EXCLUSIV Cine sunt politrucii ALDE care nu se dau duşi de la guvernare. Tăriceanu, părăsit de doamnele de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Magdalena Grigore, secretar de stat în MAE, Bogdan Mosii, sectretar general adjunct tot la Externe, Nicolae Nasta, secretar de stat în MApN şi Andreea Lambru, secretar general adjunct al Guvernului, nu vor să plece de la Putere, chiar dacă ALDE, partidul care le-a oferit funcţii, a ieşit de la guvernare, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Nici primarii ALDE nu vor să divorţeze de PSD pentru a nu rupe majorităţile pe plan local.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că mai mulţi  „colegi de la ALDE“ au ales să rămână alături de PSD, deşi Călin Popescu Tăriceanu i-a ameninţat cu excluderea din partid. „Avem doi secretari de stat care m-au contactat imediat, unul de la Apărare, unul de la Ministerul Afacerilor Externe care au spus că ei nu vor să iasă de la guvernare pentru că drumul lor li se pare corect alături de PSD“, a declarat Viorica Dăncilă. Cei doi secretari de stat pomeniţi de premier sunt Maria Magdalena Grigore (Externe) şi Nicolae Nasta (Apărare), susţin surse politice pentru „Adevărul“. Şi nu sunt singurii. 

Maria Magdalena Grigore a avut o ascensiune politică fulminantă: a început ca secretară a deputatului liberal Carol Kovacs în anii 2000. Ulterior, a devenit şefa de cabinet a unui alt deputat PNL, Mircea Ciopraga. Încă de când era studentă, a fost numită  în Consiliul de Administraţie al Tarom. Evident, cu proptele politice. Decizia a fost semnată de Ludovic Orban, pe atunci ministru al Transporturilor. 

În 2008, la un an de la terminarea facultăţii, PNL a instalat-o şef al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Bucureşti, care administra 2.500 de kilometri de drumuri naţionale.  În 2014, după ruperea USL, Magdalena Grigore a părăsit PNL şi a plecat alături de Călin Popescu Tăriceanu în ALDE pentru a susţine Guvernul Ponta. Aşadar, a rămas în tabăra Puterii. În 2017, imediat după ce PSD intră la guevernare alături de ALDE, Maria Magdalena Grigore a fost numită de premierul Sorin Grindeanu în funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Iar de la transporturi la diplomaţie n-a fost decât un pas. În vara anului trecut, premierul Viorica Dăncilă a numit-o  secretar de stat în MAE. Acum, după ce Tăriceanu a rupt coaliţia de guvernare, Maria Magdalerna Grigore vrea să rămână în continuare la Putere alături de PSD.

Nici Andreea Lambru, secretarul general adjunct al Guvernului, nu a demisionat, deşi a trecut o săptămână de când liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, cel care a propulsat-o în Executiv, s-a desprins de PSD. Lambru ocupă şi un post în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, deci trecerea în Opoziţie i-ar tăia două venituri consistente, ambele de la stat. La fel ca Maria Magdalena Grigore, Andrea Lambru e un alt produs al clientelismului politic. În perioada 2009-2011, Lambru a fost şefa de cabinet a lui Radu Stroe, secretar general al PNL. În noiembrie 2012, la numai 27 de ani, a fost numită secretar general adjunct al Guvernului (SGG) de premierul Victor Ponta. Doi ani mai târziu, a plecat cu Tăriceanu în ALDE şi a ajuns din nou adjunct la SGG după alegerile din 2016.

Nici Nicolae Nasta, secretar de stat la Apărare, nu se dă dus de la Putere. Nasta, fost parlamentar PNL de Ilfov, s-a numărat printre liberalii care au plecat cu Tăriceanu după ruperea USL, la fel ca Maria Magdalena Grigore şi Andreea Lambru. În 2017, premierul Sorin Grindenau l-a numit secretar de stat în MApN. Ce-l califica? Între 1994 şi 2012 a fost directorul  unui „magazin specializat în comerţ arme autoapărare, vânătoare şi tir sportiv“, potrivit CV-ului. Nasta are o avere impresionantă şi legături financiare cu personaje controversate din Ilfov. I-a împumutat 245.000 euro omului de afaceri Valentin Vasilescu, cercetat de DIICOT pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. L-a împrumutat cu 75.000 euro şi pe liberalul Marian Petrache, preşedintele CJ Ilfov.

„Soţ însoţitor“ şi sinecurist


Bogdan Moisii e omul de încredere al fostului ministru de Externe Teodor Meleşcanu. În februarie 2017, Bogdan Moisii a fost angajat pe postul de consilier pe „probleme speciale“. Ulterior, premierul Mihai Tudose l-a numit secretar general adjunct al MAE. Soţia sa, Roxana Moisii lucrează la Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles. Până să ajungă în slujba lui Meleşcanu, Moisii trăia din indemnizaţia de „soţ însoţitor“, inclusă în salariul nevestei. Meleşcanu a fost dat afară din MAE, ALDE a ieşit de la guvernare, însă Moisii a rămas în funcţie şi n-are de gând să plece. „El n-a dat niciun examen pentru intrarea în MAE, a fost transferat ca funcţionar public, aşa că va rămâne în minister şi dacă-şi pierde funcţia de secretar general adjunct“ , susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“. După ce a ajuns în MAE, Moisii a postat pe Facebook drapelul României, însă varianta comunistă cu stema Republicii Socialiste.

Revoltă în PSD: senatorii vor să boicoteze votul pentru Meleşcanu


Mai mulţi senatori social-democraţi, în frunte cu Şerban Nicolae, vor să blocheze numirea lui Teodor Meleşcanu în fruntea Senatului, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Motivul: fostul ministru de Externe nu a reuşit să rupă ALDE. Gruparea anti-Meleşcanu insistă ca funcţia să revină PSD, partid care are nevoie doar de un singur vot pentru a numi viitorul şef al Senatului.

Mai mulţi senatori PSD şi-ar dori a doua funcţie în stat. Printre ei: Şerban Valeca, actualul preşedinte interimar al Senatului, refuzat de Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru al Educaţiei. Şerban Nicolae râvneşte şi el la şefia Senatului, însă mai degrabă ca să agite apele în partid, după ce Viorica Dăncilă l-a schimbat din funcţia de lider al senatorilor social-democraţi. Nicolae Moga, ministru de Interne pentru câteva zile, dat jos de tragedia de la Caracal, şi Titus Corlăţean, refuzat de Iohannis pentru funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice, se numără şi ei printre doritori. 

Senatorii PSD se opun ca partidul să le ofere pe tavă celor de la ALDE a doua funcţie în stat, în condiţiile în care Călin Popescu Tăriceanu a torpilat majoritatea PSD din Parlament. Potrivit surselor citate, în schimbul funcţiei, Meleşcanu ar fi trebuit să rupă măcar câţiva parlamentari de la ALDE, care să voteze ulterior împotriva moţiunii de cenzură a Opoziţiei. Însă fostul şef al SIE nu a reuşit să racoleze niciun deputat sau senator din partidul lui Trăiceanu, lucru care a stârnit şi mai multă nemulţumire în tabăra PSD.

Citeşte şi:

Surse. Revoltă în PSD: Mai mulţi aleşi nu îl vor pe Meleşcanu la şefia Senatului şi ameninţă că vor boicota votul. Cine râvneşte la a doua funcţie în stat

Rovana Plumb, acceptată pentru funcţia de comisar de şefa Comisiei Europene. Următorii paşi: negocierea portofoliului şi votul decisiv din Parlament

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite