Europarlamentare 2014: Demisia lui Crin Antonescu, de interes pentru mai multe partide. PNL n-a atins pragul fixat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL are mai puţin de 20% la Europarlamentare. FOTO Mediafax
PNL are mai puţin de 20% la Europarlamentare. FOTO Mediafax

Alegerile europarlamentare din 25 mai stabilesc noul lot de 32 de eurodeputaţi pe care România îl va trimite la Bruxelles. Urnele de vot s-au închis la ora 21.00, iar PSD a înregistrat cel mai mare procent. Mircea Diaconu e candidatul independent surpriză, iar PNL e sub pragul fixat.

UPDATE 05.47 Slatina nu s-a înghesuit la vot, dar restul judeţului a ridicat Oltul pe primul loc pe ţară ca prezenţă la urne

Primele rezultate oficiale ale alegerilor pentru Parlamentul European în judeţul Olt indică o victorie clară a alianţei USD (PSD-UNPR-PC), care a obţinut peste 40% din voturi în toate localităţile. Numărătorile paralele efectuate de partidele din judeţ relevă că alianţa menţionată şi-a adjudecat mandatele puse la bătaie în majoritatea localităţilor. Prezenţa la urne a menţinut Oltul pe prima poziţie pe tot parcursul zilei la nivel naţional.

UPDATE 24.15 În Cluj-Napoca, sunt romi acuzaţi că şi-au vândut votul cu 50 de lei. Ce spune prefectul Clujului despre acest incident.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan a susţinut, după încheierea procesului de votare, că cele două sesizări în care se arăta că romii au luat mită pentru a vota un anumit partid nu s-au confirmat. PDL şi PNL au făcut sesizări cu privire la faptul că voturile romilor s-au cumpărat cu sume cuprinde între 15 şi 50 de lei.

UPDATE 23.35 După cazurile în care decedaţii au apărut pe lista de votanţi, acum apar şi minori. Cel mai recent caz e din Râmnicu Vâlcea

Minora în cauză a votat într-o secţie din comuna Tomşani. Membrii comisiei de supraveghere din secţia respectivă şi-au dat seama că fata nu a împlinit 18 ani abia după ce aceasta a introdus buletinul în urnă.

UPDATE 23.25 Câteva sute de persoane din R. Moldova care deţin cetăţenia română nu au putut vota, duminică, la Chişinău, întrucât la ora închiderii urnelor se aflau încă la coadă.

O tânără din Chişinău, care are şi cetăţenie română, a povestit pentru Mediafax că a reuşit să voteze la secţia de la Ambasada României cu 5 minute înainte de închiderea urnelor de vot, după ce a stat trei ore la coadă. "În acel moment mai aşteptau peste 100 de persoane. Lumea era revoltată şi foarte nemulţumită. Toată ziua a fost situaţia asta, multă îmbulzeală, oamenii au stat câte trei la coadă, fără să primescă apă, nimic. Au aşteptat la coadă şi persoane în vârstă, care nu au fost lăsate să intre în faţă să voteze, doar mamele cu copii mici au putut", a spus tânăra.

UPDATE 23.05 Cum s-au văzut rezultatele exit poll-urilor la ora 21.00, la fiecare partid. 

Primele rezultate exit-poll date publicităţii la ora 21.00, după închiderea secţiilor de votare, au fost aşteptate cu sufletul la gură de liderii partidelor. În timp ce social-democraţii s-au arătat mulţumiţi de scorul de peste 40% pe care l-au obţinut, liberalii au refuzat să comenteze. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a convocat, însă, pentru luni Biroul Politic al formaţiunii.

UPDATE 22.53 PMP a spus la închiderea urnelor că dacă Crin Antonescu îşi dă demisia, vrea un proiect comun în jurul partidelor de centru-dreapta.

Deputatul PMP Elena Udrea, vârful de lance al PMP, Elena Băsescu, fostul consilier prezidenţial Cristian Diaconescu, candidaţii PMP la alegerile europarlamentare au aşteptat toată ziua cu sufletul la gură rezultatele parţiale ale alegerilor. În faţa unui scor zdrobitor estimat al alianţei de la guvernare şi a unui procent sub 20% al PNL, liderii PMP cer coagularea forţelor de dreapta şi aşteaptă demisia preşedintelui PNL Crin Antonescu.

UPDATE 22.37 Mihai Mincan ne scrie un reportaj de la sediul PNL. El i-a spus „Europarlamentare la caserolă“.

Maşina lui Crin Antonescu intră în curte. Este ora 19 şi 30 de minute. Ziariştii care îl aşteptau ca pe pâinea caldă se îmbulzesc, se calcă în picioare, îşi dau coate, totul pentru un cadru mai bun. Toţi sunt de la televiziune. Moartea presei scrise, atât de des anunţată, pare o realitate aici şi acum. „Domnule Antonescu, vă rugăm, măcar două cuvinte! Să avem şi noi ce să dăm!“, îl imploră o domnişoară.


UPDATE 22.26 Ponta invită PNL din nou la guvernare: „De mâine suntem dispuşi să ne aşezăm la masă cu liderii PNL care cred în USL“.

Premierul Victor Ponta a comentat, duminică seara, primele rezultate exit-poll. El a insistat că aceste rezultate, chiar şi în cazul în care vor fi confirmate, trebuie tratate cu modestie şi a declarat că România a trecut testul democraţiei. El a susţinut că PNL a fost sancţionat de electorat pentru destrămarea USL, dar a subliniat că le ofera liberalilor o şansă: revenirea la guvernare.

UPDATE 22.15 Kelemen: Un rezultat bun al UDMR, conform aşteptărilor noastre. Considerăm că este un succes.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că rezultatul exit-poll-urilor indică "un succes" al UDMR la alegerile europarlamentare, care ar putea trimite trei deputaţi în PE, transmite corespondentul Mediafax.

Kelemen Hunor a declarat, duminică seară, la Cluj-Napoca, după aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, că alegătorii maghiari şi-au dorit o reprezentare puternică în Parlamentul European şi o continuare a politicilor duse de UDMR.

„Rezultatul conform exit-poll-urilor arată un rezultat bun, conform aşteptărilor noastre. Considerăm că este un succes. Considerăm că undeva între între şase-şapte la sută am obţinut, poate că, prin redistribuire, vom ajunge la trei deputaţi şi vom păstra o reprezentare puternică în PE. Mulţumim alegătorilor noştri, care au înţeles şi şi-au dorit o reprezentare puternică în PE, şi-au dorit o continuare în PE a politicilor duse de UDMR“, a afirmat Kelemen.

Potrivit acestuia, UDMR a dus o campanie corectă, echilibrată, bine organizată şi bine pregătită, în carea abordat temele europene, iar comunitatea maghiară a arătat că UDMR este reprezentantul său, unul credibil nu numai în România, dar şi în PE.

UPDATE 21.55 Vasile Blaga, preşedintele PDL, consideră că ar fi pripite reacţiile acum, după exit poll-uri. El susţine că cel mai bine e ca lumea să aştepte rezultatele oficiale.

Preşedintele Partidului Democrat Liberal Vasile Blaga s-a arătat rezervat, sperând ca cifrele să arate altfel în ceasul de pe urmă. „Putea fi un procent mai bun, dar, în condiţiile date, e acceptabil. Respect decizia electoratului.“, a declarat Vasile Blaga, imediat după ce a aflat rezultatele exit poll-urilor.

UPDATE 21.46 În Sibiu, Forţa Civică acuză asistentele că i-ar fi pus pe bolnavi să voteze după cum au dorit ele. 

Forţa Civică Sibiu a sesizat Biroul Electoral Judeţean că asistentele de la un cămin de bătrâni din Sibiu ar fi ajutat bolnavii să voteze. Sesizarea celor de la Forţa Civică este analizată de membrii BEJ Sibiu. ”La deplasarea cu urna mobilă la Căminul Spital din Str. Azilului, nr. 4, ca urmare a solicitării conducerii Căminului, am constatat faptul că din 86 de persoane aflate în îngrijire doar 3-4 persoane sunt conştiente de ceea ce se întâmplă şi şi-au putut exprima dreptul de vot în mod liber şi conştient. 

UPDATE 21.33 O privire optimistă pentru Forţa Civică după ce au fost anunţate exit poll-urile. Mihai Răzvan Ungureanu: „Forţa Civică se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale“

Reprezentanţii Forţei Civice s-au prezentat la ora 21.00 în sala de conferinţe de la sediul partidului şi au anunţat estimările rezultatului exit pollului: 3,29%.

UPDATE 21.29 După primele rezultate de la exi poll-uri, Mircea Diaconu, candidat independent, a generat prima surpriză serioasă. 

Actorul Mircea Diaconu, candidat independent la alegerile europarlamentare, a obţinut, potrivit primelor rezultate exit-poll date publicităţii de televiziuni, un scor de peste 4%.

UPDATE 21.10 PSD are cel mai mare procent la aceste alegeri Europarlamentare 2014. Cu 40%, partidul lui Victor Ponta câştigă la distanţă faţă de PNL cu o medie de 15%. PDL are aproximativ 12% şi PMP ajunge la circa 7%. Mai mult informaţii despre rezultate la Europarlamentare 2014 sunt disponibile pe „Adevărul“.

Infograficul de mai jos prezintă cifrele înregistrate de partide, la primele exit poll-uri. Acestea sunt o medie ale procentelor comunicate de televiziunile de ştiri. 

Rezultate europarlamentare 2014 la închiderea urnelor | Create Infographics

UPDATE 20.55 Am creat un infografic în care compară prezenţa la vot la ora 19.00 cu ora 16.00. Cifrele urcă, se va depăşi pragul de 30% anul acesta.

Până la ora 19.00, prezenţa la vot pentru alegerile europarlamentare a fost de 26, 52%, a anunţat Biroul Electoral Central (BEC). În 2009, în acelaşi interval orar, procentul a fost de 21,63%%. Dacă ritmul prezenţei la vot se va menţine până la închiderea urnelor, pragul de 30% va fi atins cu siguranţă.

Prezenţa la vot la ora 19.00. Comparată cu ora 16.00 | Create Infographics

Cetăţenii români din Republica Moldova pot vota în opt secţii dechise la Chişinău, Bălţi, Cahul şi Ungheni

UPDATE 20.40 Cetăţenii Republicii Moldova care deţin şi cetăţenia română stau la coadă la Ambasada României de la Chişinău, în timp ce românii din Spania şi Italia nu s-au înghesuit să voteze în prima parte a zilei, la alegerile europarlamentare.

Coada la vot la alegerile europarlamentare in republica moldova 25 mai 2014 foto tudor iovu

UPDATE 20.30 Prezenţa la vot la ora 19.00 era de 26,52%, la nivel naţional. În 2009, prezenţa a fost de 21,9%. Atunci, a fost anul primelor alegeri europarlamentare în România.

Pe Internet nu există CNA şi televiziunile profită. Au fost prezentate exit-polluri în ziua votului.

UPDATE 20.28 Deşi în ziua votării este interzisă prezentarea de exit-polluri, astăzi, rezultatele parţiale ale scrutinului pentru europarlamentare au circulat de la primele ore. Asta pentru că legea electorală a audiovizualului nu dispune nimic pentru mediul online.

10 milioane de oameni au acces la internet în România. Dintre ei, 7 milioane au conturi de Facebook, majoritatea accesând zilnic această platformă. Mai mulţi jurnalişti foarte influenţi pe Facebook au prezentat astăzi, pe surse, exit poll-uri. Acesta a fost tabloul unei zile de alegeri europarlamentare pe Internet, dincolo de ecranul televizorului.

(REPORTAJE DIN ŢARĂ) Europarlamentare pe înţelesul ţăranului român: „Cum unde este Bruxelles? E la Bucureşti! Azi nu ştiu pe cine votăm, dar trebuie să votăm!”

UPDATE 20.24 Alegători cu teamă de poliţişti, în Teleorman, săteni din comune uitate de lume, care nu ştiu pe cine sau de ce votează, bătrâni longevivi, care au pus, de-a lungul timpului, ştampile pe fel de fel de conducători. În ziua alegerilor, jurnaliştii www.adevarul.ro au bătut ţara-n lung şi-n lat, iar poveştile votanţilor sunt la fel de pitoreşti ca plaiurile mioritice.

Timişorenii nu dau doi bani pe alegerile europarlamentare. "Este trendy să spui că nu mergi să votezi"

UPDATE 20.04 Judeţul Timiş se află în coada clasamentului la procentul de cetăţeni cu drept de vot care şi-au exprimat opţiune la europarlamentare.

Alegerile europarlamentare din acest an nu au adus nicio surpriză în judeţul Timiş, atunci când vine vorba de număr celor care au ales să se ducă la vot. Judeţul Timiş se află şi de această dată la coada clasamentului la procentul de cetăţeni cu drept de vot care şi-au exprimat opţiunile la europarlamentare.

Până la ora 10 au votat 3,54 la sută, la ora 13 Timişul a fost ultimul pe lista judeţelor, cu 9,94 la sută, iar datele transmise de Biroul Electoral Central, pentru ora 16, arătau că au votat 15,38 la sută din cetăţenii cu drept de vot. Prezenţe mai slabe erau doar la Ialomiţa — 14,11% şi Maramureş — 14,52%.

În secţiile de votare din Timişoara a fost plictiseală mare. “Nu vine lumea la vot. Doar aşa câte unul. Ce incidente să fie în aceste condiţii? Oamenii nu sunt interesaţi de alegerile europarlamentare. Aşa fost şi data trecută. Poate că o să înceapă să vină mai mulţi mai pe seară, dar nu o să fie înghesuială”, ne spune reprezentantul unei secţii de votare din Timişoara.

Cum se văd alegerile pe reţelele sociale

UPDATE 19.36 Alegerile europarlamentare au acaparat reţelele sociale, duminică. Pe Facebook, Twitter şi Instagram, tinerii s-au lăudat cu faptul că au votat sau şi-au exprimat frustrările faţă de aceste alegeri.

Majoritatea reacţiilor de pe Facebook au fost pozitive. Tinerii care şi-au exercitat dreptul de la votat la alegerile europarlamentare 2014 au ţinut să îşi anunţe prietenii folosindu-se de cea mai mare reţea socială.

VIDEO Prezenţă la vot de peste 200 la sută în satul Patriarhului României

UPDATE 19.22 Secţia de votare din Dobreşti, satul natal al Patriarhului României, a fost amenajată într-o cameră a unei clădiri care aparţine mănăstirii ctitorite de Preafericitul Daniel. Până la ora 17.00, la Dobreşti au votat 82 de persoane, reprezentând un procent de 200 la sută.

Dobra, satul natal al Patriarhului Daniel, face parte din comuna Bara, alături de satele Lăpupşnic, Rădmăneşti şi Spata. Potrivit datelor statistice puse la dispoziţie de Autoritatea Electorală Permanentă, comuna Bara este una din cele mai mici din ţară, în toate cele cinci sate aparţinătoare fiind înscrişi pe listele permanente doar 268 de alegători.

FOTO Grevă cetăţenească: 30 de persoane cer boicotarea alegerilor europene în Piaţa Universităţii

UPDATE 18.38 În jur de 30 de persoane care sunt în grevă cetăţenească s-au adunat la fântâna de la Universitate, cu steaguri, protestând "faţă de impunerea a numeroase obstacole în calea participării cetăţenilor la viaţa politică şi menţinerea unor practici politică şi electorale corupte".

Cele aproximativ 30 de persoane care s-au adunat în Piaţa Universităţii nu au pancarte, doar câteva steaguri cu tricolorul României. Protestatarii s-au împărţit în grupuri în care discută despre Europa şi partidele politice.

Unul dintre liderii protestului a declarat că ei nu sunt eurosceptici, dar că vor o Europă mai curată şi mai unită.

VIDEO Ultimele calcule: cine câştigă? Analize în direct

protest europarlamentare

Mare parte din deţinuţii din penitenciare şi-au exercitat dreptul de a vota

UPDATE 18.51 Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Rahova, Gabriela Livadariu, a declarat că din totalul celor 1.348 de deţinuţi, au avut drept de vot 1.208, dintre care 920 au votat, iar 124 dintre cei care îşi exprimaseră dorinţa de a participa la scrutin nu au mai făcut-o.

La Jilava, din totalul de 1.894 de deţinuţi, au făcut cereri pentru a vota 1.671 de deţinuţi, a declarat purtătorul de cuvânt al penitenciarului, Cristian Micu, citat de Mediafax.

„Noi am trimis cererile la Biroul Electoral Judeţean Ilfov, care a constatat că 1.288 din deţinuţi aveau drept de vot", a arătat Micu, precizând că, duminică, au votat 1.251 de deţinuţi, iar 37 au refuzat să voteze în faţa comisiei.

Astfel, la Jilava au votat 97,12% dintre deţinuţii cu drept de vot, iar la Rahova – 76,15%.

„Am avut trei urne cu trei comisii, câte una la două paliere. Mă bucur că am găsit înţelegere la BEJ Ilfov, pentru că la alegerile trecute a fost o singură urnă şi o singură ştampilă la cam tot atâţia deţinuţi, deci a mers foarte greu. Acum votarea a început la ora 9.00 şi s-a terminat în jur de 15.15. Dacă ar fi fost o singură ştampilă, stăteam până diseară", a mai spus Cristi Mincu.

Oficiali ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au declarat că dintre cei 32.193 de deţinuţi din România, 27.027 au putut vota la alegerile europarlamentare. Nu au putut vota în schimb deţinuţii minori şi cei condamnaţi definitiv în cazul cărora instanţa a dispus şi aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a alege.

PLOIEŞTI Dosar penal pe numele unui primar din Prahova pentru fraudă electorală

UPDATE 22.47 36,25% dintre alegătorii cu drept de vot din Prahova s-au prezentat la urne. Cifra este cu patru procente mai mare decât media naţională de 32,16%.

UPDATE 18.14 Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova a deschis dosar de cercetare penală pe numele primarului din localitatea Bălţeşti pentru fraudă electorală la alegeri europarlamentare 2014

Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al IJP Prahova, Georgian Drăgan, pe numele primarului din comuna Măgureni, Radu Ion, s-a deschis un dosar de cercetare penală pentru fraudă electorală.

IALOMIŢA Preşedintele unei secţii de votare a plecat acasă cu ştampilele de vot

Incident electoral şi în judeţul Ialomiţa. S-a întâmplat la Feteşti, acolo unde preşedintele unei secţii de votare a plecat acasă cu ştampilele de vot. El a sesizat dispariţia acestora abia de dimineaţă când a vrut să deschidă secţia. Cazul a intrat în atenţia Biroului Electoral Judeţean care face verificări în acest sens.

La ora 06.00, preşedintele Secţiei de Votare numărul 46 din municipiul Feteşti, avocatul Ion Tudose, a constatat faptul că ştampilele de vot din secţia pe care o conduce îi lipsesc. După ce a analizat situaţia şi a alertat poliţiştii şi reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Ialomiţa, avocatul Tudose a mers acasă şi a descoperit ştampilele.

Puteţi urmări actualizările pe Twitter pe contul @ep2014ro. 

UPDATE 17.37 Prezenţa la urne până la ora 16.00

nivel naţional: 18,41% din totalul alegătorilor,

17,11% la nivel urban

20,18%, la nivel rural.

În 2009, în acelaşi interval, se înregistra o prezenţă de 14, 95%.

Judeţe campioane

- Olt - 25,07%

- Ilfov - 23,75%

- Mehedinţi - 22,92%

- Dâmboviţa - 22,51% 

- Prahova - 21,39% 

Judeţe codaşe 

- Ialomiţa - 14,11%

- Maramureş - 14,52% 

- Timiş - 15,38%

- Arad - 15,59%

- Buzău - 15,62%

Prezenţa la vot la ora 16.00 | Create Infographics

ARAD Peste 300 de italieni nu pot vota

UPDATE 22.45 Conform Biroului Electoral Judeţean Arad prezenţa la vot în judeţul nostru a fost de 29,78 la sută. Prezenţa în mediul urban a fost de 26,25 la sută, iar în mediul rural de 34,59 la sută. Cu acest rezultat Aradul ocupă locul 29 în clasamentul judeţelor.

UPDATE 17.35 Peste 300 de italieni doresc să voteze în judeţul Arad şi nu pot.  Odată ajunşi la secţiile de votare constată cu nu au drept de vot, deoarece nu au depus cerere, conform legii, cu 60 de zile înainte, pentru a fi înscrişi în listele speciale. Preşedintele BEJ Arad declară că nu poate să facă nimic, fiind obligat să respecte legea.

111 sancţiuni aplicate de poliţişti pentru nereguli la vot

UPDATE 17.16 Potrivit MAI, au fost 111 sancţiuni aplicate până acum la secţiile de vot din ţară, cele mai multe nereguli fiind semnalate în Bucureşti. În Buzău au loc cercetări pentru vot multibli, iar la secţia 210 din Mehedinţi, mai multe persoane îi ghidau pe oameni cum să voteze.

„Au existat situaţii punctuale când preşedinţii de secţii au solicitat angajaţilor MAI să verifice persoanele care s-au prezentat la vot. În ceea ce priveşte persoanele din arest, au fost dispuse măsurile necesare astfel încât cei care şi-au exprimat intenţia de a vota să poată face acest lucru”, a subliniat Dajbog într-o declaraţie de presă.

UPDATE 22.50 BUZĂU În judeţul Buzău s-a înregistrat una dintre cele mai mici prezenţe la vot, respectiv 29,22%.

SUCEAVA Votul cu urna mobilă, reluat la Spitalul Judeţean Suceava

UPDATE 17.06 Biroul Electoral Judeţean Suceava a desfiinţat decizia Biroului Electoral al Secţiei de votare nr. 15 din municipiul Suceava prin care a fost oprită votarea cu urna mobilă la Spitalul Judeţean de Urgenţe „Sf. Ioan cel Nou” Suceava şi voturile au fost anulate.

Până la oprirea votului, la Spitalul Judeţean şi-au exercitat dreptul de vot 28 dintre cei 241 de pacienţi înscrişi pe lista prin care a fost solicitată urna mobilă.

UPDATE 22.40 Prezenţă de 29,21% la închiderea urnelor în judeţul Suceava

Alegeri în inima României: oamenii habar nu au ce este Parlamentul European, dar au ieşit la vot

UPDATE 17.00 În Dealu Frumos, localitate considerată centrul geografic al României, sătenii au ieşit la vot în număr mare la alegeri europarlamentare 2014. Chiar dacă majoritatea habar nu au ce este Parlamentul European. 

Dealu Frumos, centrul României care duminică şi-a ales viitorii parlamentari europeni, este un sat plin de sărăcie, cu uliţe neasfaltate şi oameni trişti. Rar vezi oameni zâmbind, şi mai rar auzi unul care să spună că se descurcă. Cei mai mulţi înfruntă, zi de zi, sărăcia. Disciplinaţi însă, sătenii din inima României au mers în număr mare, duminică, la vot. Din cei 535 de alegători înscrişi pe liste până la ora 11:30 votaseră aproximativ 80. Iar cei mai mulţi votanţi ajung la sate la urne după 12:30-13:00, atunci când se termină slujba de la biserică.   

”Am venit pentru că aşa trebuie, să venim la votare, am votat partidele. Despre Parlamentul European să ştiţi că nu ştiu prea multe dar nici bine nu merge. Nu ştiu nimic ce fac la Bruxelles, am votat că aşa trebuie şi e normal să votăm, apoi ce-o vrea Dumnezeu. Sperăm să ne ajute şi pe noi mai mult că suntem necăjiţi, nu avem nimic”, spune Aurelia Vasiu (33 de ani), soţie de cioban gravidă cu cel de-al cincilea copil. 

DÂMBOVIŢA PSD îl acuză pe preşedintele PNL că umblă cu o cameră şi înregistrează activitatea din secţii

UPDATE 16.55 Organizaţia PSD Dâmboviţa a trimis o plângere penală către IPJ DÂmboviţa, pe numele preşedintelui PNL Dâmboviţa, Mihai Volintiru, protrivit căreia, acesta din urmă ar umbla cu o cameră de înregistrat în mai multe secţii de votare.

ALEXANDRIA Suspiciune de fraudă. O femeie a constatat că cineva a votat în locul ei

UPDATE 16.43Poliţiştii teleormăneni au întocmit un dosar penal după ce o femeie a sesizat faptul că altcineva a votat în locul ei. Incidentul s-a petrecut la  secţie de votare din Alexandria. Alegătoarea a făcut o cerere către preşedintele secţiei de votare şi a şi-a exercitat până la urmă dreptul de vot.

BISTRIŢA Senatorul Dorin Dobra a adunat afişele defăimătoare cu PNL şi le-a aruncat în faţa sediului PSD

UPDATE 23.00 Prezenţa la vot, la ora 21.00, a fost de 35,84% în judeţul Bistriţa-Năsăud.

UPDATE 16.32 Zilele trecute, prin municipiu au fost lipite mai multe afişe în care apar două persoane care amenajează un mormânt pe care este lipită sigla PNL, sub care stă scris „eurocampionii”. Senatorul liberal Dorin Dobra alături de mai mulţi membri PNL le-au adunat, iar astăzi, în jurul prânzului le-au aruncat în faţa sediului PSD.

La ora prânzului, în timp ce Biroul Electoral Judeţean Bistriţa Năsăud făcea raportările cu privire la prezenţa la vot, senatorul liberal Dorin Dobra făcea o vizită la sediul PSD cu două plase pline cu afişe. În plase se aflau afişele care au apărut zilele trecute în municipiu, care înfăţişează doi gropari care pregătesc un mormânt pe care stătea scris PNL. Sub mormânt apare cuvântul „eurocampionii”.

UPDATE PNL o va reclama la Poliţie pe Gabriela Szabo după ce aceasta a anunţat cu cine a votat

Coordonatorul Departamentului de Analiză al PNL, Dan Mihalache, a anunţat că liberalii vor sesiza Poliţia în cazul candidatului din partea PSD la un colegiu de deputat în Ilfov, Gabriela Szabo, întrucât aceasta ar fi încălcat legislaţia electorală în momentul în care a anunţat cu cine a votat, scrie Mediafax.

„Cel mai flagrant caz de încălcare a legislaţiei electorale, transmis în direct pe televiziuni îl reprezintă conduita doamnei candidat la colegiul din Ilfov, ministrul Gabriela Szabo, care nu a învăţat din păcate că atunci când se află în incinta secţiei de votare nu poate să enunţe, să exprime, numele partidelor sau alianţei politice pentru care a votat. Domnia sa a făcut acest lucru şi în incinta secţiei de votare, şi în perimetrul descris de lege şi ca atare este pasibilă de amendă sub efectul legislaţiei electorale“, a susţinut Mihalache, menţionând că va fi depusă o sesizare la Poliţie.

TÂRGU-JIU Acuzaţii de mită electorală în comuna lui Ponta: localnicii care votau erau răsplătiţi cu încâlţăminte şi bere

Preşedintele PDL Gorj, Dan Vâlceanu, a depus o sesizare la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului, privind acordarea de mită electorală în comuna Baia de Fier, acolo unde îşi are domiciliul premierul Victor Ponta.

„Se vede foarte clar pe imagini cum rudarii din Baia de Fier primesc bere şi papuci. Au fost duşi la vot cu maşina şi, după ce erau aduşi în cătunul în care trăiesc, primeau papuci şi bere. Oamenii au recunoscut că li s-a spus că voteze cu PSD şi cu candidatul acestui partid la Senat“.

CLUJ-NAPOCA VIDEO Poliţia a fost sesizată de PSD privind o dubă cu afişe electorale ale PMP. Şoferul a fost sancţionat

UPDATE 16.40 Şoferul dubei a vorbit urât cu purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, care a şi filmat întreaga discuţie.„A fost sancţionat contravenţional pentru continuarea campaniei electorale după încheierea ei“, a afirmat Gina Pop.

UPDATE 15.18 PSD Cluj a reclamat Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj că duminică dimineaţa, 25 mai, în jurul orei 8.15, o dubiţă pe care erau lipite afişe electorale ale PMP era oprită pe o stradă din Cluj-Napoca. Şoferul dubei a vorbit urât cu purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, care a şi filmat întreaga discuţie. Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Gina Pop, spune că şoferul dubei a fost identificat şi că acesta are 28 de ani şi e din Cluj-Napoca.

UPDATE 14.30 PREZENŢA LA VOT PÂNĂ LA ORA 13:00 a fost de 12,54%

12, 09% - în mediul urban

13, 15% - în mediul rural

Prezenţă mare la vot în judeţele:

Olt -17%,

Dâmboviţa - 15,92%

Ilfov -15,69%

Teleorman - 15,31%

Mehedinti - 15,30%

Prezenţă mai slabă la vot s-a înregistrat în următoarele judeţe:

Maramureş – 9,02%

Timiş - 9,94%

Arad – 10,27%

Ialomiţa – 10,47%

Iaşi – 10,77%

În Bucureşti, prezenţa la vot a fost de 11,3%

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Biroului Electoral Central, în Sectorul 1 al Capitalei s-a înregistrat cea mai mare prezenţă la vot: 14,42%. În Sectorul 2 - 11,82%, în Sectorul 3- 10,18%, în Sectorul 4- 11,69%, în Sectorul 5- 8,49% şi în Sectorul 6- 11,96%.

Prezenţă la vot la ora 13:00 | Create Infographics

ALBA IULIA Bărbat din Apuseni cercetat penal după ce i-a interzis soţiei să voteze

UPDATE 14.15 Un bărbat de 66 de ani din comuna Bistra este cercetat penal după ce s-a opus ca soţia sa să îşi exercite dreptul de vot. Sâmbătă, bărbatul a solicitat urma mobilă pentru soţia sa care nu se poate deplasa la secţia de vor, dar duminică când reprezentanţii secţiei s-au deplasat la domiciliu, bărbatul le-a interzis accesul în locuinţă.

UPDATE 13.47 - CLUJ-NAPOCA Primarul Clujului, Emil Boc, la secţia de votare: „Am voatat cu dreapta şi cu cei care au construist proiectul politic al Unitunii Europene“

Boc i-a îndemnat pe clujeni să meargă la vot „pentru că Europa este, într-o formă sau alta, la răscruce din perspectiva destinului politic“. După ce a votat, Emil Boc a declarat: „Am votat cu dreapta şi cu cei care au construit proiectul politic al Uniunii Europene. Am votat cu cei care au crezut în Europa când a fost mai greu. Proiectul politic european este un proiect al dreptei, iar azi mai mult ca oricând trebuie să conducă dreapta“.

UPDATE 13.51 - SIBIU Primarul Sibiului Klaus Iohanis a votat pentru „echipa cea mai competentă“

„Am votat pentru o Românie europeană  şi, dacă m-aţi întreba cu cine am votat, cred că  este evident, cu cea mai bună, cea  mai competentă  echipă. Personal, în calitate de persoană privată, sper să câştige o echipă care mă reprezintă  pe mine, ca şi cetăţean european, la un nivel foarte bun“, a susţinut primarul Sibiului la ieşirea din secţia de votare.

UPDATE 13.31 - TÂRGOVIŞTE Ministrul Mediului Rovana Plumb a votat „împotriva austerităţii“

Ministrul Mediul Rovana Plumb, a votat la secţie din oraşul Pucioasa, judeţul Dâmboviţa, declarând, în sala de votare, că a ales să „îi apere pe cei mulţi împotriva sărăciei“. 

„Am votat împotriva austerităţii. Am votat pentru ca românii să fie mai bine apăraţi în Europa. Am votat pentru că vreau ca România să aibă o voce şi mai puternică în Uniunea Europeană. Îmi doresc ca la nivelul instituţiilor Uniuniii Europene, politicile care să prelvaleze să fie cele pentru creştere economică, pentru locuri de muncă, politici care să îi apere pe cei mulţi. Sunt împotriva tăierilor salariale, împotriva sărăciei. Îmi doresc ca la nivelul UE să existe o schimbare, o atitudine pozitivă, politici pentru cei mulţi“, a declarat Ministrul Mediului, Rovana Plumb.

UPDATE 13.05 - SUCEAVA 44 de voturi anulate din urna mobilă

Biroul electoral al secţiei de votare nr. 15 din municipiul Suceava a admis patru contestaţii depuse de reprezentantul PDL şi a anulat 44 de voturi exprimate cu ajutorul urnei mobile. Este vorba de 17 voturi exprimate de persoane aflate în arestul IPJ Suceava şi 27 de voturi ale bolnavilor internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţe „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

CONSTANŢA Asistaţii lui Radu Mazăre au votat pentru pace şi pensii mărite

Chiriaşii cartierului de asistaţi Henri Coandă, ridicat de Radu Mazăre, au spus că au votat pentru pensii mai mari, bunăstare, linişte şi pace. Ei au fost arondaţi secţiilor de votare de la Şcoala nr. 36 „Dimitrie Ştiubei“, din imediata apropiere a campusului social.

CONSTANŢA Radu Mazăre, cu manechinele la vot

UPDATE 12.30 Primarul judeţului Constanţa, Radu Mazăre, a venit la vot însoţit de un alai de manechine. Toţi sunt costumaţi în ţinuta kaki, cu berete roşii. Una dintre fete a mărturisit că încă nu are dreptul să voteze, fiind minoră. „Facem educaţie civică la tineret“, a râs primarul Constanţei.

Radu Mazare la sectia de votare cu manechinele FOTO Mediafax

FOTO Mediafax

UPDATE 12.31 - BĂSESCU, DESPRE PREZENŢA LA VOT

Băsescu: Am votat pentru tinereţea partidului

„Am votat un partid care, sper eu, va reuşi să continue procesele de reformare a statului în aşa fel încât România să devină un stat cu o justiţie credibilă, un stat la dispoziţia cetăţenilor şi nu la dispoziţia partidului. M-am gândit nu numai la tinereţea partidului, ci şi la tinereţea membrilor“, a declarat Băsescu, după vot.

Traian Basescu voteaza pentru alegerile europarlamentare FOTO Mediafax

UPDATE 11.30 PREZENŢA LA VOT LA EUROPARLAMENTARE 2014

UPDATE 12.14 - A VOTAT ŞI BĂSESCU LA EUROPARLAMENTARE

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa au votat la şcoala A.D. Xenopol.

Preşedintele Traian Băsescu, alături de soţia sa, Maria, a votat în jurul orei 12.00 la colegiul A.D. Xenopol. Şeful statului a îndemnat românii să iasă la vot, invocând faptul că participarea este cel mai important semnal  pe care România îl poate da Uniunii Europene.

„Am votat un partid care, sper eu, va reuşi să continue procesele de reformare a statului în aşa fel încât România să devină un stat cu o justiţie credibilă, un stat la dispoziţia cetăţenilor şi nu la dispoziţia partidului. M-am gândit nu numai la tinereţea partidului, ci şi la tinereţea membrilor“, a declarat Băsescu, după vot.

UPDATE 12.15 - CAMPANIE ELECTORALĂ ÎN PACHETELE CU MÂNCARE LA IAŞI

Europarlamentare 2014. Membrii PSD de la două secţii de votare din Iaşi au primit de la partid, în pachetele cu mâncare, insigne electorale

Potrivit unor surse, persoanele din secţiile de vot care au primit insignele respective nu le-au purtat în faţa alegătorilor, acest lucru fiindu-le interzis de către Biroul Electoral Judeţean (BEJ). 

--------

Procent comparabil cu cel din 2009

Până la ora 10 au fost la vot 4,61% din români. În mediul rural prezenţa la vot a fost de 5,3%. În mediul urban a fost o prezenţă de 4,3%. 

Prezenţă mare la vot la europarlamentare: În Olt au fost peste 7% din alegători, iar în Teleorman 6%. Prezenţe mari au fost şi în Mehedinţi. 

Prezenţă slabă la vot la europarlamentare: Maramureş - 3,09%, Timiş - 3,52%, Sibiu 3,4%, Iaşi 3,69%, Cluj - 3,73%. 

Bucureşti - 3,74%. 

  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Timişoara
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Reşiţa
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Bucureşti
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Hunedoara
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Craiova
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Râmnicu Vâlcea
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Turnu Severin
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Târgu Jiu
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Arad
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Slatina
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Alba-Iulia
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Satu Mare
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Oradea
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Cluj
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Sibiu
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Baia Mare
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Zalău
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Târgu Mureş
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Bistriţa
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Covasna şi Harghita
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Constanţa
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Tulcea
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Slobozia
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Călăraşi
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Brăila
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Galaţi
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Vaslui
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Focşani
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Iaşi
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Piatra Neamţ
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Bacău
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Botoşani
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Suceava
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Braşov
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Giurgiu
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Ploieşti
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Alexandria
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Buzău
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Târgovişte
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Piteşti
  • Prezenţă la Vot - Europarlamentare 2014 - Gorj

----------

UPDATE - ILIESCU VOTEAZĂ

Ion Iliescu a venit să voteze fără soţia sa, Nina

Fostul preşedinte Ion Iliescu a votat la liceul Jean Monnet, intersectându-se cu ministrul Transporturilor Dan Şova. Deşi la fiecare scrutin venea să voteze împreună cu soţia sa Nina, anul acesta Ion Iliescu a venit neînsoţit. „Nu-i prea place să mă însoţească“, a explicat Iliescu absenţa soţiei sale. Întrebat de ce ar trebui să vină românii la vot, Iliescu a răspuns scurt: „Prezenţa e tot mai limitată şi asta nu e bine“.  

UPDATE 11.19 - STRĂINI REFUZAŢI DE LA VOT

Nu s-au înscris pe listele speciale şi li s-a refuzat dreptul de vot

Un austriac şi un italian au dorit să-şi exercite dreptul la vot la două secţii din judeţul Arad însă au fost refuzaţi. Cei doi nu au putut vota, pentru că nu au respectat procedura, respectiv nu au solicitat înainte înscrierea pe listele speciale.

UPDATE 11.00 - CEL MAI VÂRSTNIC VOTANT

VIDEO O femeie de 99 de ani din Alba Iulia a votat pentru ca „să fie mai bine în ţară“

O femeie în vârstă de 99 de ani a votat duminică dimineaţă la Alba Iulia, la alegerile europarlamentare 2014, la secţia nr. 1 organizată la Centrul de zi pentru persoane vârstnice. Elisabeta Jordea a spus că a votat pentru ca ”cineva să ne aducă ceva mai bine în ţară”.

elisabeta jordea

UPDATE 10.48 - URNĂ MOBILĂ SE MIŞCĂ PRIN TELEORMAN

Reclamaţie - La  Teleorman au apărut peste noapte 124 de cereri pentru urna mobilă

Reprezentantul unui partid politic dintr-o secţie de votare din comuna Slobozia Mândra a sesizat Biroul Electoral Judeţean cu privire la faptul că au apărut 124 de cereri pentru urna mobilă în această dimineaţă, deşi aseară nu existau.

UPDATE - AVERTISMENTELE MINISTERULUI DE INTERNE

Peste 50.000 de angajaţi de la Interne vor lucra astăzi. Aceştia avertizează că cei care încălcă legea pot fi pedepsiţi chiar şi cu închisoarea

Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră vor asigura ordinea şi liniştea publică duminică, cu ocazia alegerilor europarlamentare. Dintre aceştia, 30.000 vor păzi secţiile de votare. Persoanele care vor încălca legile privind exprimarea votului pot fi amendaţi sau chiar pedepsiţi cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

UPDATE 10.38 - ASOCIAŢIA ROMÂNILOR DIN ITALIA ÎNDEAMNĂ LA VOT

Îndemn la vot de la Asociaţia Românilor din Italia

Anul acesta în Italia, la un milion de români din Italia, Ministerul de Externe a amenajat doar 15 secţii de vot. În total, pentru cele 4 milioane de români plecaţi în Europa la muncă, au fost amenajate 190 de secţii de votare. Numai o parte dintre românii din străinătate vor putea vota. Pentru cei care nu-şi vor putea exercita votul în străinătate, deoarece distanţele până la secţiile de votare sunt prea mari, îi sfătuiesc să telefoneze celor dragi din România şi să îndrume rudele şi prietenii să participe la acest important scrutin, adresandu-le rugămintea "Votaţi şi pentru noi!", a spus preşedintele Asocaţiei Românilor din Italia. 

UPDATE 10.30 - UDREA AŞTEPTATĂ CU FLORI

Elena Udrea a votat şi ea de dimineaţă

Deputatul PMP Elena Udrea a intrat în sala de votare cu un buchet imens de flori pe care l-a primit de la organizaţia PMP Sectorul 4. Udrea a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru energie şi pentru tinereţe.

UPDATE 10.25 - VICTOR PONTA VOTEAZĂ

Victor Ponta a votat împreună cu Daciana Sârbu

La ora 10.00 fix, premierul Victor Ponta a ajuns la urne însoţit de soţia Daciana Sârbu, candidat la europarlamentare 2014 din partea PSD, şi de fetiţa sa, Irina. Prezenţele feminine din familia Ponta au optat pentru o ţinută vestimentară inspirată din motive folclorice naţionale. 

Premierul Victor Ponta si Daciana Sarbu voteaza pentru alegerile europarlamentare FOTO Mediafax

UPDATE 10.13 - BĂTAIE LA ALEXANDRIA ÎNTRE TSD ŞI PD-L

Bătaie în faţa unei secţii de votare din Alexandria. Preşedintele TSD Teleorman l-a lovit cu piciorul pe un membru al PDL

Alegeri europarlamentare 2014, Teleorman. Preşedintele Tineretului Social Democrat (TSD) Claudiu Balaban, şi un membru PDL, Vali Grigorescu, s-au bătut, în această dimineaţă, în faţa secţiei de votare 14 din Alexandria. Conflictul a început în momentul în care Grigorescu a vrut să-l pozeze pe Claudiu Balaban.


UPDATE - LIVIU DRAGNEA VOTEAZĂ

Dragnea, după vot: Lucrurile sunt foarte bine organizate

Vicepremierul Liviu Dragnea a votat, duminică dimineaţă, la Liceul Xenopol din Bucureşti, declarând că a votat pentru „cei care în final, prin munca lor, vor ajuta la bunăstarea României“. Dragnea a precizat că „lucrurile sunt foarte bine organizate“.

UPDATE 10.02 - INCIDENTE AUTOCOLANTE LA TÂRGOVIŞTE

Europarlamentare 2014. Live text. Sute de autoturisme din Dâmboviţa, vandalizate. Proprietarii au găsit autocolante de campanie lipite pe parbriz

Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a anunţat, în această dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că solicită IPJ Dâmboviţa să găsească persoanele care au vandalizat sute de maşini în principalele oraşe din Dâmboviţa.

UPDATE 9.38 - A VOTAT CRIN ANTONESCU

Antonescu: Aştept cu relaxare rezultatele alegerilor

Crin Antonescu a votat la alegerile europarlamentare 2014. La ieşirea de la urne, liderul liberal a declarat că a votat pentru cea mai bună echipă şi cel mai bun program, el făcând totodată apel ca oamenii să meargă la vot.


 

 Crin Antonescu voteaza pentru alegerile europarlamentare FOTO Mediafax

Puteţi urmări actualizările pe Twitter pe contul @ep2014ro. 

UPDATE - 9.20 - PRIMUL INCIDENT

Votarea la două secţii din Sectorul 1 al Capitalei a fost întreruptă din cauza unui presupus caz de turism electoral

Procesul de votare de la Şcoala 181 din Capitală a fost întrerupt după ce preşedinta biroului electoral a suspectat că se confruntă cu un caz de turism electoral. 

UPDATE - CUM SĂ VOTEZI ÎN AFARA ŢĂRII

Europarlamentare 2014. Cum poţi să votezi dacă locuieşti în străinătate. Lista secţiilor de votare din toată lumea

Românii din afara ţării şi din teatrele de operaţiuni pot vota pe listele speciale de la Ambasadă, Institutul Cultural sau Consulat. Adevărul vă arată cum şi unde puteţi vota la alegerile europarlamentare 2014. 

UPDATE 8.21: 

Arată-le prietenilor de pe Facebook că ai votat

Facebook a introdus aplicaţia I'm a Voter prin care puteţi să le spuneţi prietenilor că aţi votat în cadrul Alegerilor europarlamentare 2014. Puteţi da click pe linkul din site-ul nostru şi vă ducem direct la aplicaţie. Aplicaţia arată participarea, nu şi opţiunea politică la alegerile europarlamentare 2014. 

UPDATE 8.11:

Europarlamentare 2014. Ministerul Afacerilor Interne a eliberat 14.000 de buletine noi în ajunul alegerilor

Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne, cu ocazia alegerilor europarlamentare 2014, au fost eliberate 14.000 de buletine de identitate, cu 15% mai mult în zilele obişnuite.

UPDATE PREZENŢĂ LA VOT

Europarlamentare 2014. Prezenţă slabă la vot în prima oră de la deschiderea urnelor

Primele prezenţe la vot oficiale la alegerile europarlamentare 2014 vor fi publicate la ora 11.30. Între timp, la Arad, oamenii nu s-au înghesuit să participe de dimineaţă. Arădenii au participat de dimineaţă la vot pentru că e mai răcoare. 

-----

<b>ALTE INFORMAŢII DIN TOATĂ ŢARA</b>

BOTOŞANI UPDATE 23.50 Numărul botoşănenilor care au trecut pe la urne a trecut de 30%. Mai precis conform statisticilor Biroului Electoral Central, 32.29% dintre botoşăneni şi-au exercitat dreptul de vot. Odată cu apariţia primelor rezultate prin exit poll-uri au început şi petrecerile pe la sediile partidelor politice.

BACĂU UPDATE 23.45 Prezenţa la vot înregistrată în judeţul Bacău este de 31,18%.

OLT UPDATE 23.40 Oltul a încheiat en-fanfare ziua în care locuitorii cu drept de vot din judeţ au fost chemaţi să voteze pentru Parlamentul European. Conform raportărilor Biroului Electoral Central privind prezenţa la urne până la ora 21.00, în judeţul Olt au votat cei mai numeroşi alegători din ţară, respectiv 47,57% dintre persoanele cu drept de vot înscrise în listele electorale.

TIMIŞOARA UPDATE 23.22 BEC a anunţat, la ora 21,00, la încheierea votului, că în judeţul Timiş prezenţa a fost de 27,94% dintre persoanele cu drept de vot.

SIBIU UPDATE 23.00 28,54% dintre alegătorii din judeţul Sibiu s-au prezentat la vot, potrivit site-ului BEC

VASLUI UPDATE 22.50 Datele centralizate de BEJ Vaslui, la închiderea secţiilor de votare, arată că doar 28,22% dintre vasluienii cu drept de vot au fost prezenţi la urne, cu aproape patru procente mai puţin decât media naţională. De altfel, judeţul Vaslui se numără printre ultimele cinci din ţară, prezenţe mai slabe la vot, fiind înregistrate la Maramureş, Tulcea,Ialomiţa şi Timiş. 

ZALĂU UPDATE 23.00 Potrivit BEC, prezenţa la vot pentru ora 21.00 în judeţul Sălaj a fost de 33,73%.

PIATRA NEAMŢ UPDATE 23.00 Prezenţa la vot la ora 21.00, după închiderea secţiilor de votare, a fost în Neamţ de 29,57%, conform datelor frunizate de Biroul Electoral Judeţean (BEJ). Procentajul este sub media naţională (32,16%) dar foarte apropiat de scorul înregistrat în 2009, la închiderea secţiilor de votare (30,63%).

MUREŞ UPDATE 22.50 Mureşenii nu au atins nici măcar procentul de 30%. Cei mai interesaţi de alegerile europarlamentare s-au dovedit a fi locuitorii din mediul rural, care s-au prezentat la urne în proporţie de 31, 32%, faţă de cei din mediul urban, care au avut un procent de 28,67%.

ORADEA În judeţul Bihor s-a votat peste media naţională

34.82% dintre bihorenii cu drept de vot s-au prezentat la scrutinul electoral pentru alegerile electorale. Dintre aceştia, 24.34% sunt alegători din mediul urban, în timp ce 46.75% din mediul rural.

CĂLĂRAŞI UPDATE ORA 22.30. 35,17% din călărăşenii înscrişi pe listele electorale s-au prezentat la vot, până la ora 21.00, ora închiderii urnelor. La nivel naţional, prezenţa la vot a fost de 32,16%.

UPDATE 22.30 HARGHITA şi COVASNA Până la ora 21.00, prezenţa la vot în judeţul Harghita a fost de 35,69%, iar în Covasna - 30,52%

Prezenţa la urne la ora 21.00, dată publicităţii de BEC la ora 22.30, a fost de 30,52% în judeţul Covasna şi de 35,69% în judeţul Harghita.

CLUJ Viceprimar dintr-o comună clujeană, acuzat că a „mituit“ alegătorii cu îngheţată

UPDATE 19.50 BEJ Cluj a primit o plângere din partea PDL Cluj în care se reclamă că viceprimarul comunei Chinteni ar fi transportat, cu microbuzul şcolii, alegători la secţia de votare din Deuşu şi că le-ar fi oferit după vot câte o îngheţată. Purtătorul de cuvânt al BEJ Cluj spune că sesizarea a fost trimisă poliţiei.

PDL Cluj a trimis o plângere către Biroul Electoral Judeţean Cluj (BEJ) prin care cere să fie luate măsuri împotriva viceprimarului comunei clujene Chinteni, Miron Teodor. PDL îl acuză pe viceprimar că ar fi încălcat legea şi că ar fi dus alegători din satul Săliştea Veche la secţia de vot din satul Deuşu cu microbuzul şcolii. În plus, viceprimarul e acuzat că le-ai fi dat şi îngheţată.

SLATINA Slătinenii s-au mobilizat la vot spre seară

UPDATE 19.21 Alegerile europarlamentare derulate la Slatina au început timid, cu o prezenţă la urne foarte slabă. Străzile oraşului arătau ca şi părăsite în prima jumătate a zilei, lucru care s-a schimbat însă începând după orele 16.00, când numărul celor care doreau să voteze creşterea simţitor, vizibilă fiind şi forfota de pe străzi sau cea din incinta secţiilor de vot.

CRAIOVA REPORTAJ în comuna doljeană Breasta: „Bruxelles este la Bucureşti, iar astăzi nu ştiu ce votăm“


UPDATE 17.20 Locuitorii comunei Breasta recunosc cu zâmbetul pe buze că nu ştiu ce alegeri au loc pe data de 25 mai. Oamenii au declarat că Bruxelles este la Bucureşti, iar persoanele care se află pe listele electorale au biroul la Parlamentul României.

Localnicii din Breasta s-au pregătit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a merge la vot. Unii au declarat că astăzi au loc alegeri parlamentare, iar alţii au precizat că Bruxelles este la Bucureşti.

BOTOŞANI Satul cu cei mai conştincioşi alegători. Secţia de votare din Gorovei a avut până la ora 15.00 prezenţă de 100% la urne

UPDATE 17.20 Alegătorii din satul botoşănean Gorovei şi-au exprimat în proporţie de 100% dreptul la vot până la ora 15:00. Satul are doar 32 de locuitori, trecuţi aproape toţi de vârsta de 70 de ani. La fiecare scrutin aceştia sunt cei mai conştiincioşi la vot. Dacă votează şi rudele venite în vizită se ajunge la o prezenţă la vot de 150% la secţia de votare din sat.

Comisia de la secţia de votare 397 constituită pentru alegerile europarlamentare în şcoala din satul Gorovei şi-a încheiat activitatea înainte de ora 15:00.


HUNEDOARA VIDEO Ce vor oamenii de la cei pe care îi trimit în PE: de la bani la o Românie înfloritoare

HUNEDOARA UPDATE 23.25 Procentul de participanţi la alegeri la finalizarea procesului electoral pentru europarlamentare. În Hunedoara prezenţa la vot a fost cu 2,5 procente peste media naţională. 34,6 la sută dintre alegătorii hunedoreni s-au prezentat la vot la alegerile europarlamentare până la ora 21.00, la încheierea secţiilor de votare. Cei mai mulţi votanţi s-au înregistrat în mediul rural, respective 50,1 la sută. În mediul urban, prezenţa la vot a fost de 33 la sută. Judeţul Hunedoara s-a clasat pe locul 15 după prezenţa la vot. Primele cinci judeţe din ţară după numărul de alegători care au participat la vot sunt Olt (46,5 la sută), Ilfov (42,2 la sută), Mehedinţi (40,1 la sută), Teleorman (39,8 la sută) şi Giurgiu (39,12 la sută). Prezenţa la vot la nivel naţional a fost de 32,16 la sută.

UPDATE 17.15 Nu îşi pun prea multe speranţe în cei pe care îi votează şi totuşi au mers la vot. În Ţara Haţegului, Călan şi Ţinutul Pădurenilor, oamenii au fost chemaţi astăzi să îi aleagă pe viitorii europarlamentari din partea României şi pe cel de care vor să fie reprezentaţi în Camera Deputaţilor după locul lăsat liber în Parlament, de fostul deputat Dan Radu Ruşanu.

„Am fost la vot pentru binele ţării şi pentru binele nostru, al românilor”, spune Mariana, o pensionară din Teliuc, localitate în care au avut loc atât alegeri europarlamentare, cât şi alegeri parţiale pentru Camera Deputaţilor. Femeia este afectată din plin de preţurile mari la medicamente şi de faptul că o parte dintre serviciile medicale de care are nevoie nu sunt gratuite. Şi-ar dori ca oamenii pe care România îi va trimite în Parlamentul European să îi rezolve aceste probleme. 

TÂRGOVIŞTE Primarul din Hulubeşti l-a agresat fizic pe preşedintele organizaţiei de tineret PSD

UPDATE 16.46  Primarul pistolar al comunei Huşubeşti, Adrian Chiriţă, este acuzat de către PSD Dâmboviţa, că recurge la forţă în încercarea de a înlătura membrii partidelor concurente să îşi exercite dreptul la vot.

"În comuna Hulubeşti, primarul Chiriţa Adrian l-a agresat  fizic şi verbal pe domnul Nenisanu Robert candidat al Alianţei PSD UNPR PC la consiliul local al comunei Hulubesti. Nenisanu Robert se află în vizită la secţiile de votare din comună Hulubesti, acesta având dreptul de a se află în secţiile de votare că urmare a candidaturii acestuia la consiliul local Hulubesti. vedere antecedentele penale ale primarului Chiriţa Adrian, va solicităm să luaţi toate măsurile pentru desfăşurarea în bune condiţii ale procesului electoral din comună Hulubesti. Pe aceste considerente, va solicităm că în bază competenţelor atribuite de lege, să luaţi de urgenţă măsurile necesare pentru tragerea la răspundere penală a acestora şi pentru restabilirea ordinii de drept", se arată într-o plângere penală înaintată de către PSD, Inspectoraului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa. 

BOTOŞANI Singura localitate cu prezenţă la vot 100%

UPDATE 16.00 Prima secţie de votare din judeţul Botoşani cu prezenţă la vot de 100%. Este vorba de secţia numărul 397 din satul Gorovei, comuna Văculeşti. Pe listele electorale au fost înscrişi 32 de persoane, atâţia oameni având drept de vot în sta, iar până la ora 15.00 toţi au trecut pe la urne. Este singura localitate din judeţ, unde prezenţa la vot este de 100%.

BISTRIŢA Un alegător care a solicitat urna mobilă a murit

UPDATE 15.10 În localitatea Beudiu s-a făcut o sesizare privind consumul de alcool la barul din apropierea secţiei de votare care însă nu s-a confirmat. Un alegător care a solicitat urna mobilă a murit.

ALBA IULIA Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava: „Dincolo de arcul carpatic se bagă mâna în sacul cu voturi“

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat că se aşteaptă ca în zonele aflate „dincolo de arcul carpatic să se bage mâna în sacul cu voturi deoarece aşa sunt obişnuiţi cei care se află acolo la butoane“ şi organizează alegerile.

TÂRGU-JIU Localnici duşi cu maşina la vot şi recompensaţi cu mici

UPDATE 23.00 Prezenţa la vot în judeţul Gorj a fost de 36.87%.

UPDATE 14.15: Preşedintele PDL Gorj, Dan Vâlceanu, a depus o sesizare la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj. Acesta a reclamat că localnicii din comuna Baia de Fier, acolo unde premierul îşi are domiciliu, sunt duşi cu o maşină la vot şi li se oferă mititei.

GALAŢI De la nuntă, direct la urna de vot

O pereche de tineri proaspăt însuraţi a mers direct de la petrecerea nunţii lor la o secţie de votare din Galaţi pentru a-şi exercita dreptul constituţional. Raluca Ioniţă este profesoară şi le-a spus invitaţilor ei de la nuntă că indiferent cât de obosită va fi, va merge la vot imediat după petrecere. „Este dreptul meu şi nu pot să nu profit de el“, a spus tânăra după ce a ieşit de la urnă.

BAIA MARE Peste 37% din borşeni au votat la alegerile parţiale.

În timp ce marea majoritate a românilor sunt invitaţi duminică, 25 mai, să-şi aleagă viitorii parlamentari europeni, maramureşenii din oraşul Borşa îşi vor alege şi primarul. 22.995 de persoane au drept de vot în această localitate, iar în competiţie s-au înscris şapte candidaţi.

BAIA MARE Primarul din Seciu de Sus încă face campanie

Prima reclamaţie din acest tur de scrutin a venit din localitatea Suciu de Sus, unde se pare că primarul localităţii încă mai face campanie electorală. Potrivit unor informaţii venite de la faţa localului, edilul ar fi stat în faţa secţiei de votare şi le spunea alegătorilor ce şi cu cine să voteze.

Peste 70 de maramureşeni, internaţi în Spitalul Sighetu Marmaţiei, nu pot vota la alegerile europarlamentare 2014

Situaţie inedită în Maramureş. În municipiul Sighetu Marmaţiei, 77 de maramureşeni nu-şi pot exercita dreptul la vot la alegerile europarlamentare 2014, deoarece nu au depus actele necesare prin care să demonstreze că nu se vor putea deplasa la secţia de votare. BEJ Maramureş a respins plângerea formulată de către un membru din secţia de votare.

TELEORMAN Plângere pe numele unui medic - ar fi eliberat adeverinţe false pentru persoane netransportabile 

Concret, reprezentanţii Partidului Mişcarea Populară spun că medicul Sorinel Păunescu din comuna Conţeşti ar fi eliberat peste 220 de adeverinţe medicale prin care ar dori să ateste faptul că aceste persoane sunt netransportabile, având nevoie de o urnă mobilă pentru a vota. Aceştia îl acuză pe medic de fals intelectual.

IAŞI Vlasov a cerut urna mobilă pentru a vota din arestul la domiciliu

Mihail Vlasov, fostul şef al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, arestat la domiciliu, a solicitat la vila sa din Copou o urnă mobilă pentru a putea vota. Vlasov este arestat la domiciliu într-un dosar de trafic de influenţă.

IAŞI Primarul Gheorghe Nichita vrea o capitală europeană

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a declarat la scurt timp ce a ieşit din secţia de votare că a a votat pentru "o Românie puternică şi mândră" şi pentru ca Iaşiul să devină capitală culturală europeană.

UPDATE IAŞI la ora 22.30 Biroul Electoral Central anunţă că la închiderea urnelor, la nivelul judeţului Iaşi, prezenţa la vot a fost de 28,41%. Iaşiul se situează astfel cu aproximativ patru procente sub media naţională, de 32,16%

FOCŞANI Prezenţa finală la vot în Vrancea, la ora 21.00, este de 34,46%, mai mare cu peste trei procente decât în 2009.

Alegeri europarlamentare 2014, judeţul Vrancea. Pentru alegerile europarlamentare 2014 sunt deschise în Vrancea nu mai puţin de 358 de secţii de votare în cele 73 de unităţi administrativ teritoriale

VRANCEA Primarul Focşaniului a fost printre cei mai matinali votanţi. 

Primarul municipiului Focşani, Decebal Bacinschi, s-a aflat printre cei mai matinali politicieni care au votat astăzi. Acesta şi-a exprimat opţiunea la Secţia de votare Nr. 2, din incinta Teatrului Municipal "Mr. Gh. Pastia", acesta venind la vot împreună cu soţia sa.

SUCEAVA Ucrainenii din Moldova şi nordul Ardealului pot vota la Suceava

Cetăţenii ucraineni rezidenţi în România sunt aşteptaţi să voteze la alegerile prezidenţiale la cele două secţii amenajate la Ambasada Ucrainei la Bucureşti şi la Consulatul General al Ucrainei la Suceava.

BRAŞOV A votat primarul George Scripcaru 

 „Am votat pentru Braşov, pentru Regiunea Centru, pentru România. Am votat pentru ca oraşul nostru să aibă un reprezentant la Bruxelles şi să aibă un punct de sprijin pentru dezvoltarea proiectelor sale“, a declarat George Scripcaru.

UPDATE 22.40 31,77% au votat astăzi la alegerile europarlamentare 2014. Cifra este cu patru procente mai mare decât în 2009 şi apropiată de media naţională de 32,16%.

VRANCEA Europarlamentare 2014. Focşănenii aşteaptă de la viitorii parlamentari europeni din România să-i reprezinte cu cinste

Atât tineri, dar mai ales oameni în vârstă au ţinut să vină să-şi exprime opţiunea politică de dimineaţă, fiecare dintre ei având speranţe de la cei care îi vor reprezenta în Parlamentul European.

TIMIŞOARA A votat primarul Nicolae Robu

“Am votat pentru cea mai bună reprezentare a Timişoarei în Parlamentul României şi cea mai bună reprezentare în Parlamentul European. Sper să vină cât mai mulţi timişoreni la vot, să înţeleagă cât de importante sunt ambele alegeri. S-a încercat inducerea idei că alegerile europarlamentare nu sunt importante. Este păgubos să gândeşti aşa. Este important ca România să fie reprezentată cât mai bine, prin cei mai buni oameni”, a declarat Nicolae Robu.

SLOBOZIA Prezenţă la vot infimă la primele ore ale dimineţii. 

De exemplu, la Secţia de Vot numărul 11 din Slobozia, din cei peste 1200 de votanţi arondaţi, şi-au exprimat votul doar 57 în primele trei ore de la deschiderea urnelor.

SLOBOZIA UPDATE 22.30 Cifrele finale ale BEC plaseajă Ialomiţa printre ultimele judeţe din ţară în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Urnele s-au închis cu un procent de prezenţă de doar 27,66 %.

CONSTANŢA Victor Becali şi Cristi Borcea au votat la Penitenciarul Poarta Albă. 


SATU MARE Aproximativ 1.000 de cadre MAI, angrenate în alegeri, în Satu Mare

UPDATE 21.00 La ora 21.00 la europarlamentare s-au prezentat 32, 65 din alegătorii cu drept de vot de la nivelul judeţului Satu Mare. La nivel naţional prezenţa era de 32, 16%, Satu Mare fiind pe locul 32 în topul judeţelor.

HUNEDOARA Alegerile electorale în Hunedoara vor fi asigurate de 1.600 de angajaţi ai M.A.I.

DÂMBOVIŢA Europarlamentare 2014. Live text. Sute de autoturisme din Dâmboviţa, vandalizate. Proprietarii au găsit autocolante de campanie lipite pe parbriz

Autocolante pe masini

VRANCEA Europarlamentare 2014. Deţinuţii de la Penitenciarul Focşani anunţă o prezenţă de 92% la vot

662 de persoane şi-au manifestat intenţia de a vota, printr-o solicitare scrisă adresată preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, prin intermediul administraţiei locului de deţinere.

CLUJ Europarlamentare 2014. Live text. 599.262 de alegători sunt aşteptaţi, duminică, la vot în judeţul Cluj

UPDATE 22.39 Până la ora 21.00, clujenii s-au prezentat la vot într-un procent de 29,97%.

Încă de la primele ore ale dimineţii s-a prezentat la urne unul dintre candidaţii pentru Europa, Corina Creţu. Alături de ea a votat şi Ioan Rus, influent membru PSD.

VRANCEA Europarlamentare 2014. 1242 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenaţi în procesul electoral în Vrancea

Aceştia au sarcini de asigurare a unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi protecţia celor 370 de secţii de votare,  pe timpul alegerilor europarlamentare 2014, alegerilor parţiale în oraşul Panciu şi comuna Andreiaşu de Jos.

----

Duminică, 25 mai, este o zi importantă pentru România şi pentru Europa. Este ziua în care noi, românii, îi alegem pe cei 32 de oameni care vor reprezenta interesele ţării pe plan european. Alegerile de duminică sunt privite şi ca o repetiţie pentru alegerile prezidenţiale din toamna acestui an. În funcţie de scorul electoral obţinut de PSD, premierul Victor Ponta va decide dacă el va fi prezidenţiabilul stângii. Deputatul PMP, Elena Udrea, afirma joi, la Adevărul Live, că Ponta va intra în bătălia pentru Cotroceni numai dacă PSD va atinge pragul de 45% la europarlamentare. De partea cealaltă, pe dreapta politicii, partidele se vor aşeza la negocieri pentru a discuta o posibilă alianţă. Cel care va reuşi să câştige cele mai multe voturi la europene va impune şi condiţiile negocierii.

Istoria se scrie pe adevarul.ro

Duminică, 25 mai, pe adevărul.ro veţi găsi relatări de la cele mai fierbinţi evenimente. Pe tot parcursul zilei, peste 40 de corespondenţi din toată ţara plus o echipă puternică de jurnalişti din redacţia de la Bucureşti vor transmite imagini video, fotografii şi relatări despre cum se desfăşoară votul.

Puteţi fi la curent cu tot ce se va întâmpla într-o zi de maximă importanţă pentru viitorul nostru european de oriunde v-aţi afla şi la orice oră. Indiferent că aveţi la îndemână un computer, o tabletă sau un smartphone, intraţi pe adevărul.ro şi veţi fi conectaţi cu evenimentele din cea mai fierbinte zi electorală a Europei.  Duminică, 25 mai, istoria se scrie pe adevărul.ro.

[&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;a href="//storify.com/vladandriescu3/alegeri-europarlamentare-2014-2016" target="_blank"&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;View the story "Alegeri europarlamentare 2014" on Storify&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;/a&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;]

adevarul.ro: maraton jurnalistic duminică, 25 mai, ziua alegerilor Europarlamentare


INFORMAŢII DIN TOATĂ ŢARA

Citeşte şi:

Adevărul despre ziua alegerilor. Tabloul complet al alegerilor pentru Europa, pe adevarul.ro Duminică, 25 mai, este o zi crucială pentru Europa şi pentru România. Este ziua în care noi, românii, îi alegem pe cei care să ne apere interesele la Bruxelles, dar şi ziua în care hotărâm cine are cele mai mari şanse să devină preşedinte al României.

Cine a primit cei mai mulţi bani în campania electorală Alianţa PSD-UNPR-PC s-a clasat de departe în topul donaţiilor primite în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, următorul partid, PNL, înregistrând de două ori mai puţin decât alianţa de la guvernare.

România alege. Mic îndreptar pentru ziua alegerilor Duminică, România alege. Candidaţii pentru alegerile europarlamentare, dar şi cei care se luptă pentru un loc în parlamentul României, sau pentru un loc de primar aşteaptă populaţia la urne. Ce au voie să facă şi ce este interzis într-o secţie de votare?

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite