Fără mulţumiri, domnule Băsescu!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Felul în care tratează Traian Băsescu şi Victor Ponta rezultatele Consiliului European care a adoptat bugetul UE pe următorii şapte ani chiar nu are niciun fel de însemnătate. Că se bagă unul pe altul în zoaie, nu are niciun efect în afara descărcărilor nervoase la nivel înalt.

Dar câteva dintre declaraţiile preşedintelui făcute la întoarcerea acasă sunt triste şi îngrijorătoare. Toate ca toate, dar Băsescu nu avea nici cel mai mic motiv să mulţumească statelor contributoare pentru efortul făcut. Gestul denotă nu numai neînţelegerea crasă a ceea ce este Uniunea Europeană, dar jigneşte profund cetăţenii români care de la 1 ianuarie 2007 sunt şi cetăţeni UE. Nu avem a mulţumi nimănui. De ce? Din două mari motive, unul politic şi altul economic.

Motivul politic. Suntem egali cu olandezii, cu nemţii sau cu englezii. Uniunea Europeană nu este o pomană a bogaţilor pentru săraci. România, Bulgaria, Grecia, dar şi Spania, Italia sau Polonia nu stau la capul podului cu palma întinsă, în care să arunce Germania un euro, de milă. Nici pe departe. O asemenea viziune va duce inevitabil la distrugerea Uniunii Europene. Dacă mila faţă de săraci este fundamentul acestei construcţii măreţe, atunci nu va avea niciun viitor. Europa are state dezvoltate şi state mai puţin dezvoltate. La fel ca SUA. Condiţiile istorice, economice şi politice au determinat evoluţii diverse. Europa a generat două războaie mondiale care au dovedit tuturor unde duce modelul puterilor naţionaliste angajate în obţinerea hegemoniei pe continent şi la nivel global. Soluţia pentru a opri ciclul războaielor nu putea fi decât una singură, Europa Unită. Cortina de fier şi ocupaţia sovietică au împiedicat unificarea europeană o jumătate de secol. Apoi, războaiele şi epurările etnice din Balcani au mai arătat încă o dată calea pentru decidenţii europeni. Oricât de bine o duci în Olanda, nu poţi fi liniştit când războaiele izbucnesc la uşa ta.

Cei mai mulţi bani din fondurile europene se întorc în Germania.

Motivul economic. Firmele din ţările bogate încasează cea mai mare parte a banilor din fondurile europene. Un studiu realizat pentru Ministerul Dezvoltării Regionale din Polonia ajunge la concluzii extrem de interesante. Cercetarea a evaluat beneficiile ţărilor din grupul EU-15, aşa zisa Veche Europă, în urma implementării programelor europene în ţările Grupului de la Vişegrad – Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria.

În ultimul exerciţiu bugetar, cele patru ţări au beneficiat de fonduri de coeziune în valoare de 140 de miliarde de euro. Studiul arată că fiecare euro cheltuit din aceşti bani a dus la 61 de eurocenţi exporturi din ţările EU-15 în cele patru state. Cu alte cuvinte, 60% din bani s-au întors direct în ţările contributoare. Cine a beneficiat cel mai mult? Germania, Italia, Olanda, Franţa, Marea Britanie. În cazul Germaniei, exporturile generate de fondurile europene folosite de cele patru ţări depăşesc contribuţia la generarea acestor fonduri. La final, 125% din bani s-au întors în Germania prin exporturi.

Fondurile europene nu sunt nici cadouri, nici pomeni. Cheltuite eficient, ele produc dezvoltare. Dar, cea mai parte a banilor se întorc la bogaţi după principiul ban la ban trage.

Dacă vor exporturi, Germania şi Olanda trebuie să contribuie. Dacă nu, se vor confrunta cu recesiunea şi cu şomajul. Cam asta este cu mulţumirile, domnule preşedinte!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite