Falcă: Am impus Parlamentului European să protejeze drepturile muncitorilor români sezonieri din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Am obţinut împreună cu colegii mei, în urmă cu doar câteva minute, o victorie uriaşă în Parlamentul European, acolo unde i-am convins pe ceilalţi eurodeputaţi să ia măsuri ca lucrătorii transfrontalieri şi sezonieri să beneficieze de protecţie adecvată, prin îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, prin respectarea standardelor de cazare, prin îmbunătăţirea standardelor de sănătate şi siguranţă”, arată europarlamentarul PNL Gheorghe Falcă

Votul din Parlamentul European a avut loc astăzi la ora locală 14.00. 

„Cele două regulamente pe care am reuşit să le revizuim, 883/2004 şi 987/2009, privesc coordonarea sistemelor de securitate socială. Acestea se concentrează pe cinci domenii prestaţii de şomaj, prestaţii de îngrijire de lungă durată, acces la prestaţii pentru persoane inactive din punct de vedere economic, prestaţii familiale şi legislaţie aplicabilă pentru lucrătorii detaşaţi şi persoanele care lucrează în două sau mai multe state membre”, arată Falcă.

Liderul liberal a fost unul dintre europarlamentarii români care au contribuit masiv la o rezoluţie referitoare la protecţia europeană a lucrătorilor transfrontalieri şi sezonieri, în contextul crizei COVID-19. Falcă s-a implicat în susţinerea acestei rezoluţii ca membru în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale şi a vorbit despre aceste lucruri în plenul de la Bruxelles.

„În acelaşi timp, am insistat ca Autoritatea Europeană de Muncă (ELA), să fie operaţionalizată cât mai curând şi să includă pe agenda sa de lucru problematica lucrătorilor sezonieri şi să asigure de urgenţă punerea în aplicare, în mod corect a legislaţiei UE aplicabile în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor transfrontalieri şi sezonieri, inclusiv prin inspecţii naţionale şi inspecţii concertate şi comune în cooperare cu ELA”, a mai spus Falcă.

Falcă a cerut mai multă responsabilitate din partea angajatorilor şi a agenţiilor de recrutare de forţă de muncă. 

„Pentru a fi siguri că garantăm drepturile fundamentale ale lucrătorilor sezonieri, solicităm angajatorilor punerea la dispoziţie a unor locuinţe de cazare care să respecte standardele generale de sănătate şi siguranţă şi în care lucrătorii să poată respecta normele de distanţare socială necesare în ceea ce priveşte COVID-19. Aceste condiţii trebuie atestate de către angajator printr-un document de închiriere sau un altul echivalent.

Liderul liberal arată că victoria din Legislativul european s-a datorat şi faptului că grupul europarlamentarilor români din PPE au acţionat în strânsă colaborare cu ceilalţi eurodeputaţi români şi că astfel au reuşit să producă schimbări benefice pentru muncitorii români sezonieri.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite