EXCLUSIV Pentru cine a negociat Viorica Dăncilă postul de comisar european. Rovana Plumb a rămas pe dinafară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Negrescu, Eugen Teodorovici şi Mircea Geoană
Victor Negrescu, Eugen Teodorovici şi Mircea Geoană

În discuţiile purtate cu liderii europeni, premierul a negociat pentru România funcţia de comisar european pentru Transporturi. Favorit pentru nominalizare ar fi Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Alte portofolii europene luate în calcul de Guvern sunt Politica Regională şi Agenda Digitală, cu două nume-surpriză: Mircea Geoană şi Victor Negrescu.

Premierul Viorica Dăncilă le-a transmis liderilor PSD, în şedinţa  Biroului Permanent de miercuri, că a discutat la Bruxelles cu liderii europeni Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans despre împărţirea portofoliilor în viitoarea Comisiei Europeană. Fiecare Guvern al statelor UE desemnează un comisar european, însă importanţa portofoliilor e decisă prin lobby politic şi negocieri între principalele forţe din Parlamentul European: PPE (dreapta), PES (socialişti) şi ALDE - En Marche, grupul politic creat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, din care  va face parte şi Alianţa USR-PLUS. În acest moment, România deţine Dezvoltarea Regională, prin comisarul Corina Creţu, care nu va fi susţinută însă pentru un nou mandat, după ce a trecut de la PSD la ProRomânia. Dezvoltarea Regională e unul dintre portofoliile extrem de râvnite la Bruxelles, datorită bugetului imens : aproximativ 352 miliarde de euro în perioada 2014-2020.

Guvernul Dăncilă revendică portofoliul Transporturilor, unde premierul intenţionează  să-l propună pe ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“.   A doua opţiune pentru Guvernul Dăncilă e portofoliul pentru Extindere şi politică de vecinătate, deţinut în acest moment de austriacul Johannes Hahn, comisar aflat la al doilea mandat. Varianta Vioricăi Dăncilă pentru acest portofoliu e fostul lider PSD Mircea Geoană, cu care a discutat săptămâna trecută, la Guvern, susţin sursele citate.

Pe locul trei în odinea preferinţelor ar fi Agenda Digitală, post deţinut în acest moment de reprezentantul Bulgariei. Varianta României pentru acest portofoliu ar fi Victor Negrescu, fost ministru pentru Afaceri Europene, schimbat din Guvern la insistenţele lui Liviu Dragnea chiar înainte ca România să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Dacă nu va obţine funcţia de comisar, Victor Negrescu va ajunge eurodeputat, însă trebuie să aştepte ieşirea Marii Britanii din UE, când României îi va reveni un loc în plus în Parlamentul European.

Rovana Plumb a pierdut trenul de Bruxelles

„Rovana Plumb a rămas iar pe dinafară. Dacă Dragnea ar fi fost în libertate, Rovana, favorita sa, ar fi fost propunerea Guvernului pentru portofoliul Mediului“, susţine unul dintre liderii PSD pentru „Adevărul“. Fostul lider PSD Liviu Dragnea i-a promis public Rovanei Plumb, în timpul mitingului de la Târgovişte, că o va susţine pentru o funcţie de comisar european. După încarcerarea lui Dragnea, noua echipă de conducere a partidului, dominată de Viorica Dăncilă şi Paul Stănescu, i-a înlăturat din funcţii pe toţi apropiaţii fostului preşedinte PSD. „Rovana Plumb n-a scos o vorbă la şedinţa PSD în care Viorica Dăncilă a povestit ce negocieri a purtat la Bruxelles“, susţin sursele citate. Un alt lider PSD care visa la funcţia de comisar era Claudiu Manda, soţul Olguţei Vasilescu, cuplu aflat mereu în proximitatea lui Liviu Dragnea.

Oficiali din Ministerul de Externe au explicat pentru „Adevărul“ că va fi greu pentru România să obţină un portofoliu cu greutate, în condiţiile în care relaţiile dintre Viorica Dăncilă şi Frans Timmermans nu sunt cele mai calde. Timmermans, actualul prim-vicepreşdinte al Comisiei Europene, este cel mai influent socialist la Bruxelles, dar şi unul dintre criticii vehemenţi ai asaltului dat de PSD la Justiţie.  La ultima întâlnire, Viorica Dăncilă i-a promis lui Frans Timmermans, candidatul socialiştilor pentru şefia Comisiei Europene, că Executivul va susţine statul de drept la Bucureşti. România ar avea o şansă în plus să obţină un portofoliu relevant dacă propunerea Guvernului va fi susţinută şi de preşedintele Klaus Iohannis în Consiliul European, deci ar fi nevoie de un dialog prealabil între preşedinte şi premier.

Nici Creţu, nici interimar
Funcţia de comisar european e incompatibilă cu funcţia de eruoparlamentar, aşadar Corina Creţu, aleasă eurodeputat pe listele ProRomânia, va renunţa la postul de comisar pentru Dezvoltare Regională, în condiţiile în care este exclus ca Guvernul PSD să o susţină pentru un nou mandat. Potrivit legii, România are dreptul să trimită la Bruxelles un nou comisar european, cu mandat limitat, până în toamnă, când se va instala noua Comisie Europeană. Însă Viorica Dăncilă refuză să trimită un comisar interimar, susţin surse din conducerea PSD. Probabil, portofoliul României va fi dus la bun-sfârşit de Gunther Oettinger, comisarul european responabil de buget şi resurse umane.

De asemenea, Olanda, Estonia şi Letonia se află în situaţia României, cu comisari care au fost aleşi în urmă cu două săptămâni şi europarlamentari, însă cele trei state vor trimite interimari la Bruxelles până în toamnă. La polul opus e Mariya Gabriel, comisarul Bulgariei, care a preferat să renunţe la mandatul de eurodeputat pentru a încheia rolul de comisar european pentru Agenda Digitală. Totuşi, Mariya Gabriel a primit asigurări de la Guvern că va obţine un nou portofoliu în viitoarea Comisie Europeană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite