Farmecul serviciilor în politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia directorului SIE, Teodor Meleşcanu, precum că este gata să se intoarcă la politică în momentul în care va fi chemat să slujească binele naţiunii este cel puţin surprinzătoare.

De obicei, personajele aflate în asemenea funcţii nu se grăbesc să-şi afirme apetitul politic, urmând ca, abia după încheierea mandatului, să dea curs  căilor  pe care le consideră cele mai potrivite. Evident, experienţa şi cunoştiinţele căpătate într-un asemenea post nu se găsesc pe toate drumurile şi o persoană cu astfel de calificări va fi căutată pentru un nou job, că nu dau competenţele pe dinafară în niciun partid politic.

E adevărat, anul 2014 este unul atipic în ceea ce priveşte candidaturile la funcţia prezidenţială. Până acum, s-au confruntat două tabere definite foarte clar prin profilul politic al combatanţilor. Iliescu- Constantinescu, Năstase-Băsescu, Băsescu-Geoană. Acum, Traian Băsescu va părăsi arena prezidenţială după două mandate la Cotroceni. În locul său, nu a apărut un continuator, deşi Traian Băsescu se supără când se spune că nu a lăsat pe nimeni să crească la umbra lui. Dar, asta e realitatea. Mişcarea Populară nu a propulsat pe nimeni şi aşteaptă decizia lui Traian Băsescu privind persoana căreia îi va acorda sprijinul.

PDL l-a  ales pe Cătălin Predoiu căruia se străduieşte să-i construiască un profil politic şi mai ales notorietate. Oricum, partidul nu a pierdut în sondaje după despărţirea de Traian Băsescu, iar, cu o bună organizare, specifică dealtfel acestei formaţiuni, poate spera într-un scor  care să reflecte ponderea nucleului dur pedelist plus ce mai pică. O astfel de recoltă electorală poate duce PDL într-o poziţie bună de negociere pentru turul al doilea, ceea ce, în sine, este o realizare.

Mihai Răzvan Ungureanu, contracandidatul de pe acelaşi culoar, are notoriatate, dar partidul său este ca şi inexistent în teritoriu.

De partea cealaltă, USL nu a reuşit să rezolve problema candidaturii unice, în ciuda declaraţiilor de păstrare a unităţii Alianţei. Alegerile europarlamentare, presiunile baronilor PSD şi mai ales, succesul sau insuccesul procesului de revizuire a Constituţiei vor fi cruciale în luarea unei decizii în acest sens.

Situaţia fiind fluidă, apariţia unor noi doritori la funcţia prezidenţială este foarte probabilă. USL nu este formată numai din PSD şi PNL. Unii ar putea avea idei şi ar putea veni cu o candidatură surpriză. Atunci, PSD ar putea declara, la rândul lui, că nu rupe USL şi merge cu Crin Antonescu aşa cum prevede protocolul, dar nu va şti nimeni şti cum va pune ştampila fiecare membru de partid în cabina de vot. Şeful SIE şi-a anunţat dorinţa de a fi de folos, dar cine ştie, or mai fi şi alţii de acelaşi calibru.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite