Este realistă o suspendare a preşedintelui Iohannis?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda tuturor ameninţărilor, explicite de data aceasta, venite de la persoane importante din coaliţia aflată la guvernare, în opinia mea actuala putere  nu este în stare să gestioneze o acţiune politică, de maximă gravitate, cum este suspendarea preşedintelui. Altul este contextul, comparativ cu 2012. Suspendarea preşedintelui ar fi echivalentă cu incendierea ţării.

Sper ca parlamentarii puterii să realizeze acest lucru, daca nu vor să-şi lege numele de cel al infractorului Dragnea.

Mitingul PSD-ALDE

Dincolo de controversa privind numărul participanţilor la miting, reacţia internă şi externă a fost mai degrabă negativă. Cu toţii am văzut lipsa de entuziasm şi  neînţelegere din partea participanţilor, care nu pricepeau ce caută ei acolo. Declaraţiile multor participanţi au fost mai degrabă amuzante, veneau de la oameni fără  pregătire politică, cu puţină carte la activ. Dincolo de declaraţiile belicoase ale lui Liviu Dragnea, că următorul miting va avea altă magnitudine, şi că participanţii nu vor mai pleca de la Bucureşti, realitatea este cu totul alta. Organizaţiile PSD au strâns cu chiu cu vai sumele necesare deplasării la Bucureşti, iar oboseala şi efortul participanţilor îi va face nedoritori de a participa la alt miting. N-au aşteptat să-şi termine Dragnea discursul, darămite să mai participe la alt miting.

Episodul Gabriela Firea

Este iarăşi un semnal important pentru conducerea PSD. Dacă 20.000 de oameni, veniţi s-o salute pe Simona Halep, pentru succesul repurtat la Roland Garros, au huiduit-o minute în şir pe Gabriela Firea, înseamnă că susţinerea populară de care se mai bucură actuala putere tinde spre zero. La fel s-a întâmplat cu contul de facebook al dnei Firea, care a fost închis şi deschis de mai multe ori pentru că nu făcea faţă înjurăturilor şi batjocurii comentatorilor. Iar reacţia PSD, că de fapt huiduielile erau adresate Simonei, este penibilă şi scandaloasă. Cum să fie adresate Simonei care tocmai câştigase un important titlu internaţional. „Explicaţia” este încă o dovadă a dedringoladei în care se află PSD-ALDE în clipa de faţă.

Reacţiile magistraţilor

În urma ameninţărilor lui Dragnea, magistraţii au avut o reacţie virulentă dar civilizată. Au cerut CSM să le apere reputaţia, şi au explicat delegaţiei Comisiei de la Veneţia realitatea privind schimbarea legislaţiei referitoare la justiţie. Declaraţiile sforăitoare ale lui Iordache, privind larga dezbatere din societate pe aceste legi sunt demontate de concluzia lor: „rămâne cum am stabilit ”. În aceste condiţii nu văd cum magistraţii care trebuie să pronunţe sentinţa pe 21 iunie în dosarul  „Bombonica” ar închide ochii şi l-ar achita pe Dragnea, aşa cum speră conducerea PSD, dacă în dosar există probe clare privind vinovăţia lui Dragnea.

Reacţia preşedintelui Iohannis 

A fost clară şi fermă, rezumată fără echivoc în fraza: Pe bună dreptate s-au revoltat magistraţii, cum se trezeşte un politician care este şi infractor să meargă la televizor să ameninţe, după ce a convocat un miting mediocru anti-justiţie? De dragul unuia care vrea să fie mai puternic decât e, e sănătos renunţăm la valorile democratice?”

Şi din celelalte declaraţii ale preşedintelui rezultă că nu l-a cuprins frica de suspendare şi că va juca până la capăt în marja atribuţiilor pe care le are.

”Lupta anticorupţie trebuie să continue, procurorii trebuie să fie independenţi, nu putem avea un super-ministru care să dicteze preşedintelui”, a declarat Iohannis.

Este persoana cu cea mai mare legitimitate în statul român, dată de cele 6,2 milioane de voturi, comparativ cu cele 3,2 ale actualei coaliţii de guvernare. Nu este clar cum va juca în urma deciziei CCR privind revocarea dnei Koveşi, dar e clar că nu va ceda fără luptă. Iar populaţia va fi, fără doar şi poate, de partea sa.

CCR s-a decredibilizat iremediabil

Specialiştii independenţi au demontat controversata decizie a CCR, privind revocare şefei DNA. CCR şi-a depăşit flagrant  atribuţiile,  prevăzute de legea de organizare. Nu respectă nici Constituţia nici legile în vigoare, motiv pentru care a şi pierdut definitiv un proces în instanţă. Majoritatea de 6 judecători de la decizia controversată este pusă sub semnul îndoielii, opiniile concurente având o altă argumentaţie, comparativ cu acelea produse de patru judecători. Judecătorul Petre Lazaroiu este menţinut neconstituţional în functie, fapt recunoscut chiar de o decizie a CCR din 8 mai 2018.  Convingerea unui public larg este că 6 judecători ai CCR fac jocul actualei coaliţii, nu sunt nici pe departe independenţi şi echidistanţi, aşa cum ar trebui să fie. În aceste condiţii mulţi cetăţeni se simt dezlegaţi în a mai respecta deciziile CCR.

Cum ar primi românii suspendarea preşedintelui?

Este clar că în Bucureşti şi marile oraşe există importante nuclee de cetăţeni, organizaţi sau nu în mişcarea #Rezist, care nu vor accepta şi nu vor sta cu braţele încrucişate la un vot privind suspendarea preşedintelui. Situaţia este chiar mai dramatică şi mai tensionată, comparativ cu aceea de la OUG 13. Un preşedinte ales cu 6,2 milioane de voturi să fie suspendat de o coaliţie condusă de un infractor, este mult peste puterea de acceptare a cetăţenilor oneşti din ţara aceasta. Ar însemna să dea foc la ţară.

Concluzii

Sper ca parlamentarii actualei coaliţii să realizeze grozăvia situaţiei legată de suspendare, ieşirea de sub control a manifestaţiilor, eventuale ciocniri violente între forţele de ordine şi cetăţenii care au tot dreptul să protesteze. Societatea românească nu mai este aceea de acum 15 ani. Românii au înţeles ce înseamnă democraţia participativă şi nu acceptă ca partide câştigătoare în alegeri să-şi bată joc de viitorul ţării, fără nicio reacţie din partea lor. Nu vor să accepte dictatura lui Dragnea, dupa aceea a lui Ceauşescu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite