Eurobarometru. Primele estimări privind noua componenţă a Parlamentului European. Cum stau partidele româneşti în sondaje şi câte mandate vor obţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a lansat luni primele estimări ale viitoarei sale componenţe, în baza unei selecţii de sondaje naţionale reprezentative. Cel mai bine clasat partid rămâne PSD, fiind urmay la mică distanţă de PNL.

„Parlamentul European a publicat un prim set de estimări despre cum ar putea arăta componenţa sa după alegeri, în baza sondajelor realizate la începutul lunii februarie. Cifrele provin dintr-o selecţie de sondaje reprezentative efectuate de institute naţionale de sondare a opiniei publice din statele membre şi agregate de Kantar public în numele Parlamentului European“, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European. 

Potrivit sondajelor privind România şi a calculelor făcute, PSD e cotat la o intenţie de vot de 26,5%, în timp ce pe locul doi se află PNL, cu 23% intenţie de vot. 

Locul trei e ocupat, în mod surprinzător, de Pro România, cotată la 9,6% intenţie de vot, iar pe locul patru se situează USR cu 9,2%. Aproape de acestea se află ALDE, cu o intenţie de vot de 9%. PLUS nu a fost analizat alături de USR, ci separat, şi are un procent de 6,8%, în timp ce la limita pragului electoral sunt UDMR (5,2%) şi PMP (5,6%). 

Cei mai mulţi europarlamentari ar urma să meargă în grupul PPE, 14 la număr, adică euroaleşii din PNL, UDMR şi PMP, apoi 11 eurodeputaţi vor merge la Partidul Socialiştilor Europeni. Din această familie politică sunt văzuţi ca făcând parte cei din PSD şi o parte a Pro România. Estimarea pentru Grupul ALDE e de trei eurodeputaţi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite