Fără un lider carismatic şi credibil, cu anvergură politică şi profesională, PNL îşi va da obştescul sfârşit. A treia tabără în PNL?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform sondajelor de opinii anterioare (IRES), situaţia opţiunilor de vot ar fi acum: PSD-36%, PNL-28%, AUR-14%, USR PLUS-11%. După un an şi jumătate de conducere liberală, cu doi lideri: Ludovic Orban şi Florin Cîţu, aici suntem. Dacă nu se schimbă nimic în conducerea liberală, apariţia unui nou lider carismatic şi care să recâştige încrederea electoratului, alegerile din 2024, inclusiv cele prezidenţiale, vor fi dominate de PSD-AUR.

Am văzut de ce sunt în stare actualii lideri, şi Orban şi Cîţu. Au dus datoria publică de la 35% la 50% din PIB, deficitul bugetar la 10% din PIB, nicio reformă semnificativă din cele promise. Pandemia este doar o parte a cauzelor situaţiei în care ne aflăm. Lipsa viziunii şi înţelegerii situaţiei în care se află România, a curajului de a-şi sacrifica interesele proprii în favoarea intereselor ţării, aceasta este explicaţia eşecului PNL în ultimul an şi jumătate. Eşecul vaccinării (25% din populaţie), eşecul (posibil) al PNRR, absenţa reformelor promise şi absolut necesare au dus la prăbuşirea încrederii electoratulii în actuala coaliţie de guvernare. Şi USR PLUS are de pierdut din această situaţie, pentru că este perceput parte a unei coaliţii impotente.

A treia tabără în PNL

Nu doar eu gândesc aşa. A apărut o grupare în PNL condusă de Ilie Bolojan şi Dan Motreanu, formată şi din alţi lideri importanţi care încă nu şi-au dat susţinerea pentru taberele Cîţu sau Orban. Ce influenţă are această a treia tabără în PNL? Nu e foarte clar. Dar mai sunt două luni până la Congresul PNL şi nici nu pot fi considerate tranşate de pe acum rezultatul alegerilor.

Florin Cîţu a demonstrat de-a lungul lunilor o inconsecvenţă în gândire şi afirmaţii care-l face nepotrivit pentru o aşa carieră politică importantă. Nu că Orban ar fi mai breaz, dar măcar e consecvent.

Florin Cîţu, acum câteva săptămâni:

„Am spus că vom face reforma salarizării, în care să legăm venitul de performanţă. Nu am făcut-o pentru că ne era teamă că vom pierde electoral. Reforma companiilor de stat – nici acolo n-am putut să facem, că ne era teamă că vom pierde electoral. Subvenţii, pomeni electorale, pe toate le-am păstrat, le-am crescut. De ce? Ne era teamă că pierdem electoral. A venit şi votul. Noi am pierdut electoral, pentru că am pierdut electoratul de dreapta. Ceilalţi şi-au păstrat electoratul”. „Să intri în competiţie cu PSD pe populisme e o competiţie pe care o pierzi de la început”.
 

Florin Cîţu, acum 2 zile:

„reformele sunt făcute deja şi dezvoltate în execuţia bugetară, cred că avem cheltuielile cu personalul ca procent (din PIB) mai mici. Este prima dată după foarte mulţi ani. Dacă asta nu e reformă, nu ştiu ce mai e reformă”.

La interval de 2 săptămâni, Florin Cîţu se întoarce cu 180 de grade. Ce încredere să ai într-un astfel de om politic? Iar exemplele sunt mult mai multe, ar umple zeci de pagini.

Probabil că şi mulţi oameni raţionali din PNL observă aceste „dezacorduri” de logică elementară la Florin Cîţu. Cum să dai soarta ţării şi a unui partid pe mâna unui astfel de om? Ce se va alege din România şi din PNL cu o astfel de conducere în următorii trei ani şi jumătate?

Sunt mulţi alţi lideri care văd în Cîţu puşculiţa bugetară din care să se înfrupte, ei şi acoliţii lor. La congres vom vedea câţi sunt din fiecare categorie.

Cum spuneam, nici Orban nu e mai breaz. N-a făcut nicio reformă, a îndatorat ţara pentru zeci de ani, a dus deficitul bugetar la 10% din PIB, iar eşecul vaccinării este evident. Suntem printre ultimele ţări din UE cu procentul de 25% oameni vaccinaţi. Dacă vine peste noi valul patru, aşa cum se anticipează, atunci să vedem pe unde scoatem cămaşa.

Un nou lider ar fi soluţia salvatoare pentru România şi pentru PNL

Nu sunt mulţi lideri care ar putea concura cu succes la congresul din septembrie al PNL. Trebuie să aibă un trecut politic care să-i recomande, să fie deja cunoscuţi în electorat, să prezinte garanţii de integritate şi profesionalism în conducerea unor sisteme sociale. Eu ştiu doar trei nume care să răspundă unor astfel de criterii: Emil Boc, Ilie Bolojan, Siegfried Mureşan.

Din păcate, până în prezent nici unul nu şi-a exprimat dorinţa de a intra în lupta electorală pentru congresul PNL.

Şansele de reuşită, a oricăruia dintre cei trei, sunt mari, pentru că şi activul PNL vrea o figură nouă, care să scoată din letargie partidul. Îi vede cineva candidaţi credibili la prezidenţiale pe Orban sau Cîţu? Să fim serioşi!

Mai presus de orice, argumentul forte este riscul ca în 2024 PSD-AUR să câştige toate alegerile. Pentru că, în lipsa unui lider carismatic şi credibil la PNL, în situaţia în care şi USR PLUS se complace într-o guvernare fără reforme, electoratul de dreapta va sta acasă. Aceasta este miza uriaşă asupra căreia trebuie să reflecteze cei trei posibili lideri enunţaţi mai sus. Îşi sacrifică ei posturile actuale, mai simplu de gestionat, pentru a lua în mâini soarta României? Din păcate, sunt puţine şanse să se întâmple o aşa minune.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite