Emil Hurezeanu, despre plecarea sa la Berlin, ca ambasador: Iohannis este unul dintre telespectatorii mei, aşa cum eu am fost unul dintre concitadinii lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Hurezeanu, nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis în funcţia de ambasador la Berlin, a explicat motivele pentru care a acceptat să reprezinte România în Germania, dar şi cum şeful statului i-a făcut această propunere.

„E o propunere care mi s-a făcut relativ simplu de preşedintele Republicii, a cărui relaţie personală cu mine este destul de firavă. E unul dintre telespectatorii mei, aşa cum eu am fost unul dintre concitadinii lui, amândoi născându-ne la Sibiu, domnia sa trăind în continuare acolo. Şi, deci, nu neapărat o relaţie de apropiere, şi de familiaritate şi de cunoaştere cred că l-a făcut să ia această decizie. Nu intru în cabinetul deicizional al preşedintelui, am încercat să explic care sunt motivele mele pentru care iau această decizie”, a povestit Emil Hurezeanu, la Digi24.

Hurezeanu a mai spus că este singurul dintre cei 14 nominalizaţi care trebuie să dea explicaţii presei.  „Ce situaţie pe jumătate fericită şi pe jumătate ingrată, fiind obişnuitul dumneavostră în acest studio de aproape trei ani, în fiecare seară, mi-a venit rândul şi în această seară, şi sunt singurul în situaţia acestor domni şi doamne propuşi care trebuie să dea explicaţii. În mod normal, aceşti oameni nu dau explicaţii, nu? E o şansă pentru mine”, i-a spus Emil Hurezeanu lui Cosmin Prelipceanu, în emisiunea Jurnalul de seară, de la Digi24.

„Profesia mea de jurnalist, care a început la începutul anilor '80, m-a purtat în multe locuri, multe ţări, dar cea mai importantă zonă a fost Germania, unde am lucrat şi la Munchen şi după aceea la Deutsche Welle, la Koln. M-am întors în 2002 în ţară şi, cu o mică paranteză, am continuat să fac acest lucru. Sunt un jurnalist care vrea să descrie realitatea, să o înţeleagă, să o analizeze. N-am fost neapărat un jurnalist de opinie, nu sunt un om care judecă lucrurile din perspectiva propriului său ego, bineînţeles cu instrumentele personale. Fiecare autor are şi opinii. Dar am practicat mai degrabă un jurnalism de înţelegere şi de găsire a medianei”, a adăugat ambasadorul.

Analistul a arătat că întotdeauna a avut o înclinaţie către politica externă.  „Preocupările mele de politică externă, fiind de la început în situaţia de a scrie comentarii de politică externă şi în mijlocul unor întâmplări tulburi, uneori confuze, în anii 80, în ultima parte a Războiului Rece, eram într-o poziţie de a observa aproape în timp real şi concomitent mai multe secvenţe cu desfăşurări tulburătoare în Uniunea Sovietică, după 1985, în Polonia, în SUA şi în România – în primul rând - că era principala preocupare”, a mai spus jurnalistul.

Hurezeanu a povestit că legătura de Germania l-au făcut să accepte propunerea preşedinteluid e a merge ambasador la Berlin. „Aceste procupări de politică externă m-au familiarizat cu o lume care m-a atras şi, în acelaşi timp, faţă de care am rămas oarecum distant. Ciclurile biografice, întâmplările din viaţă, dorinţa de a face altceva şi în acelaşi timp acelaşi lucru, folosindu-ţi experienţele şi cunoştinţele, într-un moment în care relaţia dintre o ţară ca Germania şi România, după părerea mea, este mai importantă decât oricând. În situaţia în care e vorba de un amator, eu sunt un diletant, nu fac parte din corpul diplomatic, n-am avut stagii acolo, secretar 1, secretar 2... vin dintr-o zonă diferită, dar, în acelaşi timp, o zonă în care apropierea de Germania şi trăind acolo şi încercând să înţeleg şi să cunosc mai bine această ţară mi-au dat suficient curaj să accept această propunere”, a menţionat Hurezeanu.

Emil Hurezeanu, propus ambasador la Berlin, s-a născut pe 26 august 1955, la Sibiu. La fel ca Maior, Hurezeanu este absolvent al Fcaultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyai. În 1983, decide să nu se mai întoarcă în România. Rămânerea în străinătate a determinat fosta Securitate să îi pună familia sub supraveghere, fratele său cunoscând violenţa fostelor organe de represiune comuniste. A fost consultant mass-media şi politic al unor posturi de radio şi televiziune occidentale. În anii '80, a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi comentatori de politică internaţională de la postul de radio "Europa Liberă". A relatat despre evenimentele socio-politice din Germania. În 2003, a acceptat propunerea de a deveni consilier personal al premierului de atunci, Adrian Năstase, funcţie pe care a deţinut-o timp de şase luni, de la 15 martie până la 15 septembrie. În 1998, a primit titlul de „Cetăţean de onoare“ al oraşului Sibiu.

Citeşte şi:

Klaus Iohannis şi Victor Ponta încep negoţul cu ambasadori

Preşedintele şi premierul şi-au propus apropiaţii în posturi-cheie ale diplomaţiei, cum ar fi SUA sau Germania. Cele două Palate au mai negociat câteva rotiri de cadre pentru posturile de la Londra, Paris şi UE

Hurezeanu, Maior şi Cioroianu, numiţi ambasadori de Iohannis. Ce diplomaţi cu nume au fost rechemaţi

Preşedinţia a publicat lista cu cei agreaţi pentru a fi noii ambasadori ai României în posturile diplomatice-cheie ale lumii. Astfel, George Maior, fost director al SRI, a fost numit ambasador în SUA, Emil Hurezeanu a fost trimis la Berlin, iar Adrian Cioroianu îl va înlocui la UNESCO pe Nicolae Manolescu. De asemenea, Ion Jinga a fost mutat de la Londra la Oficiul ONU, iar Bogdan Mazuru, de la Paris în Austria.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite