Eurodeputat PNL, despre rezoluţia împotriva României: E împotriva Guvernului Dăncilă şi a majorităţii PSD-ALDE, nu a României ca stat membru UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu susţine ca rezoluţia împotriva României, care va fi votată săptămâna viitoare in plenul Parlamentului European, e o sancţiune directă la adresa Guvernului PSD, după atacul la statul de drept. Marinescu susţine ca şi socialiştii europeni, familie politică din care face parte şi PSD, au susţinut adoptarea unei rezoluţii, care va afecta şi mai mult imaginea României înainte de preluarea preşedinţiei UE.

Adevărul: E posibil ca textul rezoluţiei împotriva României, unul foarte critic, să fie modificat?
Marian Jean Marinescu: Termenul pentru depunerea rezoluţiei a expirat ieri la ora 13.00. Preşedinţii grupurilor parlamentare din Parlamentul European (PE) se întâlnesc azi, dar ei nu umblă pe text. Doar prin amendamente se mai poate modifica textul, iar data-limită pentru depunerea amendamentelor este 12 noiembrie. Aşadar, dacă grupurile politice vor să aducă modificări, o pot face până luni la prânz. Apoi, pe 14 este program votul final, în plenul PE.

Data rămâne bătută în cuie sau mai pot apărea modificări?
Asta decid liderii de grup la întâlnirea de azi.

Rezoluţia poate fi scoasă de pe ordinea de zi?
Nu ştiu care va fi reacţia socialiştilor şi cum vor negocia ei. Propunerea de rezoluţie a venit de la grupul Verzilor şi a întrunit majoritate. Chiar şi socialiştii au votat propunerea de rezoluţie, un text care spune realitatea din România.

Se face o confuzie între această rezoluţie şi activarea Articolului 7, care vorbeşte despre suspendarea dreptului la vot în UE. Suntem în situaţia Ungariei?
Nu. Rezoluţia în cazul Ungariei a fost construită exact pe ideea activării Articolului 7, pentru că acolo lucrurile erau mai grave şi mai vechi. Rezoluţia pe România este complet diferită. Este o rezoluţie împotriva Guvernului Dăncilă şi a majorităţii parlamentare PSD-ALDE, nu împotriva României ca stat membru UE. Deci PSD este responsabil de această rezoluţie, ca urmare a modificărilor aduse legilor Justiţie, ca să fie foarte clar. De altfel, în rezoluţie sunt menţionate recomandările Comisiei de la Veneţia, criticile GRECO (grupul de state împotriva corupţiei) şi deciziile Curţii Constituţionale, care tocmai a respins modificările făcute de PSD la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală. Probabil că acum PSD va spune că Europa se întoarce împotriva României. Fals! Europa se întoarce împotriva PSD.

Această rezoluţie pune în dificultate PNL, care s-a pronunţat împotriva sancţionării României la Bruxelles. Cum va vota delegaţia PNL din PE?
Să fie foarte clar: nu e bine să ai o rezoluţie împotriva ţării tale în PE. În acelaşi timp, tot ce scrie în rezoluţie e adevărat, e realitatea din România creată de PSD şi de Guvern. După prestaţia premierului Dăncilă de la Strasbourg, pe care eu o consider jalnică,  lideri europeni i-au cerut ca Guvernul să nu mai lovească în Justiţie. Şi ministrul Justiţiei ce a făcut când a ajuns acasă? L-a revocat pe procurorul general. Deci cum să nu se ajungă la o rezoluţie?! Repet, este o rezoluţie împotriva prestaţiei Guvernului şi a coaliţiei PSD-ALDE, aşadar nu vă niciun motiv pentru care noi, eurodeputaţii PNL, nu am vota-o.

Socialiştii spun că e o răzbunare. După ce Parlamentul European a sancţionat Guvernul Orban, membru PPE, acum era cazul să vină şi sancţiunea pentru un guvern socialist, cum e Dăncilă.
Fals. Când Verzii au venit cu propunerea de rezoluţie în conferinţa preşedinţilor de grupuri parlamentare, socialiştii au votat pentru. Dacă ei spuneau nu propunerii verzilor, era posibil să nu existe majoritate, deci nu am mai fi ajuns la o rezoluţie. Şi, aşa cum am spus, nu PPE a iniţat această rezoluţie, ci verzii.

Credeţi că va trece la votul din plen?
Da, probabil va trece.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite