EXCLUSIV PSD dă şah-mat PNL pe tema Anghel Saligny. Omul lui Ciolacu de la Dezvoltare se va ocupa de noul PNDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul lui Marcel Ciolacu de la Dezvoltare va fi cel care va coordona Programul Anghel Saligny  FOTO Inquam Photos
Omul lui Marcel Ciolacu de la Dezvoltare va fi cel care va coordona Programul Anghel Saligny  FOTO Inquam Photos

PSD a câştigat luptele de culise de la Ministerul Dezvoltării, un secretar de stat susţinut de organizaţia Buzău, adică formaţiunea din care face partide şi Marcel Ciolacu, fiind cel care va coordona Programul „Anghel Saligny”, prin care în următorii ani vor ajunge 50 de miliarde de lei către primarii şi consilii judeţene.

Secretarul de stat Marcel Alexandru Stoica va coordona implementarea Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny”, precum şi Direcţia achiziţii din Ministerul Dezvoltării, arată un ordin de ministru semnat miercuri de Cseke Attila. Marcel Stoica a fost susţinut pentru funcţia de secretar de stat de PSD Buzău, structură de unde provine şi şeful PSD, Marcel Ciolacu. De altfel, până să fie numit în ianuarie ca secretar de stat la Dezvoltare, Stoica era administrator al judeţului Buzău. 

Fondurile din Programul Naţional „Anghel Saligny” pot fi folosite pentru proiecte de alimentare cu apă și stații de tratare a apei, sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, drumuri publice județene, interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților; poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale, sisteme de distribuție a gazelor naturale și racordul la sistemul de transport al gazelor naturale, care au autorizație de construire valabilă. 3.100 de unităţi administrativ-teritoriale au depus proiecte pentru a fi finanţate, dinte-un total de 3.181 de UAT-uri.

Valoarea totală a proiectelor depuse este de circa 137 de miliarde de lei, în timp ce suma totală pentru noul PNDL este de doar 50 de miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că Ministerul Dezvoltării va trebui să facă o selecţie a solicitărilor de finanţare care au venit. PSD este partidul care are cei mai mulţi aleşi locali, ceea ce ar însemna că va avea şi cele mai mulţi bani alocaţi. Acum PSD are şi omul care coordonează proiectul. 

Al doilea responsabil de program, tot un PSD-ist

În perioadele în care secretarul de stat Marcel Alexandru Stoica se află în concediu de odihnă, concediu medical sau alt tip de concediu, atribuţiile delegate lui Stoica revin lui Vlad-Ştefan Niculae. Tot secretar de stat, Niculae a fost susţinut pentru funcţia de demnitar de organizaţia PSD Argeş. 

La începutul lunii decembrie, preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, declara că liberalii sunt cei care vor coordona Programul de investiţii „Anghel Saligny”, la fel ca şi Compania Naţională de Investiţii, structură din cadrul Ministerului Dezvoltării care se ocupa de marile proiecte de investiţii. Întrebat de „Adevărul” dacă ştie să fi avut loc o renegociere funcţiilor, Alin Nica a precizat că nu, fiind luat prin surprindere de decizie. 

Fosta coaliţie, ruptă din cauza noului PNDL

Coaliţia formată din PNL, USR şi UDMR s-a rupt după un scandal generat de aprobarea Programului naţional de investiţii Anghel Saligny, la începutul lunii septembri. USR se opunea aprobării fără mai multe criterii şi cerea o discuţie aşezată. Pe de altă parte, gruparea Cîţu din PNL dorea să treacă Ordonanţa de Urgenţă înainte de cu câteva săptămâni de Congresul formaţiunii.

Citeşte şi:

Aglomeraţie de proiecte în cadrul programului care a generat criza politică. Ce localităţi au depus cele mai multe cereri de finanţare

Ce obiective are Ministerul Dezvoltării în programul de guvernare: 500 de creşe şi şcoli, extinderea reţelelor de apă şi canal, mii de kilometri de drumuri modernizate

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite