Eugen Tomac, după revocarea lui Kovesi: O decizie regretabilă, dar preşedintele trebuie să fie garantul respectării legilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PMP, Eugen Tomac. Foto: Eduard Enea.
Liderul PMP, Eugen Tomac. Foto: Eduard Enea.

Liderul PMP Eugen Tomac a reacţionat luni, după ce preşedintele a semnat decretul de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, declarând că este o decizie „regretabilă”, însă apreciind-o ca fiind necesară, şeful statului fiind „garantul respectării legilor în România, respectiv a deciziilor CCR”. Tomac a precizat şi că aceasta nu trebuie considerată o victorie a PSD-ALDE, Iohannis având în tot acest timp „o sarcină extrem de dificilă”.

Preşedintele PMP Eugen Tomac a vorbit luni despre decizia lui Klaus Iohannis de a semna revocarea din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, numind-o „regratabilă”. Acesta a recunoscut însă că preşedintele a respectat legea şi decizia CCR, precizând că rolul unui şef de stat este de a fi „garantul respectării legilor”. 

„Preşedintele Klaus Iohannis trebuie înţeles corect în decizia pe care a luat-o astăzi. Este o decizie regretabilă revocarea procurorului-şef DNA, dar preşedintele trebuie să fie garantul respectării legilor în România, implicit a deciziilor CCR. În Uniunea Europeană orice se poate negocia mai puţin deciziile Curţii Constituţionale, prin urmare preşedintele nu a făcut decât să respecte principiile care stau la baza statului de drept, iar actuala majoritate PSD-ALDE nu face decât să îndepărteze cetăţenii de actul de justiţie, promovând în Parlament legi pentru interesul lor. Deci, nu este o victorie a PSD-ALDE, dar preşedintele avea această sarcină extrem de dificilă de a se poziţiona de partea statului de drept chiar dacă decizia este una regretabilă", a declarat Tomac, potrivit Agerpres. 

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, ca urmare a deciziei CCR, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi. „Lupta împotriva corupţiei nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită“, a mai transmis şeful statului. DNA va fi condusă interimar de Marius Iacob, adjunctul Laurei Codruţa Kovesi, până la numirea unui nou titular.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite