Eşecul moţiunii de cenzură, efecte negative masive pentru PSD în alegerile viitoare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD şi-a mai bătut un cui în propriul coşciug. Nimeni nu l-a obligat să depună o moţiune de cenzură în actualul context sanitar, economic, politic. Faptul că liderii PSD n-au fost capabili să evalueze şansele unei moţiuni de cenzură acum spune multe despre capacitatea de analiză politică a actualei conduceri a PSD. La ce să ne aşteptăm dacă ar câştiga alegerile locale şi/sau parlamentare?

Toate aceste judecăţi le fac şi parlamentarii, aleşii locali, membrii şi simpatizanţii PSD. Cum să mai susţină PSD în viitoarele alegeri, dacă ei nici şansele unei moţiuni de cenzură nu sunt în stare să le evalueze? Dihonia dintre Ponta şi PSD a fragilizat şi mai mult şansele moţiunii de cenzură.

Ce se va întâmpla în continuare

Este clar că PSD, ALDE şi aliaţii pe care-i mai au nu mai controlează parlamentul, şi nici scena politică. Cum PSD este plasat în ultimul sondaj IMAS la 20,5%, este clar că va avea la jumătate din numărul de locuri în parlament, la viitoarele alegeri parlamentare. Jumătate dintre parlamentarii PSD trebuie să-şi caute locuri pe listele altor partide, adică să părăsească corabia PSD.

Şi aleşii locali, primarii şi aleşii din Consiliile locale şi judeţene îşi dau seama că nu mai pot conta pe PSD pentru alocarea de bani din bugetul public pentru comunităţile lor. În concluzie, se vor orienta către partidele ce se prefigurează câştigătoare în viitoarele alegeri, aşa cum se vede în sondajele de opinie. Primarii de comune sau de comunităţi mai mari îşi vor exercita influenţa pe care o au în favoarea PNL-USRPLUS, în speranţa că vor intra în graţiile viitoarei guvernări.

Încă o lovitură de graţie pentru PSD ar fi retragerea lui Traian Băsescu din cursa pentru primăria Capitalei, caz în care nu mai poate fi pusă în discuţie victoria lui Nicusor Dan, dar şi avantaje mari pentru PNL-USRPLUS la primăriile de sector ale Bucureştiului.

Ultimul sondaj IMAS, comandat de Europa FM

Tot astăzi a apărut şi ultimul sondaj IMAS, comandat de Europa FM. Rezultatele sunt:

PNL 33,6
PSD 20,6
USR PLUS 18,3
Pro România 10,6
UDMR 5,7
PMP 4,1
ALDE 2,4

Din sondaj rezultă clar că PSD este în cădere liberă, la nivelul cel mai de jos din ultimele sondaje. Alături de eşecul moţiunii de cenzură, astfel de sondaje au efecte negative pentru speranţele activului PSD, de natură să-i demobilizeze cu 4 săptămâni înainte de alegerile locale. Aşa stând lucrurile, se poate anticipa un eşec major al PSD la alegerile locale, probabil tot în jur de 20% din voturi. Se adaugă şi faptul că alegătorii tradiţionali ai PSD, pensionari şi oameni în vârstă, vor absenta de la vot, de frica contaminării cu coronavirus.

PSD nu este în stare să prezinte o garnitură de profesionişti care să preia guvernarea

Pentru funcţia de premier, PSD a găsit doar un viceguvernator al BNR, fără istoric în viata politică. Trecând peste faptul că ar trebui convins şi preşedintele Iohannis să-l desemneze premier. Despre miniştrii, ce să mai vorbim. I-am văzut în guvernele Dragnea, care a remaniat circa 75 de miniştri din propria ogradă. Plus trei premieri. Despre prestaţia dnei Viorica Dăncilă, nu mai e ceva de spus. S-a spus totul.

Este încă un argument pentru ca la alegerile parlamentare PSD să nu aibă şanse să treacă de 20%.

Conform actualului sondaj IMAS, PNL, USRPLUS şi PMP au împreună 56%, un procent care, dacă se menţine, le asigură lejer victoria în viitoarele alegeri parlamentare.

Nu sunt evoluţii conjuncturale sau neaşteptate. Scorul de la europarlamentare şi de la prezidenţiale este confirmat acum de evoluţiile din parlament şi din sondaje. Condamnarea şi întemniţarea lui Dragnea a avut un rol major în convingerea electoratului că am ieşit din epoca „tătucului”. Că trebuie să se uite mai atent la oamenii aflaţi în conducerea partidelor şi în guvern. Şi nu la o putere absolută deţinută de „tătucul” momentului. Care nu-i dă garanţia că nu ajunge el însuşi „deţinut”.

Concluzie

Actuala conducere a PSD şi-a „îngropat” partidul. Dacă membrii obişnuiţi de partid vor avea imaginaţia şi forţa să reinventeze partidul, pentru alegerile din 2024, PSD mai are o şansă. Dacă nu, se va muta în debaraua istoriei, plină de partide eşuate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite