EXCLUSIV Guvernul Ciucă, record de secretari şi subsecretari de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul condus de Nicolae Ciucă a trebuit să facă loc pentru oamenii lui Marcel Ciolacu. Aşa că nu a strâns cureaua prin reducerea funcţiilor PNL, ci a creat altele. FOTO Mediafax
Guvernul condus de Nicolae Ciucă a trebuit să facă loc pentru oamenii lui Marcel Ciolacu. Aşa că nu a strâns cureaua prin reducerea funcţiilor PNL, ci a creat altele. FOTO Mediafax

Cabinetul PSD-PNL-UDMR a reuşit, prin ultimele numiri din Executiv, să ajungă la 118 secretari şi subsecretari de stat, fiind bătut recordul precedent, al Guvernului Dăncilă, de 110 demnitari. Numărul tot mai mare de funcţii se bate cap în cap cu părerile unor lideri ai Coaliţiei, ca Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor, care vorbesc în spaţiul public de o criză economică iminentă şi cer prudenţă politică.

Cabinetul condus de Nicolae Ciucă a devenit echipa guvernamentală cu cei mai mulţi secretari şi subsecretari de stat, numărul acestora fiind în acest moment de 118, potrivit unei analize a „Adevărul” pe fiecare portofoliu în parte şi a numirilor realizate în ultimele luni. E vorba exclusiv de secretari şi subsecretari de stat din ministere, SGG şi echipa premierului şi a celor doi vicepremieri, nu şi şefii din agenţii, autorităţi sau oficii guvernamentale, care au rang de secretar sau subsecretar de stat. Iar creşterea numărului de demnitari are loc în contextul în care venirea crizei economice a fost anunţată prin vocea premierului Kelemen Hunor, în timp ce Marcel Ciolacu, a vorbit, la rândul său, de această problemă iminentă.

Precedentul record, de 110 secretari şi subsecretari de stat, a fost deţinut de Guvernul Dăncilă, la începutul mandatului său, în 2018. Numărul mare al acestor demnitari se datora politicii de împărţire a puterii interne de către Liviu Dragnea, preşedinte al PSD la acea vreme. Pentru a-şi aduce aproape de el cât mai mulţi baroni locali, Dragnea a susţinut umflarea funcţiilor publice importante, în contextul în care acesta a avut de gestionat în 2017 îndepărtarea a doi premieri, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, mişcări politice care au costat.

Trei dintr-o lovitură

Ultimul minister care şi-a mai adăugat un secretar de stat la ceilalţi trei a fost cel al Economiei, într-o procedură rapidă, în condiţiile în care hotărârea de Guvern fusese pusă în dezbatere publică pe 8 aprilie, iar pe 14 aprilie deja a fost adoptată, deşi ar fi trebuit să stea zece zile în dezbatere publică. Raţionamentul noii funcţii a fost că „eficienţa şi eficacitatea” ar fi mai mari în cadrul instituţiei. Unul din cele mai de neînţeles cazuri este modificarea organigramei de la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului. Până la înscăunarea noului Guvern, componentele de Antreprenoriat şi Turism făceau parte din Ministerul Economiei, însă Coaliţia a decis înfiinţarea unui portofoliu diferit. În primele trei luni, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a funcţionat cu doi secretari de stat, însă la finalul lui martie s-a schimbat HG-ul de organizare, fiind adăugaţi alţi trei secretari de stat. Două dintre cele trei funcţii noi create au şi fost ocupate de un reprezentant al PSD Botoşani şi un social-democrat din organizaţia Alba. Lunar, cele trei funcţii nou-înfiinţate înseamnă 50.000 de lei, ceea ce reprezintă anual un efort bugetar de 600.000 de lei. 

Dezvoltarea, prima în top

Cel mai mare număr de demnitari este la Ministerul Dezvoltării, adică 11, şapte fiind secretari de stat, iar patru – subsecretari de stat. Cu număr mare de secretari şi subsecretari de stat sunt Internele (opt), Transporturile (şapte) şi Educaţia (şapte). De asemenea, dacă în următoarele săptămâni va fi adoptată noua Hotărâre de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Proiectelor şi Investiţiilor Europene, numărul secretarilor şi al subsecretarilor ar ajunge la nouă, cu patru mai mult decât în actuala organigramă. Pe de altă parte, potrivit surselor „Adevărul”, MIPE este printre singurele instituţii unde este justificată creşterea numărului de demnitari, fiind minister coordonator al PNRR, însă secretarii şi subsecretarii ar trebui să aibă şi atribuţii delegate, astfel încât fiecare să fie responsabil de diferite programe şi domenii. De altfel, în urma ocupării funcţiilor vacante şi a adoptării HG-ului de la MIPE, Guvernul ar ajunge la aproape 130 de secretari şi subsecretari de stat.

Potrivit unor surse guvernamentale, mărirea numărului de secretari de stat a avut loc pentru a găsi funcţii pentru oamenii PSD, în condiţiile în care o parte dintre organizaţiile judeţene liberale nu voiau să accepte demiterea oamenilor lor din Executiv. La începuturile noii Coaliţii, partidele bătuseră palma pentru 84 de funcţii de secretar de stat (cu patru mai multe faţă de Guvernul Cîţu), fără a fi discutat numărul de subsecretari de stat (în Guvernul Cîţu au fost nouă funcţii de subsecretar).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite