Există Dumnezeu? Nu ştiu sigur. Dar ce ştiu e că nu îi cred pe preoţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adunare de preoţi, nebuni şi şarlatani
Adunare de preoţi, nebuni şi şarlatani

Nu ştiu sigur dacă există Dumnezeu, dar ce ştiu sigur e că nici tu nici altcineva nu a vorbit cu Dumnezeu aşa că toate supoziţiile despre ce vrea cu adevărat această ipotetică fiinţă supra-naturală sunt simple speculaţii. Şi de asta aleg să le ignor. Iar pe preoţi si pe ceilalţi care susţin că au capacitatea de a discuta cu spiritele supra-naturale ar trebui să îi încadrăm la categoria NEBUNI sau ŞARLATANI.

Existenţa lui Dumnezeu nu poate fi dovedita. În acelaşi timp nu poate fi nici infirmata. Totuşi cred că obligaţia demonstraţiei trebuie să cadă în sarcina celui care face afirmaţia existenţei, nu în sarcina celor neîncrezători. Aşa că, în lipsa unor argumente clare care sa demonstreze existenţa unui Dumnezeu sau al altuia, eu aleg să îi tratez pe toţi zeii la fel. Unii m-ar numi agnostic, alţii liber cugetător sau sceptic. Denumirea contează mai puţin, importantă e esenţa. Cred în libertatea de conştiinţă a fiecăruia şi respect opţiunile religioase sau non-religioase ale tuturor. E treaba fiecăruia în ce crede sau în ce nu crede.

Deci nu ştiu dacă există Dumnezeu sau nu, dar ştiu cu siguranţă nu există niciun om care să aibă posibilitatea de a comunica cu domeniul supra-natural sau care să aibă puteri supra-naturale. Nu există profeţi, nu există spiritişti, nu există vrăjitoare. Există doar nebuni care au impresia că au puteri supra-naturale şi există escroci care profită de neştiinţa şi de temerile maselor de oameni.

Atâta timp cât sunt nedemonstrabile, opţiunile religioase nu pot fi folosite ca argumente care să justifice acţiuni care să îi afecteze pe cei din jur. Nimeni nu poate invoca faptul că a discutat cu Dumnezeu şi Dumnezeu i-a spus una sau alta. E condamnabil faptul că pe parcursul istoriei milioane de oameni au fost arşi pe rug iar singurul argument pentru asta au fost vorbele unor preoţi care susţineau că ştiu ei că Dumnezeu vrea ca aceşti oameni să moară. E regretabil că şi în prezent femei sunt ucise cu pietre sau sunt stropite cu acid doar pentru că această decizie stă în puterea unui consiliu de şarlatani cu barbă în baza presupusei lor legături directe cu divinitatea. Chiar şi noi am avut în România îngrozitorul caz de la Tanacu, când un călugăr nebun a ucis o călugăriţă având impresia că face voia Domnului. 

exorcist tanacu

Poate că acum câteva mii de ani, la începuturile civilizaţiei umane, în lipsa unor informaţii despre realitatea înconjurătoare, oamenii nu reuşeau să înţeleagă diverse fenomene cu care se confruntau. Dar acum, în lumina descoperirilor ştiinţifice, noi ce scuză mai avem să ne lăsăm conduşi de superstiţie?

Bacteriile şi microbii nu pot fi observaţi cu ochiul liber, astfel încât pentru o lungă perioadă de timp bolile erau privite uneori ca o pedeapsă din partea unor forţe supra-naturale. Şi în lipsa medicamentelor se apela la alte motode care se credea că vor conduce la însănătoşire: sacrificii către zei, găuri în craniu pentru a alunga spiritele din cutia craniană, exorcizări, sau alte ritualuri care mai de care mai nătruşnice. Desigur că s-au găsit şi numeroşi „iniţiaţi” care să profite de ignoranţa şi teama celorlalţi. Aceşti iniţiaţi au purtat diverse nume: vraci, preoţi, şamani, etc.

Milioane de oameni au murit pe parcursul istoriei pentru că au preferat să se roage în loc să se spele pe mâini. Şi din păcate mai sunt încă preoţi nebuni care susţin că bolile sunt o pedeapsă din partea lui Dumnezeu. Şi mă întreb doar dacă susţin aşa ceva fiind chiar convinşi de asta din cauza unei posibile boli mintale sau o fac din ipocrizie, ştiind că nu e adevărat, dar fiind o metoda bună de a-şi controla enoriaşii şi de a obţine mai mulţi bani. 

Nici forţele care guvernează universul şi sistemul solar nu erau cunoscute până în urmp cu căteva sute de ani. Nici nu se ştia că Pământul e o planetă la fel ca multe altele. Mult timp oamenii au crezut că Soarele şi stelele erau guvernate de aceleaşi spirite sau fiinţe supra-naturale care cauzau bolile. La fel şi fenomenele metereologice se credea că sunt controlate de domeniul supra-natural. De aceea aproape toate „cărţile sfinte” îndeamnă oamenii să facă sacrificii pentru a îmbuna spiritele şi pentru a avea vreme bună. Normal că profitorii nu puteau rata această şansă de a exploata frica şi ignoranţa oamenilor primitivi. Aşa că preoţii şi profeţii şi alţi „iniţiaţi” au început să scrie cărţi prin care le explicau oamenilor că Pământul e plat, că Soarele se învârte în jurul nostru, că ploaia e trimisă de un zeu sau altul, că fulgerele sunt trimise să îi pedepsească pe păcătoşi, că stele sunt agăţate de „bolta cerească” la fel ca un candelabru, sau multe alte bazaconii.

Aş putea continua mult şi bine cu exemplele care să ilustreze modul în care câţiva nebuni au încercat şi de cele mai multe ori au reuşit să profite de neştiinţa şi de teama maselor de oameni primitivi. Aş mai menţiona un singur exemplu înainte de a merge mai departe. Aceşti nebuni, fie că s-au numit profeţi sau preoţi sau şamani, au suţinunt că doar ei pot să vorbească cu spiritele, să îmbuneze forţele supra-naturale şi să controleze destinul celorlalţi oameni atât în această lume, cât şi dincolo de ea. Aceşti nebuni sau mincinoşi au promis viaţă eternă, reîncarnare, renaştere, înviere, iad, rai, uniunea cu universul, integrarea ăn fiinţa zeului suprem, sau orice denumire le-a mai trecut prin mintea bolnavă, doar-doar vor putea exploata mai bine şi mai uşor frica de moarte a celor mulţi.

Nu ştiu dacă există ceva după moarte. Nu ştiu dacă totul se opreşte sau „sufletul” continuă într-un mod sau altul. Dar ce ştiu sigur e că nimeni nu ştie asta. Nu ştiţi nici voi cei care citiţi asta. Nu ştiu nici preoţii. Şi cu atât mai mult nu putem influenţa ce se întâmplă după moarte cu ajutorul unor ritualuri primitive. Rugăciunile şi ritualurile pentru morţi sunt la fel de eficiente pe cât de eficinte erau găurile în craniu menite să alunge spiritele rele. Acum câteva sute de ani biserica vindea „indulgenţe”, acum încasează bani frumoşi pentru slujbele de înmormântare.

Voi încheia cu câteva îndemnuri şi rugăminţi pentru toţi cititorii.

  • Puteţi să credeţi în orice, dar nu folosiţi aceste credinţe nedemonstrabile ca argument pentru a-i afecta în orice fel pe ceilalţi din jurul vostru. Nu vă minţiţi singuri că ştiţi exact ce vrea Dumnezeu. Lăsaţi ştiinţa să îşi facă treaba şi să verifice veridicitatea diverselor ipoteze. Spre exemplu, folosiţi medicina pentru prevenirea şi tratarea bolilor.
  • Nu vă lăsaţi înşelaţi de şarlatanii care vă promit că doar ei pot să vă ofere „salvarea”. Există peste 30 de mii de denominaţii creştine. Plus alte mii de religii şi credinţe. Ce argument ar putea avea oricare dintre ei care să vă cpnvingă că ei au legătura directă cu divinitatea?
  • Dacă credeţi în puterea rugaciunii, puteţi să vă rugaţi singuri şi probabil că rugăciunea sinceră şi personală e la fel de eficientă ca şi rugăciunile contra-cost ale şarlatanilor care fac din rugăciune o afacere.
  • Nu vă mai lăsaţi conduşi de superstiţii. Nu vă pierdeţi vremea cu bazaconii precum alchimia, astrologia, vrăjitoria, numerologia, vampirologia, etc. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să ne controlăm în mare măsură destinul. Iar „norocul” cu siguranţă nu poate fi controlat cu ajutorul descântecelor sau ale altor ritualuri primitive.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite