Euroalegeri 2014: Dragnea şi Vanghelie au uitat de mobilizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie şi Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Marian Vanghelie şi Liviu Dragnea FOTO Mediafax

PSD a obţinut o victorie zdrobitoare la europarlamentare, însă mobilizarea la vot a lăsat de dorit în judeţul Teleorman, fieful vicepremierului Liviu Dragnea (foto dreapta), şi în Sectorul 5, aflat sub oblăduirea primarului pesedist Marian Vanghelie.

Prin comparaţie, la europarlamentarele din 2009, Liviu Dragnea, în calitatea de preşedinte al CJ Teleorman, a reuşit să mobilizeze la urne cei mai mulţi votanţi, 48,82%, faţă de 39,84% cât a înregistrat judeţul său la acest scrutin.

O situaţie similară întâlnim şi la Sectorul 5, unde, din numărul total de alegători înscrişi în liste, numai 21,93% s-au prezentat la vot. Sectorul lui Marian Vanghelie se află la o distanţă considerabilă de Sectorul 1 al liberalului Andrei Chiliman, în ceea ce priveşte prezenţa la urne, unde s-au prezentat 34,53% din alegători.

„Uitaţi de bombele din anii trecuţi“

În ciuda eşecului înregistrat de cei doi lideri PSD, colegii lor le găsesc scuze. Deputatul PSD Ioan Adam, membru în Comisia Juridică, a declarat pentru „Adevărul“ că prezenţele înregistrate la alegerile anterioare sunt greu de reiterat, deoarece electoratul devine tot mai deştept. „Uitaţi de bombele din anii trecuţi. Cine mai subestimează electoratul, greşeşte foarte grav“, a afirmat Ioan Adam. Deputatul PSD a mai susţinut că este mulţumit de scorul obţinut, subliniind că social-democraţii au înregistrat o victorie şi prin prisma faptului că este prima dată când au rezultat excelent în Ardeal. 

„Este un scor bun. Noi am vrut 35 % şi am obţinut 37,4%. Trebuie să muncim în continuare şi să le arătăm oamenilor că suntem în slujba lor. Altfel, nu ne vor mai da credit.Trebuie să dăm dovadă de modestie. În Ardeal am câştigat în toate oraşele mari. S-a dovedit că schimbarea de mentalitate este extrem de importantă“, a mai spus deputatul PSD Ioan Adam.

„Nu am reuşit să le explicăm oamenilor rolul PE“

Preşedintele PSD Bucureşti, Ecaterina Andronescu, care a obţinut şi primul mandat de europarlamentar,  îşi asumă eşecul mobilizării electoratului la urne din Sectorul 5. „Nu aş lega prezenţa slabă la urne de domnul Vanghelie, ci mai degrabă de  faptul că nu am reuşit să le explicăm oamenilor rolul Parlamentului European“, a afirmat pentru „Adevărul“ Ecaterina Andronescu. Aceasta a comentat şi despre prezenţa modestă de la Teleorman, pe care a pus-o pe seama inundaţiilor care au lovit judeţul în plină campanie electorală.

Joi se analizează rezultatele

Conducerea PSD se reuneşte joi în cadrul Comitetului Executiv Naţional (CExN) în care vor fi analizate rezultatele slabe ale unor filiale. Deşi se zvonea că Victor Ponta va cere demisia vicepremierului Liviu Dragnea, şeful de campanie al europarlamentarelor, pentru că nu a scos un scor peste 40%, premierul a infirmat.

Constanţa, tot sub aşteptări

Se pare că problemele cu justiţia ale primarului Radu Mazăre au influenţat negativ şi electoratul PSD din Constanţa. Prezenţa finală la vot în judeţul Constanţa a fost de 29,14%. Media naţională este de 32,16%. În mediul urban s-a votat în proporţie de 28,47%, iar în mediul rural – de 30,82%.

Citeşte şi:

Moţiunea de cenzură  a PNL, dezbătută azi în Parlament. Ponta şi-a anunţat prezenţa

Premierul Victor Ponta va participa astăzi, de la ora 16.00, la dezbaterea moţiunii de cenzură depusă de liberali, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Cum au primit partidele primele rezultate exit-poll: modestie la PSD, jale în PNL

Primele rezultate exit-poll date publicităţii la ora 21.00, după închiderea secţiilor de votare, au fost aşteptate cu sufletul la gură de liderii partidelor. În timp ce social-democraţii s-au arătat mulţumiţi de scorul de peste 40% pe care l-au obţinut, liberalii au refuzat să comenteze. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a convocat, însă, pentru luni Biroul Politic al formaţiunii.

Alegeri europarlamentare 2014. Antonescu: Voi demisiona din fruntea PNL. Klaus Iohannis a demisionat deja

Preşedintele PNL Crin Antonescu a evitat să spună în faţa presei dacă va demisiona din fruntea PNL, dar a revenit apoi pe pagina sa de Facebook şi a anunţat că îşi va ţine cuvântul şi va părăsi funcţia de preşedinte al partidului. În schimb, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a demisionat din partid după ce liberalii n-au reuşit să obţină mai mult de 15% la alegerile europarlamentare.

Klaus Iohannis a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: „Rezultate obţinute de PNL la scrutinul de ieri sunt proaste“

Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a declarat într-o conferinţă de presă că şi-a dat demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL şi din biroul de conducere al partidului ca urmare a rezultatelor obţinute de PNL la europarlamentare.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite