Europarlamentare 2019. Reacţii ale politicienilor privind votul la euroalegeri. „Am votat pentru o Românie care nu e dominată de infractori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis stă la coadă pentru a vota Foto INQUAM
Klaus Iohannis stă la coadă pentru a vota Foto INQUAM

Politicienii din Opoziţie s-au mobilizat de la primele ore ale dimineţii şi au mers să voteze pentru europarlamentare şi referendum. Pe de altă parte, liderii PSD sunt aşteptaţi la vot spre seară, singuii politicieni social-democraţi care au mers la urne fiind Lia Olguţa Vasilescu şi Claudiu Manda.

GALERIE FOTO

Primarul Capitalei Gabriela Firea afirmă, după ce a votat, că visează la politicieni demni de sacrificiu personal pentru România.

image

„Am votat! Aşa cum am facut mereu, de la 18 ani. Fără s mă împingă altcineva. Sau ca sa fiu cool ori...pe val! Am votat pentru a fi reprezentaţi în Europa de oameni cu dragoste sinceră de ţară.Visez, sper că nu cu ochii deschişi, la politicieni demni de sacrificiu personal pentru România", a scris Firea pe Facbook.


Premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică, faptul că a votat partidul care dă o echipă care să nu „se poziţioneze împotriva României“.

„Am votat oameni care să susţină cu argumente echipa româniei. O echipă care să nu se poziţioneze împotriva României“, a declarat premierul României, după ce a votat la Liceul Jean Monnet.


Lia Olguţa Vasilescu s-a prezentat la urne în jurul orei 10.00, însoţită de fiul ei şi de soţul ei, Claudiu Manda (candidat al PSD pentru un loc în Parlamentul European), şi a cerut un singur buletin de vot.

Olguta Vasilescu vot europarlamentare 2019 FOTO Inquam Photos Bogdan Danescu

 „Am votat azi pentru a trimite patrioţi în Parlamentul European, pentru eliminarea dublului standard şi pentru ca României să îi fie permis ceea ce altora le e permis“, a declarat Lia Olguţa Vasilescu. 


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a votat la secţia de votare din cartierul Zorilor, aflată lângă blocul în care locuieşte. Primarul a stat câteva minute la coadă înainte de a putea vota şi a constatat că este cea mai mare prezenţă, cel puţin la secţia la care el votează. 

„Aceste alegeri, dincolo de dimensiunea lor internă, sunt despre viitorul Europei, despre viitorul României în UE. Am votat pentru cei care pot asigura cu demnitate parcursul european al României, am votat cu cei care pot asigura continuitatea proiectului european şi consolida UE. De asemenea, am dat un vot pentru consolidarea statului de drept şi a independenţei justiţiei în România, cu alte cuvinte am dat un vot pentru viitorul demn al României. Am votat la ambele alegeri, atât pentru PE, cât şi pentru referendum”, a declarat Emil Boc.


Candidatul PMP aflat pe prima poziţie a listei de candidaţi, fostul preşedinte Traian Băsescu, spune că alegerile europarlamentare sunt extrem de importante în situaţia în care se află Uniunea Europeană şi că trebuie creat un nou început al Uniunii Europene. El a afirmat şi că la referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis românii sunt chemaţi să spună dacă vor sau nu stat de drept.

„Îi rog pe români să vină la vot, este un scrutin extrem de important. (...) Pe de altă parte, pentru România avem acest referendum convocat de preşedinte în care românii sunt chemaţi să spună dacă vor stat de drept sau nu. De fapt, ăsta e mesajul de fond al întrebărilor, al celor două întrebări şi aici în mod clar trebuie să răspundem pozitiv celor două întrebări prin prezenţă de bună seamă”, a declarat Traian Băsescu.


Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, liderul PNL Bihor, a declarat, duminica dimineaţă, la ieşirea de la secţia de votare, că şi-a exprimat opţiunea alectorală atât pentru alegerile europarlamentare, cât pentru referendumul pentru justiţie. El consideră că reuşita referendumului  depinde de prezenţa românilor la urne pentru că „neîndoielnic vor vota cu «Da»”.

bolojan

„Am votat la ambele scrutinuri atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendum. Întrucât înţeleg că nu vă pot spune cu cine am votat, vă spun doar că am votat pentru România europeană”, a declarat primarul Ilie Bolojan

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost deranjat duminică de întrebările puse deunii jurnalişti, chiar înainte de a intra în secţia de votare.

„Cu ce gând la vot?“, l-a întrebat un reporter pe Călin Popescu Tăriceanu, înainte ca acesta să intre în secţia de votare. 

 „Cum? Ce întrebare e asta“, a declarat în timp ce râdea Tăriceanu. Apoi, acesta i-a apostrofat pe jurnaliştii care se puseseră în calea sa şi a Noricăi Nicolai. „Staţi în calea oamenilor. Nu mai vot să intre să voteze“, a ţinut preşedintele Senatului să sublinieze. 


Comisarul european Corina Creţu, candidat Pro România la europarlamentare, a votat, la Cluj, atât la alegerile europene, cât şi la referendum. „Am venit cu speranţa unui nou început”, a susţinut Creţu.

corina cretu cluj. foto fb/arhiva personala

„Am venit cu speranţa unui nou început. Îmi pare bine să fiu în cadrul organizaţiei Cluj. Am venit să votez pentru echipa noastră de profesionişti, pentru un viitor mai bun, pentru România. Un viitor care, sigur, se ne întărească prestigiul şi respectul în Uniunea Europeană, am votat pentru o Românie europeană", a susţinut Corina Creţu, la ieşirea de la vot. 

Comisarul european a votat şi la referendum: „Bultinele de vot pentru referendum nu fac decât să oblige statul român să respectare nişte legi care există deja”. 


Iohannis a prins coadă la secţia de votare. „Azi decideţi pentru următoarele luni şi ani“

Klaus Iohannis vot alegeri europarlamentare 2019 referendum FOTO Inquam Photos Octav Ganea

„E o zi importantă şi asta nu o spun numai dvs. ci tuturor românilor. Haideţi la vot“, a fost îndemnul preşedintelui. 

Klaus Iohannis a aşteptat mai multe minute pentru că în faţa sa erau mai multe persoane. Astfel, Iohannis a stat la rând, după trei persoane care rau în faţa sa. 

„Veniţi la vot, dragi români! Veniţi la vot pentru că azi puterea politică e la voi. Azi decidem împreună cum merită  să fie România de mâine. Azi decideţi pentru următoarele luni şi ani. Suntem la primele alegeri dintr-un ciclu mai lung. Azi puteţi să începeţi să schimbaţi România“, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, după ce a votat.


Sorina Pintea a refuzat să voteze la referendum. Ministrul Sănătăţii  a votat la secţia de votare numărul 181, amenjataă în incinta unei foste grădiniţe din localitatea maramureşeană Băiţa. Imediat după ieşirea de la urne, a declarat că a votat pentru mai mult respect. 

 „Am votat pentru mai mult respect, pentru că România are nevoie de mai mult respect. Şi aici vorbim despre Uniunea Europeană. În această perioadă, România deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi am avut ocazia să merg la Bruxelles şi să am întâlniri cu omologii mei din statele membre ale Uniunii Europene şi atunci am văzut ce înseamnă respectul, ce înseamnă demnitatea. Am votat pentru oameni care ne pot reprezenta cu cinste şi care pot să aducă mai mult respect pentru România”, a spus Sorina Pintea.


Raluca Turcan a votat, duminică, la Sibiu, şi a afirmat că a avut emoţii mai mari ca niciodată. 

„Am votat şi, vă spun sincer, am avut emoţii ca niciodată. Am votat pentru copiii noştri, pentru fiul meu... Am votat pentru ca ei să crească într-o Românie europeană. (...) Avem o mare responsabilitate, pe care ne-am asumat-o. Avem familie politică, nu suntem nevoiţi să ne rugăm de unii, să încercăm alianţe“, a spus prim-vicepreşedintele PNL.


Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a venit de la ora 7.00 la una dintre secţiile din Nicolina şi a votat atât pentru alegeri, cât şi pentru referendum. Acesta i-a îndemnat pe români la vot, pentru un viitor mai bun.

''De 30 de ani tot stăm şi aşteptăm să facă alţii lucruri pentru noi. Fiecare cetăţean din România trebuie să îşi asume votul. Invităm pe toţi să iasă la vot şi să gândească responsabil. Să ne gândim cu toţii la un viitor mai bun'', a declarat primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, citat de news.ro.


Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a venit la secţia de votare din cartierul său împreună cu soţia. La ieşea de la urne, Robu a declarat:

 „Am votat pentru cea mai bună reprezentare a României, a intereselor României şi a poporului român în Parlamentul European, aşa cum înţeleg eu lucrurile. Pe de altă parte, la Referendum am votat pentru ca în România lucrurile în justiţie să fie aşezate, aşa cum este normal într-o ţară civilizată, în ideea de dreptate, de adevăr, de corectitudine în tot ceea ce se întâmplă şi asta presupunând independenţa justiţiei şi respectarea tuturor normelor statului de drept”. 


UPDATE Şi liberalul care deschide lista PNL pentru europarlamentare a votat în Bucureşti. „Am votat pentru a schimba ceva. Am votat pentru o Românie europeană, o Românie care nu e dominată de infractori. 

Ludovic Orban vot votare alegeri europarlamentare 2019 FOTO Inquam Photos George Călin

„Am votat pentru oaeni apreciaţi, oameni de calitate. Am votat pentru oameni duc România la masa negocierilor“, a declarat Ludovic Orban, după ce a votat. 

De asemenea, preşedintele liberalilor s-a declarat optimist privind trecerea acestui referendum. „Am convingerea că se va întruni şi oamenii şi îşi vor exprima opţiunea“, a precizat Ludovic Orban, referindu-se la referendumul pentru Justiţie.

Fostul premier Dacian Cioloş, candidat la alegerile europarlamentare din partea Alianţei 2020 URS-PLUS, a votat duminină dimineaţă, în jurul orei 8, la Zalău.

ciolos a votat la zalau pentru europarlamentare

„Sunt convins de faptul că foarte mulţi români aşteaptă ziua aceasta încă din iarna anului 2017, cînd stăteam în stradă mulţi dintre români supăraţi că nu au votat la timp în 2016. Iată că a venit ziua când putem să ne transmitem mesajul foarte clar, ferm şi mult mai eficient decât stând în stradă şi anume, prin vot.

Sper să fie cât mai mulţi români care să ia decizia ca astăzi să meargă la vot. E o zi însorităţ, e o zi în care sunt convins acum că foarte mulţi români ştiu deja de ce să voteze şi pentru alegerile europarlamentare, dar şi pentru referendum. Sunt convins că acest vot va avea un efect mult mai mare decât acela de a trimite 32 de români în Parlamentul European. Va fi un vot semnal pentru cei care conduc astăzi România şi e important să facem acest pas astăzi", a declarat, la ieşirea din secţie, Dacian Cioloş. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite