EU Observer, despre europarlamentare: Politicienii români îşi pun rudele pe funcţii călduţe la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daciana Sârbu şi Adina Vălean FOTO Mediafax
Daciana Sârbu şi Adina Vălean FOTO Mediafax

Alegerile europarlamentare reprezintă o metodă prin care politicienii români deschid calea rudelor, prietenilor şi soţiilor către un post călduţ, în Occident, se arată într-un articol publicat de EU Observer.

Jurnaliştii de la EU Observer arată că pe listele de la europarlamentare vor candida soţia premierului Victor Ponta, Daciana Sârbu, dar şi consoarta preşedintelui PNL, Crin Antonescu şi, posibil, fiica preşedintelui, Elena Băsescu. Numele de pe listele pentru alegerile europene dovedesc, în opinia jurnaliştilor, gradul ridicat de nepotism la care s-a ajuns în politica românească, fenomen dublat, de altfel, de corupţie, mai scrie EU Observer.

În context, materialul aminteşte de europarlamentarii români implicaţi în scandaluri: George Becali,  aflat astăzi după gratii, dar şi Adrian Severin, care şi-a păstrat locul în Parlamentul European, în ciuda faptului că a fost prins în flagrant, în timp ce primea mită. Asta arată, subliniază EU Observer, „în ce măsură este corupţia tolerată în societatea românească“.

În articol se mai precizează că mulţi politicieni au fost şi sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie, fenomen care a culminat cu un „val de procese şi condamnări, în perspectiva alegerilor europene din mai şi a celor prezidenţiale din noiembrie“.

Deşi seria de condamnări pare a transmite un semnal pozitiv peste graniţă, analiştii se tem că România nu a ajuns, totuşi, în epoca de aur a transparenţei şi dreptăţii, mai arată autorii.

Articolul aminteşte şi despre amendamentele aduse Codului Penal, iar autorii opinează că nivelul ridicat de corupţie care se întâlneşte în rândurile clasei politice a determinat generaţia tânără să evite să se implice.

Tocmai această lipsă de alternativă la actuala clasă politică duce la cinism în rândul populaţiei şi, astfel, România a devenit unul dintre statele Uniunii Europene cu cel mai ridicat nivel de absenteism la alegerile pentru Parlamentul European, conchide EU Observer.
 

CiCi, de la Sistem, vrea să treacă de la Senat la Parlamentul European

Cu ocazia primei conferinţei de presă organizată de către Partidul Mişcarea Populară, filiala Maramureş, senatorul Ciprian Rogojan a anunţat că va fi candidatul acestei formaţiuni politice pentru alegerile europarlamentare. Acesta a recunoscut că decizia nu-i aparţine şi a fost luată, nu în funcţie de performanţe, ci de notorietate.

Elena Băsescu: „Ponta şi ai săi să bage la cap că UE ne sancţionează dacă îi vor apăra pe corupţi”

Elena Băsescu a avut, miercuri, o intervenţie în cadrul plenului Parlamentului European (PE) unde a declarat, în contextul discuţiilor despre situaţia drepturilor fundamentale în blocul comunitar, că România riscă să fie sancţionată de UE dacă premierul Ponta „şi ai săi, părăsiţi de liberalii care le mai spălau imaginea în lume”, nu vor înceta să încalce Constituţia, informează Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite