Europa se va trezi din nou prea târziu. Cazul săracilor vânaţi de Ungaria

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
2013, anul ruşinii în Europa: data la care săracilor fără adăpost din Ungaria li s-a interzis să mai existe
2013, anul ruşinii în Europa: data la care săracilor fără adăpost din Ungaria li s-a interzis să mai existe

Foarte virulentă în cazul României şi straşnică păzitoare a graniţelor Schengen, Europa a scăpat din vedere nazismul care bântuie imaginarul politic de la Budapesta exact înlăuntrul teritoriului sacru şi intangibil al Schengenului. Şi în timp ce oficialii din cancelariile europene îi vânează pe romi şi pun România la zid din cauza lor, Viktor Orban le duce intenţia până la capăt.

În consecinţă, persoanele fără adăpost vor ajunge hăituite de autorităţile maghiare ca un fel de inamici publici şi duşmani ai poporului, într-un scenariu de groază pe care, din nou, Europa îl ignoră până când va fi prea târziu.

Dacă Europa o ia din nou pe calea ţapilor ispăşitori pentru eşecul economic şi social, nu o văd bine. Nu înţeleg de ce merge pe urmele propriilor greşeli. Această direcţie a mai fost parcursă şi în anii ’30, iar rezultatul a fost înfiorător.

Nu e greu de bănuit că printre victimele legii amendării şi încarcerării persoanelor fără adăpost se vor număra şi romii. Oare de aceea îl lasă oficialii europeni pe Orban să-şi facă de cap? Poate le place soluţia Budapestei şi doresc să o aplice şi ei. Ce frumos ar fi să interzicem noi săracilor să mai existe, mai ales dacă sunt romi! Expulzarea lor ”europeană” este o tentativă de acest fel. Amendarea şi închiderea lor ar fi pasul următor pe care Orban, noul experiment nazist al Europei, vrea să-l ducă grabnic la îndeplinire.

Cine nu sesizează pericolul direcţiei lui Orban este orb de-a binelea. Eradicarea problemelor prin eradicarea persoanelor nu e o invenţie nouă în Europa, dar am crezut că istoria recentă a servit drept lecţie suficientă ca asemenea tentative să fie oprite din faşă. În afară de nişte declaraţii ameţite, Europa nu pare să fie prea deranjată de legea lui Orban, de unde bănuiala unei complicităţi tacite. Dar lucrurile nu se vor opri aici. Săracii sunt doar prima din categoriile vizate. Vor urma, fără probleme, şi alte categorii ”duşmănoase” pe care va fi uşor de dat vina pentru criza economică şi pentru neîmplinirile guvernării. Dacă îi arestează şi îndepărtească pe cei fără adăpost,  Guvernul de la Budapesta va putea declara că aceştia nu mai există. Frumoasă soluţie finală!

În acelaşi spirit se desfăşoară şi asaltul Ungariei asupra statelor vecine şi provocările permanente la adresa suveranităţilor naţionale din ţările unde există minoritate maghiară,  ceea ce a devenit un obicei curent al Budapestei. De ce să nu fie şi ţările vecine Ungariei vinovate de neîmplinirile Guvernului Orban care se laudă cu realizări nemaipomenite, doar că a simţit nevoia să-i pună la doseală pe săracii ţării. Patriei cât mai mulţi duşmani, acesta pare să fie sloganul electoral al formaţiunii FIDESZ. Guvernarea prin inamici este cea mai periculosă formă de politică publică, ştim acest lucru din România, unde Traian Băsescu a supravieţuit politic inventându-şi mereu alţi şi alţi duşmani, cu rezultate catastrofale pentru bunul mers al ţării.

Dacă Europa o ia din nou pe calea ţapilor ispăşitori pentru eşecul economic şi social, nu o văd bine. Nu înţeleg de ce merge pe urmele propriilor greşeli. Această direcţie a mai fost parcursă şi în anii ’30, iar rezultatul a fost înfiorător. Post factum, toţi cei implicaţi au spus că nu au crezut că se va ajunge atât de departe. Aşa se întâmplă şi acum. Nimeni nu crede că se va ajunge prea departe. Dar plecând de la întemniţarea dezmoşteniţilor sorţii pentru vina că sunt săraci, eu dau în scris că se va ajunge, din nou, foarte departe...

 

 

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite