Europarlamentare 2019. Cum îşi vor alege liberalii candidaţii şi cine pleacă cu prima şansă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL va da votul final în ceea ce priveşte criteriile de desemnare a candidaţilor pentru europarlamentare sâmbătă. Potrivit unor surse din partid, cei mai norocoşi vor fi liberalii care vor reprezenta regiunile Centru, Nord-Vest şi Nord-Est.

În şedinţa Biroului Naţional al PNL de luni au fost anunţate criteriile pentru desemnarea candidaţilor la europarlamentare.  Dosarul candidaţilor trebuie să cuprindă, pe lângă CV, şi un proiect privind activitatea din cadrul Parlamentului. Candidaţii PNL trebuie să reprezinte o euroregiune de dezvoltare şi să beneficieze de sprijinul a jumătate plus una dintre filialele din regiunea de dezvoltare, iar fiecare euroregiune va avea câte patru candidaţi plus unul supleant.

Pe lista criteriilor de evaluare se află experienţa politică, experienţa administrativă şi profesională, experienţa în relaţiile internaţionale şi calitatea proiectului depus pentru candidatură. Candidaturile se depun la Secretariatul General, până pe data de 1 septembrie 2018.

Un aspect esenţial în ceea ce priveşte ajungerea pe listă, eventual pentru loc foarte bun, îl stă regiunea pe care o vei reprezenta liberalul pretendent pentru un loc în Parlamentul European. „Se va ţine cont de rezultatele la ultimele locale şi europarlamentare. De asemenea, în algoritmul nostru se vor lua în calcul sondajele de opinie“, a declarat un lider liberal pentru „Adevărul“. Sondajele despre care vorbeşte vor fi cele care se vor face în fiecare judeţ în următoarele luni. 

Regiunile Centru şi Nord-Vest vor da locurile 2 şi 3 

Dacă ne raportăm la voturile şi procentele scoase de liberali la ultimele alegeri locale şi europarlamentare, atunci regiunile care vor da candidaţii pentru cele mai bune poziţii vor fi Regiunea Centru ( Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), Regiunea Nord-Vest ( Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj) şi Regiunea Nord-Est ( Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui). 

Regiunea Centru va da al doilea nume de pe listă, dat fiind faptul că primul de pe lista va fi cel propus de preşedintele partidului şi validat de Biroul Executiv. În Regiunea Centru sunt două filiale liberale foarte puternice, adică Sibiul şi Alba, urmate de Braşov şi Mureş. Primul loc pentru Regiunea Centru ar putea reveni lui Mircea Hava, primar al Albei Iulia şi prim-vicepreşedinte al PNL, acesta anunţând lunea trecută că se numeşte la un mandat de europarlamentar. 

Şi Regiunea Nord-Vest are filiale puternice, fruntaşele fiind Clujul şi Bihorul. Potrivit unor surse din PNL, omul care ar îndeplini criteriile pentru a fi primul reprezentant al acestei regiuni e Daniel Buda, liberal vechi, cel care ocupă şi şefa PNL Cluj, dar e şi un europarlamentar cu experienţă. 

Cea de-a treia regiunea de dezvoltare ca rezultate ar fi Nord-Estul. PNL Suceava este cea mai puternică filială judeţeană, urmată de Neamţ. Potrivit unor surse politice, pe această loc ar putea veni un „greu liberal“, nefiind exclusă o candidatură a lui Vasile Blaga, dacă fostul copreşedinte al PNL vrea acest lucru. 

Lista de candidaţi la europarlamentare ar urma să fie completată din „câştigătorii“ celorlalte euroregiuni. Surse politice din partid au precizat pentru „Adevărul“ că liberalii să aşteaptă să ia între 8 şi 11 locuri. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite