„Exemplul” seniorilor. Ludovic Orban s-a bălăcărit cu un alt lider PNL la Congresul tinerilor liberali. Ce sfori a tras fiecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Iulian Dumitrescu n-au avut aceeaşi viziune despre viitorul PNL
Ludovic Orban şi Iulian Dumitrescu n-au avut aceeaşi viziune despre viitorul PNL

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi prim-vicepreşedintele partidului, Iulian Dumitrescu, s-au acuzat reciproc, de la tribuna Congresului TNL, de implicare în favoarea unor candidaţi la şefia organizaţiei de tineret. Cei doi au fost în tabere diferite: Iulian Dumitrescu l-a susţinut pe Radu Surugiu, iar Ludovic Orban a făcut lobby pentru Mara Mareş, care, până la urmă, a şi câştigat, după o luptă foarte strânsă.

Faptul că în cursa pentru şefia TNL s-au implicat din răsputeri „bătrânii” sforari liberali s-a văzut cu ochiul liber la Congres. Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedintele PNL, a ţinut un discurs plin de patos, în care i-a pus la zid pe cei care au lansat informaţii pe surse cum că Ludovic Orban ar fi orchestrat ca Mara Mareş să iasă preşedinte.

“Am auzit un tupeu maxim, că Ludovic Orban e de partea unui candidat. Crede cineva că Ludovic Orban şi-a schimbat părerea foarte proastă despre cei care au încercat manipulări în numele său? Vă garantez eu că nu.  Ştiţi expresia: un vultur nu prinde niciodată muşte. Ludovic Orban nu se amestecă în jocuri mărunte de partid. Dacă aţi primit vreun telefon în care era invocat numele lui Orban, gândiţi-vă la ce v-am spus”, a spus Iulian Dumitrescu. Părea doar discursul tradiţional în care un politician îşi perie şeful.

Însă nu a fost decât o manieră parşivă a lui Dumitrescu de a-i bate obrazul lui Orban pentru că a făcut lobby pentru Mara Mareş. Iulian Dumitrescu, deşi a fost în tabăra lui Orban la Congresul seniorilor din vară, pentru şefia TNL l-a susţinut pe Radu Surugiu, rivalului Marei Mareş.

În replică, Ludovic Orban l-a pus la zid pe Iulian Dumitrescu chiar de la tribuna Congresului TNL. „S-a pomenit de atâtea ori aici numele meu că mă gândeam că am ajuns să candidez şi la şefia TNL. Când am ceva de spus, spun eu, n-am nevoie de un purtător de cuvânt. Nu poate să vorbească nimeni în numele meu”, a spus Orban, cu trimitere directă la Iulian Dumitrescu.

Apoi, liderul PNL a continuat: “Nu-mi place ca membrii TNL să fie radiaţi din calitatea de membru al PNL, după ce au muncit la zeci şi sute de campanii”. Deşi Orban nu a dat nume, şi acesta a fost un mesaj cu dedicaţie tot pentru Iulian Dumitrescu.

Surse din PNL au explicat pentru “Adevărul” că Iulian Dumitrescu, cel care controlează filiala PNL Parhova, a încercat să-şi impună un apropiat la şefia organizaţiei liberale de tineret din judeţul său. Numai că votul a ieşit pe dos. Aşa că Iulian Dumitrescu a apelat la "vicii de procedură". A scornit faptul că cel care câştigase nu-şi plătise cotizaţia de câteva luni, drept urmare l-a radiat din baza de date a partidului. Apoi s-a reluat votul şi omul său a ieşit câştigător.

Ce proptele au avut candidaţii la şefia TNL
Mara Mareş a fost susţinută de Ludovic Orban, care, în public, a jucat cartea echidistanţei, însă cel care a tras sfori în numele său a fost secretarul general adjunct al PNL, Cristi Barbu. De altfel, unul dintre candidaţii la şefia TNL, Glad Varga, a spus lucrurilor pe nume. “Nu putem să le cerem tinerilor să facă politică când noi facem jocuri de culise. Domnule Orban, nu vă acuză nimeni de nimic. Dar vă acuz ( de jocuri de culise -n.r) secretarul general adjunct (Cristi Barbu- n.r), şi vă rog să-l suspendaţi”.

La rândul său, Glad Varga, parlamentar de Arad, a fost susţinut de liderii liberali din vestul ţării: Gheorghe Falcă, primarul Aradului, prezent şi el la Congresul TNL, şi Ilie Bolojan, primarul Oradei.  De asemenea, şi secretarul general al PNL Robert Sighiartău l-a susţinut, mai pe tăcute, pe Varga.

Radu Surugiu, membru de 15 ani al PNL, fost deputat în legislatura trecută, s-a bazat pe Iulian Dumitrescu, Mihai Voicu, Raluca Turcan, Dan Motreanu şi Cristian Buşoi, ultimul fiind principalul rival al lui Orban în partid.

Mara Mareş a câştigat primul tur la o diferenţă de peste 150 de voturi, însă fără să obţină  50% plus unu din voturi, aşa că s-a mers în turul doi, acolo unde Radu Surugiu şi Glad Varga s-au coalizat împotriva ei. "Glad, te inviti să vii alături de mine, pentru că în acestă campanie ne-am împrietenit. Sper că accepti propunerea de a fi secretar general", l-a ofertat Radu Surugiu pe Glad Varga, în aplauzele sălii. În replică, Glad Varga a spus: "Nu le pot spune celor care m-au votat cum să voteze, dar eu spun: votez Radu Surugiu!".

Chiar şi aşa, Mara Mareş a câştigat şi turul doi, cu 518 voturi pentru şi 462 împotrivă. Aşa s-a iscris istoria primului Congres TNL după fuziunea dintre PNL şi PDL, un Congres marcat de jocuri de culise.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite