EXCLUSIV Cum a ajuns Gabriela Ciot să fie favorită pentru funcţia de comisar european, în ciuda lui Dan Nica. Zoană, Ţapardel şi Mânzatu au pierdut la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE, e propunerea de rezervă a PSD pentru funcţia de comisar european, însă Ursula von der Leyen i-a transmis preierului că vrea să respecte principiul cotelor de gen, aşadar Ciot îi va lua faţa lui Dan Nica, susţin surse politice pentru Adevărul. Viorica Dăncilă a insistat pentru Gabriela Ciot, deşi în cursa internă au intrat mai multe femei din PSD: Roxana Mânzatu, Claudia Ţapardel şi Gabriela Zoană

Surse din PSD au relatat pentru Adevărul cum a decurs şedinţa CEX în care a fost stabilit noul tandem pentru Bruxelles: Dan Nica - Gabriela Ciot.

Mai întâi, a fost votat în unanimitate Dan Nica pentru funcţia de comisar european pe Transporturi. Chiar în timpul şedinţei, Viorica Dăncilă a vorbit la telefon cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, care i-a transmis să vină şi cu o propunere de gen feminin, nu doar cu Dan Nica. Dăncilă s-a întors în CEX şi a cerut ca partidul să aleagă şi o femeie. Premierul a propus-o pe Gabriela Ciot, secretar de stat  în MAE, promovată la Externe de „grupul de la Cluj“. De asmenea, Ciot are o relaţie apropiată şi cu Eugen Teodorovici, susţin sursele citate.

Pe lângă Ciot, în competiţia internă s-au mai înscris Roxana Mânzatu (ministrul Fondurilor Europene), Claudia Ţapardel şi Gabriela Zoană, foste europarlamentare. Lupta s-a dat între Ciot şi Mânzatu, însă balanţa a fost înclinată decisiv de premierul Viroica Dănciă, care s-a opus ca miniştrii să plece la Bruxelles, aluzie la Roxana Mânzatu. Astfel, a câştigat Gabriela Ciot. „Dăncilă venise oricum pregătită cu varianta Ciot, însă a trebuit să joace şi sceneta cu Nica, pentru că Ciot nu are susţinere în partid, în timp ce Nica este unul dintre cei mai influenţi  oameni. Aşa, partidul a crezut că Ciot e rezervă şi Nica are prima şansă, dar de fapt e fix invers. Ursula von der Leyen va respecta cotele de gen, deci Gabriela Ciot are prima şansă. Ciot este unul dintre oamenii de încredere ai premierului. De fapt, e copia sa fidelă. Deşi e secretar de stat în MAE, nu poate vorbi fără să citească de pe foi“, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul.

Gabriela Ciot a fost crescută profesional de Vasile Puşcaş, cel care a negociat aderarea României în UE, alături de care a semnat articole pe subiecte ce ţin de relaţii internaţionale. Printr-o conjunctură favorabilă, Ciot a ajuns secretar de stat în MAE la începutul anului 2017. Pe timpul preşedinţiei române a UE, Ciot a avut o relaţie foarte apropiată cu premierul Viorica Dăncilă, care acum o plasează printre favoriţi în cursa pentru fotoliul de comisar european. 

Deşi, oficial, e prima propunere a PSD, Dan Nica a primit decizia cu destule rezerve. Întrebat dacă e o "problemă" că nu este femeie, Dan Nica a replicat: "Asta e o problemă". Întrebat dacă acest lucru face ca Gabriela Ciot să aibă prima şansă, Nica a spus: "Intrăm pe o zonă în care nu mai am voie să mai comentez".  Nici Dan Nica nu este un candidat fără pete: a fost cercetat în dosarul Microsfot, a minţit în Parlamentul European, însă are o puternică susţinere în partid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite