INFOGRAFIE Europarlamentare: doar un român din trei va merge sigur la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unei cercetări INSCOP Research, la comanda ziarului Adevărul, 33,3% din români admit că se vor prezenta la urne pe 25 mai 2014.

La întrebarea „Intenţionaţi să vă prezentaţi la alegerile europarlamentare care vor fi organizate pe 25 mai 2014?“, 33,3% din români declară că sigur se vor prezenta la urne, în timp ce 28,1% afirmă că probabil se vor prezenta, relevă sondajul realizat de INSCOP Research în perioada 27 februarie – 4 martie 2014, la comanda ziarului „Adevărul“. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1.055 de persoane, reprezentativ pentru populaţia de 18 şi de peste 18 ani a României, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. 7,6% din respondenţi spun că probabil nu se vor prezenta la urne, în timp ce 9,5% declară că sigur nu se vor prezenta.

„Având în vedere experienţele anterioare privind prezenţa la scrutinul europarlamentar, indicatorul care ar trebui luat în considerare pentru o estimare corectă a prezenţei la vot este opţiunea de răspuns «cu siguranţă Da»“, spune Remus Ştefureac, director INSCOP.

PNL scade: 17,6%
Intenţia de vot pentru alegerile europene a luat în calcul Uniunea Social Democrată, formată din PSD, UNPR şi PC, în condiţiile în care perioada de culegere a datelor a fost 27 februarie – 4 martie, iar Biroul Electoral Central a anunţat decizia privind respingerea înregistrării USD pe 3 martie.

Alianţa PSD+UNPR+PC, măsurată prin indicativul „Uniunea Social Democrată formată din PSD, UNPR şi PC“, ar câştiga alegerile europarlamentare cu 40,4% din voturi  (37,1% în ianuarie), urmată de Partidul Naţional Liberal cu 17,6% (20,1% în ianuarie) şi PDL cu 13,7% (17,5%) în ianuarie.

Pe locul 4 în clasamentul opţiunilor de vot se situează Partidul Mişcarea Populară (9,1%), urmat de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (5,1%), Forţa Civică (4,7%) şi Partidul Poporului Dan Diaconescu (4,1%).
Remus Ştefureac, director INSCOP, afirmă că „PNL pare a pierde cel mai mult de pe urma rupturii USL, în timp ce PDL pierde puncte importante comparativ cu măsurătoarea din ianuarie, în contextul oficializării Partidului Mişcarea Populară“.

image

Comisarul Mircea Geoană
În urma alegerilor europene, Parlamentul European va valida o nouă Comisie Europeană, context în care România va trebui să nominalizeze o persoană pentru poziţia de comisar european.

În opinia românilor, cea mai potrivită personalitate pentru a ocupa funcţia de comisar european, dintre numele cuprinse la întrebarea cu listă închisă, este Mircea Geoană – 23,9% din opţiuni. 11,5% din respondenţi îl preferă pe Titus Corlăţean, în timp ce 9,9% ar alege-o pentru această poziţie pe Monica Macovei. Actualul comisar european propus de România, Dacian Cioloş, este agreat de 9,3% din români. Un român din cinci (21,7%) declară că niciunul dintre cei menţionaţi nu ar fi potrivit pentru funcţia de comisar european.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite