EXCLUSIV Parlamentarii îşi dau liber la trafic de influenţă: cum a dezgropat PSD legea lobby-ului din „marţea neagră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PREMEDITARE În paralel cu legea pensiilor speciale pentru aleşi, care a fost votată pe motiv că parlamentarii nu au voie să practice activităţi comerciale, mai mulţi deputaţi PSD au dezgropat un controversat proiect din „marţea neagră“ care deghizează traficul de influenţă sub umbrela activităţii de lobby.

Mai mulţi deputaţi PSD, în frunte cu liderul de grup parlamentar, Marian Neacşu, au scos de la naftalină un proiect puternic contestat în „marţea neagră“ din decembrie 2013, menit să reglementeze activitatea de lobby, dar aranjat astfel încât să le ofere parlamentarilor noi portiţe de a păcăli legislaţia penală.

Astfel, în aceeaşi zi în care parlamentarii şi-au votat pensiile speciale, pe motiv că legea îi împiedică să practice şi alte activităţi generatoare de profit, cu excepţia celor care ţin de sfera didactică, patru deputaţi ai Puterii, membri în Comisia juridică, s-au reunit într-o şedinţă secretă în care au repus pe tapet proiectul de lege privind activitatea de lobby. Aşadar, după şedinţa de plen în care şi-au votat pensiile, deputaţii Daniel Florea (PSD), Marius Manolache (PSD), Steluţa Cătăniciu (PC-PLR) şi Aurelian Ionescu (PC-PLR) s-au întâlnit pe şest pentru a discuta acest proiect care nu figurează în prezent pe nicio ordine de zi. Cu toate acestea, propunerea ar urma să fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare, adică în mai puţin de două săptămâni.

„Ponta l-a desemnat pe Neacşu“

Proiectul, care îi aparţine deputatului PSD Constantin Niţă şi care a fost depus în 2010, a fost retrimis la Comisia juridică în şedinţa Camerei Deputaţilor din „marţea neagră“, zi în care acelaşi Marian Neacşu a introdus pe ordinea de zi propunerea lui Niţă, modificările aduse Codului Penal şi legea amnistiei. Din „marţea neagră“, aşadar din 10 decembrie 2013, Comisia juridică nu a mai discutat proiectul lui Niţă, deşi termenul până la care ar fi trebuit să prezinte un raport cu privire la această propunere a expirat la 1 februarie 2014.

 „Adevărul“ a intrat în posesia unei corespondenţe interne a Camerei de Comerţ Româno-Americane din care reiese, din două e-mailuri distincte, că proiectul a fost repus pe tapet la începutul lunii mai, iar premierul Victor Ponta l-a desemnat pe liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, să se ocupe de adoptarea acestei legi până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, deci în mai puţin de două săptămâni. Astfel, într-unul dintre e-mailuri se precizează că „decizia politică a fost de adoptare a Legii Lobby-ului până la finalul actualei sesiuni parlamentare, pe baza a două drafturi care există astăzi în Parlament“. Mai mult, potrivit aceluiaşi email, „va fi o iniţiativă a Parlamentului, şi nu a Ministerului Justiţiei.“. Cu alte cuvinte, deşi proiectul a fost dezgropat la iniţiativa Guvernului, nici premierul Victor Ponta şi nici ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, nu vor să-şi asume susţinerea acestuia.

Nu mă ocup eu, eu încerc să-l deblochez de la Comisia juridică, unde este în acest moment şi aş vrea să începem discuţiile pe el cât mai curând Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD

Faptul că proiectul a fost discutat la nivelul Guvernului a fost confirmat şi de preşedintele Asociaţiei Registrul Român de Lobby, Laura Florea, care a declarat pentru „Adevărul“ că premierul Victor Ponta a ajuns la un acord în privinţa adoptării legii la începutul lunii mai, în cadrul unei întâlniri la care au participat membri ai Coaliţia pentru Dezvoltarea României, coordonată de altfel de reprezentanţii Camerei de Comerţ Româno-Americane. Mai mult, reporterii „Adevărul“ l-au interogat pe Marian Neacşu, pe holurile Parlamentului, cu privire la implicarea sa în adoptarea acestei legi. „Nu mă ocup eu, eu încerc să-l deblochez de la Comisia juridică, unde este în acest moment şi aş vrea să începem discuţiile pe el cât mai curând“, a răspuns Neacşu, săptămâna trecută.

Liber la trafic de influenţă

Proiectul discutat pe şest în subcomisia specială din Comisia juridică a fost iniţiat de Constantin Niţă, în 2010 şi a fost criticat inclusiv de reprezentanţii asociaţiilor de lobby, care s-au arătat nemulţumiţi de reglementările care îi vizează. Dincolo de reglementările care nemulţumesc profesioniştii de lobby, legea pare întocmită să îi satisfacă tocmai pe parlamentari. Astfel, un amendament adus proiectului la articolul 13, alineatul (7), precizează că parlamentarii, dar şi consilierii locali şi judeţeni „pot reprezenta direct sau indirect interesele alegătorilor, precum şi ale oricăror persoane fizice sau juridice, în relaţia cu autorităţile centrale sau instituţiile publice, fără obligativitatea îndeplinirii procedurilor impuse de prezenta lege pentru activitatea profesionistă de lobby sau a altor formalităţi“.

Altfel spus, în contextul în care aleşii definesc activitatea de lobby drept totalitatea acţiunilor care au ca scop „influenţarea deciziilor instituţiilor publice sau autorităţilor publice centrale sau locale“, parlamentarilor li se va permite să influenţeze politicile publice în favoarea unui terţ, sub pretextul că apără interesele alegătorilor, dar fără să se supună rigorilor impuse prin aceeaşi lege lobby-iştilor sau firmelor de lobby. Formularea le-ar permite, practic, parlamentarilor să facă trafic de influenţă la adăpostul acestei activităţi, definită şi ca „reprezentare de interese“. Potrivit articolului 291 din Codul Penal, în categoria traficului de influenţă intră inclusiv promisiunea de a determina „un funcţionar public să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu“ de către o persoană care are sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, în schimbul unor foloase directe sau indirecte.

Finul lui Ponta, între „naşii“ proiectului

Cei patru aleşi care discută legea privind activitatea de lobby, înainte ca aceasta să intre în dezbatere la Comisia juridică, sunt: deputatul PSD Daniel Florea (fost vicepreşedinte AVAS, fost membru PDL), deputata PLR-PC Steluţa Cătăniciu (declarată incompatibilă de ANI); deputatul PLR-PC Aurelian Ionescu şi deputatul PSD Marius Manolache. Manolache, care este finul lui Victor Ponta şi are calitatea de urmărit penal în dosarul „Realitatea Media“, a intrat recent în atenţia presei după ce a iniţiat un proiect de modificare a Codului de procedură penală, menit să facă imposibilă anchetarea, dar şi arestarea preventivă. După scandalul legat de modificarea legii penale, Manolache a recidivat cu un nou proiect prin care a propus ca procurorii să nu mai poată face recurs, în cazul în care inculpaţii sunt achitaţi de prima instanţă a Înaltei Curţi.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, deputatul PNL Valeria Schelean, a declarat pentru „Adevărul“ că niciun liberal nu a dorit să facă parte din această subcomisie şi a afirmat că PNL refuză să îşi asume acest proiect. „În această subcomisie sunt doar membri PSD şi PLR-PC. Din câte ştiu, domnul Gabriel Andronache a susţinut poziţia PNL în Comisia juridică, şi anume că nu vrem să ne asumăm acest proiect şi nici să participăm la discuţii“, a spus Schelean.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite