Europarlamentarul care a declanşat activarea articolului 7 împotriva Ungariei a luat în vizor România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judith Sargentini FOTO Getty Images
Judith Sargentini FOTO Getty Images

Judith Sargentini, eurodeputatul care a declanşat procedurile pentru activarea articolului 7 împotriva Ungariei, a tras la răspundere România pentru lipsa unui plan pe viitor, în contextul în care ţara noastră deţine preşedinţie UE de aproape trei luni.

Potrivit publicaţiei online index.hu, Judith Sargentini le-a solicitat la Bruxelles miniştrilor români să prezinte ce măsuri au luat pentru avansarea dosarului în care împotriva Ungariei a fost declanşat articolul 7. Oficialul european este nemulţumit de lipsa unei reacţii din partea României, în condiţiile în care ţara noastră deţine preşedinţie Uniunii Europene de aproape trei luni.

Aceasta i-a acuzat pe oficialii români că nu au niciun plan şi e de părere că în cele din urmă aceştia nu vor face nimic în privinţa dosarului. Articolul 7, cunoscut şi ca „opţiunea nucleară”, este modalitatea prin care Uniunea Europeană încearcă să pedepsească statele care încalcă normele şi valorile europene.

„Am luat legătura cu 3-4 miniştri români în săptamânile trecute şi se pare că nu au niciun plan pentru continuare. Am impresia că nu vor face nimic," a declarat Judith Sargentini, citată de index.hu.

Ungaria a fost luată în vizor după ce guvernul condus de Viktor Orban a luat mai multe decizii care limitează independenţa presei şi a ONG-urilor, încalcă drepturile minorităţilor şi refugiaţilor şi valorile statului de drept.

În septembrie anul trecut, eurodeputaţii au votat pentru lansasarea procedurii contra Ungariei privind statul de drept. Membrii PE au aprobat raportul elaborat de eurodeputata Judith Sargentini (din grupul Verzilor) care constată „un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor Uniunii Europene“ şi au cerut activarea procedurii articolului 7 din Tratatul UE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite