Ex-consultantul lui Băsescu disecă PDL: un partid "măcinat de tensiuni şi frustrări"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, spune că PDL va avea o surpriză la alegerile parlamentare din 2012 dacă nu îşi va rezolva şase "dileme".

Într-o analiză a problemelor din PDL, proaspătul demisionar de la Cotroceni deplânge starea actuală a PDL, un partid "măcinat de tensiuni si frustrări" în opinia sa. "Se plătesc poliţe mai noi sau mai vechi. Nimic despre dilemele ieşirii din amortire", crede Lăzăroiu despre PDL, aflat într-o scădere dramatică în sondaje. Ex-consultantul lui Băsescu vede şase mari dileme decisive pentru viitorul electoral al PDL, care "ar fi fost bine să fie puse în dezbatere", dar temele de până acum discutate de PDL "au fost mai degrabă lozincarde".

Cele şase dileme sunt:

Dilema 1: Vor colabora taberele din PDL (cei învinşi şi câştigătorii) după alegerile interne?
           • "Vor avea interes cei din tabăra candidatului "iesit pe scut" să câstige partidul alegerile parlamentare din 2012?", se întreabă Lăzăroiu. "În cazul unui esec al partidului jocurile se vor reface, nu e nici o îndoială. Și cel care pierde azi are o sansă mare să câstige".

Dilema 2. Alegerile din PDL să se facă cu uşile închise ("alegerile în cabina de sticlă") sau pe principiul "să creeze acea emulatie interioară a luptei electorale care să impresioneze spectatorii, potentiali votanti ai partidului"?

Dilema 3. Ce lider ar fi mai bun pentru PDL, unul emotiv Blaga ("iubit de partid", "vindecă rănile") sau unul raţional ca Boc („a luat măsuri nepopulare")? "
          • "Oricare ar fi ales va avea o problemă. Nu e bună nici prea multă ratiune, nici prea multă emotie. Deciziile rationale au nevoie de suport afectiv, de credintă oarbă. Deciziile emotionale au nevoie de un concept strategic".

Dilema 4. PDL va relansa credibilitatea Guvernului cu un politician sau cu un tehnocrat? În primul caz, "cu greu pot fi promovate figuri noi". În cazul unui tehnocrat, "clientela politică a partidului intră însă în trepidatii".
           • "Tehnocratii sunt zgârciti si îngusti la minte. Ei nu văd decât interesul guvernării. Ei nu înteleg interesele politice din jurul guvernului. Partidul însusi ar vrea să deschidă robinetele ceva mai mult decât ar face-o un technocrat"

Dilema 5. Viitori lideri ai PDL să fie plăcuţi în partid sau de către electorat? Nu toti cei care sunt capabili să strângă voturi în interiorul partidului sunt la fel de performanti în a atrage voturi din afară.
                • "Oltean, Flutur, Frunzăverde iau usor voturi de la organizatii. Sunt ei la fel de populari în exteriorul partidului ?Pot atrage ei simpatia unui electorat de dreapta tot mai sofisticat si mai pretentios? La polul opus, Funeriu, Turcan, Macovei, Baconschi au capacitatea să inspire segmente active si vocale ale societătii, dar filialele îi privesc ca pe niste corpuri străine".

Dilema 6. Alegerile parlamentare din 2012 vor fi câştigate prin organizare ("obisnuitele masini de luptă ale partidului"), sau idei proaspete ("care să inspire electoratul cu o nouă perspectivă asupra anilor ce vin")?

CARE E SUPRIZA?

"Ledăda Neagră, de exemplu, despre care vorbeste Adriana Săftoiu", spune Lăzăroiu despre pericolul care pândeşte la uşa PDL. "Dar Lebăda Neagra s-ar putea să nu mai fie lebăda neagră dacă PDL răspunde la cele sase dileme".

Cine e Lebăda Neagră? Un fel de Albă-ca-Zăpada.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite