Eşecul unei încoronări cu tâlc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis

Criza politică din România se acutizează. În contextul pandemiei şi al unui posibil colaps economic e nevoie de leadership. Preşedintele Iohannis trebuie să găsească acum soluţiile necesare, crede Robert Schwartz.

Cacialmaua, despre care s-au scris deja sute de articole şi articolaşe într-un timp record, era gata-gata să se înfăptuiască sub mantia generoasă a "interesului naţional". Magia tenebroasă a noului coronavirus ar fi fost cadrul perfect verosimil oferit de univers unei soluţii profund imorale: "încoronarea" unui premier de sacrificiu, aflat la mila unei majorităţi conjuncturale sub bagheta magică a unui PSD care-şi juca, din nou, supravieţuirea politică la două capete.  

Candidatul de carton scos din pălărie de PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis pentru a forţa alegerile anticipate a dovedit un pragmatism politic rar întâlnit în politichia dâmboviţeană. Retragerea lui Florin Cîţu înaintea votului ruşinii este, dincolo de toate cancanurile care circulă prin urbe, un gest de responsabilitate politică, în condiţiile în care scopul iniţial al numirii lui fusese deturnat în ultima secundă.

image

Proiectul preşedintelui, susţinut ba de voie, ba de nevoie de PNL, a fost din start provocarea alegerilor anticipate, după ce s-a lovit de nenumăratele obstacole aruncate în drum de un PSD disperat, aflat în proces de implozie, dar având în continuare sub control aproape toate frâiele puterii turnate în beton, de trei decenii. În actuala constelaţie parlamentară, depăşită de mult de realităţile din teren, cu o Curte Constituţională teleghidată şi decredibilizată, orice guvern minoritar de centru-dreapta era condamnat la paralizie. Pentru cei care par să fi uitat, amintesc de episodul Dacian Cioloş. (Curios: amnezia pare să-l fi cuprins chiar pe Cioloş însuşi.) Întoarcerea la electorat a fost şi rămâne singura cale onestă de a forţa resetarea politică, întârziată cu inconştienţă nemărginită în primul mandat al preşedintelui. 

Şi acum? O majoritate conjuncturală iresponsabilă a jucat soarta României pe altarul propriilor privilegii. Anticipatele le-ar fi anulat parlamentarilor nu numai un set complex de venituri directe şi indirecte, ci multora dintre ei şi dreptul la pensiile speciale. Aşa se face politică la Bucureşti, acesta pare a fi "interesul naţional", invocat cu atâta ipocrizie. Acum, preşedintelui nu-i mai rămâne decât să-l propună încă odată pe liderul PNL, Ludovic Orban, cel votat şi apoi trântit de aceeaşi majoritate de plastilină, să butoneze la Palatul Victoria într-un interimat prelungit. Alegerile anticipate s-au evaporat în pâcla groasă întinsă cu dibăcie de profesioniştii puterii de la Bucureşti. S-a ales praful şi de alegerile locale în două tururi, celălalt proiect vital pentru revigorarea societăţii româneşti, ţinută în chingi de baronetul local policolor. Sau cameleonic, după necesităţi.

Dar poate că tocmai această "rezolvare" de ultim moment dă startul unor negocieri realiste, pragmatice şi lipsite de politicianisme penibile. România are nevoie de o coaliţie "curată", acum! Pandemia şi criza economică nu aşteaptă cu smerenie în Piaţa Victoriei până când, poate-poate, iese fum alb pe coşul Palatului. E nevoie de "leadership". E nevoie de soluţii. Soluţii rapide. Etapa "pas cu pas" a cam trecut. Domnule preşedinte, treceţi la "pas alergător"!   

Robert Schwartz - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite