FIDESZ caută voturi în Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizita lui Laszlo Kover în România a provocat controverse
Vizita lui Laszlo Kover în România a provocat controverse

Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a venit în România pentru a face campanie PCM în câteva judeţe din Ardeal. El speră să adune voturi pentru FIDESZ de la maghiarii din aceste zone care au dublă cetăţenie.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, ieri după-amiază, la Târgu-Mureş, urmând să facă o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se va implica în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar (PCM), al cărui preşedinte de onoare este.

Pe lângă Mureş, Kover ar urma să fie prezent în Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc (Harghita) şi în Covasna, iar mâine - ultima zi programată pentru această vizită - în Sălaj şi Satu Mare.

Acţiunea oficialului maghiar are un dublu sens. Pe de o parte, ajutorarea PCM, formaţiune care încearcă să smulgă din electoratul de etnie maghiară din România, votant tradiţional al UDMR.

Pe de altă parte, pentru FIDESZ, partid din care face parte preşedintele Parlamentului de la Budapesta, este important să pătrundă în mijlocul electoratului din Transilvania. Motivul: o parte din maghiarii din Ardeal au cerut cetăţenia maghiară şi vor vota la alegerile parlamentare din Ungaria din 2014.

Nu îşi cere scuze

Oficialii de la Budapesta au fost zgârciţi cu oferirea de cifre privind numărul maghiarilor din afara graniţelor Ungariei care au dublă cetăţenie. Potrivit celor mai recente estimări, numărul acestora s-ar ridica la 270.000, din care foarte mulţi provin din România. Kover a provocat controverse după ce a participat la comemorarea poetului maghiar Jozsef Nyiro, când  a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului, calificând atitudinea Guvernului român drept „neprietenoasă, necivilizată şi barbară".

Tocmai din acest motiv, luni, preşedinţii celor două Camere, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, îi solicitaseră oficialului maghiar să îşi amâne vizita după alegerile locale din România. Kover a replicat că, înaintea diferitelor alegeri, politicienii români au efectuat vizite similare în Republica Moldova şi Spania pentru a susţine forţele politice româneşti locale în mod democratic.

Ieri, la sosirea pe aeroport, Kover a explicat de ce nu consideră necesar să îşi ceară scuze pentru aceste declaraţii. „Nu era vorba despre Guvernul României, ci despre nişte metode la care a recurs acest Guvern", a afirmat oficialul maghiar. „În primul rând să clarificăm, nu sunt aici pentru a discuta despre reînhumarea lui Nyiro Jozsef. Sunt ferm convins că după ce se vor termina alegerile administrative din România apele, se vor linişti şi vom ajunge iarăşi la relaţiile pe care le-am avut, pe care le-am realizat cu fostul guvern din România", a adăugat Kover.

Iritarea UDMR 

Liderii UDMR, formaţiune „ocolită" de sprijinul oficialilor maghiari, au criticat demersul lui Kover. „Eu cred că este o prezenţă total inutilă în această perioadă, fiindcă nu se va rezolva nimic şi nu va fi schimbat nimic din opţiunile electoratului", a estimat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

El a adăugat că demersul preşedintelui Parlamentului ungar are la bază şi relaţii de ordin personal. „Noi ştim de foarte mult timp că dl Kover este prietenul dlui Szasz (Szasz Jeno, preşedintele PCM - n.r.). Acest lucru poate fi comunicat şi prin presă, nu trebuie să vii în România, dar dacă asta este dorinţa lui, asta este viaţa", a explicat liderul UDMR.

"Nu era vorba despre Guvernul României, ci despre nişte metode la care a recurs acest Guvern.''
Laszlo Kover
preşedintele Adunării  Naţionale a Ungariei

Ponta: Kover ar putea deveni indezirabil

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, poate fi declarat „persona non grata" de către Ministerul român al Afacerilor Externe dacă atitudinea sa va depăşi limita legii şi principiul bunelor relaţii dintre România şi Ungaria, potrivit premierului Victor Ponta (foto).

„Dacă atitudinea sa va depăşi limita legii şi bunele relaţii între state, Guvernul nu va ezita să ia măsuri prin Ministerul de Externe", a spus Ponta. Întrebat de jurnalişti dacă una dintre măsurile la care se referă este ca preşedintele Parlamentului ungar să fie declarat „persona non grata" în România, premierul a răspuns că ar putea fi luată şi o astfel de decizie.

„Faptul că preşedintele Parlamentului unei ţări vecine cu România se implică atât de clar în campania electorală internă din România de partea unei forţe politice extremiste, o forţă politică cu care USL nu a avut şi nu va avea vreodată niciun fel de relaţii, mi se pare o situaţie anormală", a explicat Ponta.

„ Sper ca domnia să respecte limitele legii şi ale bunului-simţ, să se abţină de la declaraţii jignitoare la adresa României, declaraţii pe care le-a făcut săptămâna trecută", a mai spus Victor Ponta. „Persona non grata"  este un termen care se utilizează oficial în relaţiile diplomatice şi se referă la o persoană care nu este acceptată pe un anumit teritoriu sau într-o localitate.

Constantin Gârbea, fost ambasador în Georgia, a explicat, pentru „Adevărul", că decizia de a declara o persoană non-grata este luată în şedinţă de Guvern, după ce a fost consultat şi preşedintele. Decizia va fi, mai apoi, aplicată de MAE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite