Eurobarometru. Câtă încredere mai au românii în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii încă mai flutură steagul UE     Foto: Mihnea Dumitru
Românii încă mai flutură steagul UE     Foto: Mihnea Dumitru

La 10 ani de la aderare, încrederea românilor în Uniunea Europeană continuă să fie peste media europeană, diferenţa procentuală fiind de 16 % ( 52%, comparativ cu 36%), însă trendul este descendent, comparativ cu momentul aderării, când cota de încredere era de 65%, potrivit Barometrului de toamnă, prezentat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Comparativ cu media europeană, românii au o poziţie mai optimistă faţă de viitorul Uniunii ( 67%, comparativ cu 50%), în ciuda faptului că, în momentul aderării, 75% dintre români aveau încredere într-un viitor pozitiv al comunităţii europene.

„Faptul că românii continuă să rămână optimişti asupra viitorului Europei ne dă încrederea că ei vor participa activ la dezbaterea pe care a lansat-o, pe 1 martie, preşedintele Juncker, prezentând cinci scenarii pentru Uniunea Europeană la orizontul anului 2025. Aşa cum a spus şi comisarul euroepan, Corina Creţu, România are şansa, pentru prima dată de la aderarea sa la UE, de a contribui la acest proces al reformării Uniunii Europene cu 27 de state membre, care trebuie să-şi stabilească acum viziunea în funcţie de aşteptările cetăţenilor, pe de o parte, şi de voinţa politică a statelor membre, pe de altă parte”, a precizat Angela Cristea, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Raportul mai arată că susţinerea priorităţilor UE rămâne ridicată în rândul românilor: 55% în ceea ce priveşte Uniunea economică şi monetară şi 77% pentru libera circulaţie a persoanelor, repsectiv dreptul de a locui, munci şi studia în orice stat membru.

De asemena, două treimi dintre români declară că se simt cetăţeni europeni, iar trei cincimi dintre respondenţi apreciază ca realsite obiectivele Strategiei Europa 2020 privind ocuaprea forţei de muncă în cadrul segmentului de vârstă 20-64 de ani şi priivnd reducerea abandonuli şcolar până la 10%. Doi din trei români consideră că vocea UE ar importanţă pe plan modial şi aprobă o politică externă comună. Valorile care reprezintă cel mai bine Uniunea, în percepşia românilor, sunt drepturile omului ( 38%), democraţia ( 32%), şi pacea (27%). Nu în ultimul rând, românii apreciază că geografia este cel mai bun liant pentru sentimenul de comunitate dintre cetăţenii europeni ( 23%), aceasta fiind urmată de valori, respectarea sttului de drept şi solidaritatea cu regimurile mai sărace ( 18%) şi de sistemul de îngrijire a sănătăţii, educaţia şi pensiile ( 17%).

”Cea mai mare creştere economică din UE, cel mai scăzut şomaj, printre cei mai europtimişti… românii continuă să fie o prezenţă marcantă printre europeni, conform datelor ultimului Eurobarometru, sunt câteva dintre datele care se regăsesc în acest Eurobarometru“, mai precizează Reprezentanţa Comisiei Europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite