Este Putin suficient de nebun încât să apeleze la arme nucleare?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ultima declaraţie a lui Putin a pus pe jar o lume întreagă. Este imaginea unui nebun ajuns la limită, care vede că nu-i ies socotelile de război. Omul nu mai judecă normal. Denazificare, demilitarizare, ameninţări mari la adresa Rusiei venite din Ucraina, toate acestea sunt o dovadă clară că nu mai judecă. Doar că, din fericire, nu există un singur „buton nuclear”, la îndemâna lui Putin.

Mai trebuie urmat de alte câteva butoane, ale unor oameni care nu au vocaţia sinuciderii colective. Ori şi ei ştiu că un război nuclear înseamnă sfârşitul speciei umane pe pământ.

Putin a dus Rusia în pragul colapsului economic. A condamnat un popor întreg la foamete, la lipsa bunurilor de primă necesitate, lipsa joburilor, toate venind din sancţiunile fără precedent dictate de restul lumii Rusiei. Nu doar de UE şi NATO. Şi de alte ţări mari şi puternice, precum Japonia.

Până şi China s-a lepădat de Putin, susţinând că integritatea teritorială a ţărilor este inviolabilă. Exact invers de ce face Putin acum.

Manifestaţiile din Rusia şi restul lumii, reacţiile oamenilor de ştiinţă şi cultură din Rusia, toate demonstrează că oamenii cu mintea întreaga înţeleg pe ce drum îi duce Putin. La care se adaugă acum ameninţarea cu armele nucleare.

Mai înţelege populaţia Rusiei că nebunia lui Putin o costă mii de morţi, tineri şi foarte tineri care nici n-au apucat să guste viaţa.

Toate acestea sunt acum clare pentru elita politică şi economică a Rusiei

Nici măcar războiul cu Ucraina nu este în stare să-l câştige. Şi dacă l-ar câştiga, ar stăpâni o ţară imensă, cu o populaţie de 45 de milioane angrenată în lupta de gherilă, pe o suprafaţă imensă pe care în orice caz nu are cum s-o controleze. De la început planul era aberant. Dar cei din camarila sa, deşi ştiau că aşa va fi, n-au avut curajul să-l contrazică. Şi acum plăteşte tot poporul Rusiei laşitatea lor.

Pe lângă sancţiunile economice şi financiare teribil de costisitoare, care vor duce în stare de faliment pe oligarhii ruşi si chiar statul rus, statele NATO s-au angrenat în susţinerea Ucrainei aproape pe faţă. Cu arme, muniţii, echipamente sofisticate, bani, resurse sanitare şi tot ce a mai cerut Ucraina. Inclusiv România participă, într-un târziu, la acest efort.

Mai mult, este sigur că în războiul cibernetic dus de Ucraina cu ruşii este ajutată de structuri similare ale NATO. Şi de supravegherea din sateliţi a spaţiilor de luptă, aşa că Ucraina este la curent cu toate mişcările de trupe ruseşti. Numai Putin n-a avut suficientă minte să înţeleagă toate aceste lucruri.

Doar eliminarea lui Putin poate stopa pericolele unui război generalizat

Sunt convins că şi generalii şi camarila lui politică au ajuns la această concluzie. Probabil există discuţii secrete cu structuri de intelligence ale NATO, chiar în aceste zile. Despre o calmarea a spiritelor în epoca post Putin. De revenire a economiei Rusiei şi a vieţii poporului rus la un nivel rezonabil, măcar echivalent celui de acum şase luni.

Cum spuneam, şi cei din elita rusă, politică şi militară, au familii, copii şi nepoţi. Pe care nu vor să-i vadă pierind într-un război nuclear. Nu au vocaţia sinuciderii colective.

Este o chestiune de zile până când această elită îl va da jos pe Putin, paşnic sau prin violenţă. Altfel, populaţia Rusiei va suferi enorm în continuare. Îşi va plânge morţii şi îi va blestema pe cei care, deşi ar putea să oprească această nebunie, nu o fac.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite