Eurocampanie: partidele din România trag cu dinţii de Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Iurie Leancă s-au întâlnit ieri pe malul Prutului Foto: Tudor Iovu
Victor Ponta şi Iurie Leancă s-au întâlnit ieri pe malul Prutului Foto: Tudor Iovu

Integrarea Republicii Moldova în UE este tema de campanie preferată a marilor partide de la Bucureşti, fie ele de stânga sau de dreapta. Radu Magdin, analistul politic contactat de „Adevărul“, crede că formaţiunea sprijinită de Traian Băsescu va primi cele mai multe voturi din partea basarabenilor.

PSD, PNL, PDL şi PMP, adică primele patru partide din România, şi-au găsit, în contextul campaniei pentru europarlamentare, un obiectiv politic comun: grija pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Liderii de la Bucureşti, fie ei de dreapta sau de stânga, au simţit că votul românilor din Republica Moldova le poate rotunji zestrea electorală şi apasă progresiv pedala naţionalistă. Partidul care exploatează cel mai mult filonul basarabean este Mişcarea Populară, partid tutelat de preşedintele Traian Băsescu, un susţinător declarat al unirii Basarabiei cu România. „Ne bucurăm că efortul constant şi consecvent al preşedintelui Traian Băsescu, al Guvernelor Boc, a adus Republica Moldova şi pe românii de dincolo de Prut aproape de România“, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac, luni, imediat după liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni.

De altfel, Tomac a ajuns deputat într-un colegiu din Basarabia, iar acum a cerut ca Guvernul Ponta să suplimenteze numărul de secţii de votare din diaspora. În plus, PMP a solicitat Parlamentului de la Bucureşti să adopte o declaraţie de solidaritate cu Republica Moldova, în condiţiile în care Transnistria şi-a declarat dorinţa de a fi alipită la Rusia. „Majoritatea parlamentară să nu întoarcă spatele românilor dintre Prut şi Nistru şi să demonstreze că România rămâne cel mai bun prieten al Republicii Moldova“, se arată în manifestul PMP.

PDL şi avionul fără vize
PDL, partid aflat la cuţite cu PMP, a fost distant cu Republica Moldova până zilele trecute, când moldovenii au primit liber la vizite în Europa. Momentul a picat ca o mănuşă pentru campania europeană a PDL: şefa delegaţiei UE la Chişinău a fost chiar Monica Macovei, candidat PDL la europarlamentare. Macovei a făcut parte din delegaţia moldoveană a avionului fără vize, care a decolat de la Chişinău spre Atena. Acum, site-ul PDL are o secţiune specială dedicată relaţiei cu Moldova.

PNL şi gazoductul Iaşi-Ungheni
Emoţia generată de parcursul european al Republicii Moldova a trecut şi pe lângă PNL, care s-a trezit, subit, în prag de alegeri. În manifestul PNL pentru Parlamentul European, la capitolul „Obiective de performanţă politică“, Basarabia a devenit obiectiv politic. „Pe plan economic, un obiectiv major este integrarea infrastructurilor energetice şi de transport ale României şi Republicii Moldova. Un pas concret îl constituie lansarea gazoductului Iaşi - Ungheni, proiect pentru care sprijinim atragerea de fonduri europene în vederea extinderii gazoductului până la Chişinău“, se arată în programul PNL.

Până la această menţiune, liberalii au mai interacţionat cu Basarabia numai prin vizita lui Crin Antonescu la Chişinău, de la sfârşitul anului trecut. În lupta electorală pentru voturile fraţilor de peste Prut a fost loc şi pentru cel mai mare partid de stânga: PSD. Dacă preşedintele Traian Băsescu s-a afişat în mai multe rânduri cu omologul său basarabean, Nicolae Tomofti, Victor Ponta a mizat pe cartea premierului Iurie Leancă. Acum, când moldovenii pot circula liberi în UE, Ponta a ţinut să menţioneze că decizia a fost anunţată, în premieră, de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o la Bruxelles împreună cu premierul moldovean, Iurie Leancă, în noiembrie anul trecut. Şi în programul PSD pentru euroalegeri, în capitolul „Ce vom face în următorii cinci ani“, integrarea europeană a Republicii Moldova este unul din ţeluri.

„Interes naţional, transpartinic, electoral“
Pentru analistul politic Radu Magdin, toată această întrecere pentru voturile moldovenilor are un singur câştigător: Traian Băsescu şi PMP. „Toate partidele din România susţin, pe bună dreptate, cauza europeană a Republicii Moldova. Este o chestiune de interes naţional, deci transpartinic, dar şi electoral. Din punct de vedere electoral, contează însă cine ia crema. Or, din punct de vedere al percepţiei, Băsescu punctează mai bine în mintea şi în inimile moldovenilor decât ceilalţi actori politici“, crede Radu Magdin.

„PSD încearcă să puncteze şi el, mai ales prin vizitele şi poziţionările premierului Ponta. În politică, însă, contează cine strigă primul. Or, primul care a strigat Moldova a fost Băsescu, chiar dacă pozitionările sale unioniste pot pune probleme electorale de moment partidelor de la Chişinău“, a spus Magdin pentru „Adevărul“.

Ponta şi Leancă, vizită pe malul Prutului
Premierul Victor Ponta şi omologul său moldovean, Iurie Leancă, s-au întâlnit ieri în satul Sculeni, raionul Ungheni, pentru a marca eliminarea vizelor europene pentru cetăţenii moldoveni. La eveniment a participat şi vicepremierul Liviu Dragnea. Pe malul Prutului, Ponta şi Dragnea şi-au amintit de inundaţiile din Teleorman. „Eu nu mă mai urc în barcă cu tine. Dacă vrei, regularizăm Prutul, dar atât !“, i-a spus Ponta lui Dragnea. Vicepremierul a replicat imediat: „Cu mine în barcă este bine, cu altcineva nu e bine“.

Jurnaliştii au întrebat dacă acel „altcineva“ cu care nu este bine în barcă este ministrul Doina Pană, dar Ponta a râs: „Nu fiţi răi, că trebuie să îi explic lui Iurie cum e cu...“. Apoi, Ponta s-a întors către premierul moldovean, Iurie Leancă, şi i-a spus: „În România, nu e bine să te urci în bărci sau în vapoare, dar vapoare nu mai avem, iar bărcile le ia presa şi te critică“.

Citeşte şi:

Ponta, către Dragnea, în Republica Moldova: Nu mă mai urc în barcă cu tine! Dacă vrei, regularizăm Prutul

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite