Emil Hurezeanu, despre intrarea României în Schengen: Probabil se va anunţa o primă intrare în iunie, cu aeroporturile. Ce spune despre UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ADEVĂRUL
FOTO ADEVĂRUL

Ambasadorul României în Germania Emil Hurezeanu a declarat joi seara la Digi24 că summitul din iunie ar putea aduce „o primă intrare în Schengen, cu aeroporturile” şi că „facem parte din cea mai bună constelaţie statală, regională, federativă, de alianţă pe care am avut-o vreodată,” precizând însă că nicăieri nu este pace şi „va trebui să asistăm la o confruntare nouă, în care să se redefinească relaţia cetăţeanului cu instituţiile.”

În legătură cu intrarea României în Schengen, Emil Hurezeanu a spus că „misiunile diplomatice, îndeosebi cea de la Bruxelles, au funcţionat foarte bine.”

„N-ar trebui să ne dedublăm, pentru că statul român, prin aparatul ministerial, prin diplomaţi, ştiu din propria mea experienţă, funcţionează foarte pro-european. Nu e vorba numai de decalajul de cultură, de inteligenţă, e vorba şi de o sumă de neînţelegeri care n-au fost rezolvate la timp şi acum iau forme uneori groteşti”, spune ambasadorul precizând că ”Dacă ne împărţim între Iaşi şi Sibiu, cei buni şi cei răi, nu ajungem nicăieri”.

Emil Hurezeanu a mai spus că în ciuda fracturilor din interiorul UE şi chiar în ciuda apariţiei unei confruntări între cetăţeni şi instituţiile europene, până la urmă, nu putem decât să constatăm că în ceea ce ne priveşte „facem parte din cea mai bună constelaţie statală, regională, federativă, de alianţă pe care am avut-o vreodată.”

„Nu cred că vom asista la războaie, va trebui să asistăm la o confruntare nouă, în care să se redefinească relaţia cetăţeanului cu instituţiile. Şi UE are erorile ei, probabil şi-a autonomizat în aceşti mulţi de funcţionare nişte nuclee de putere care par mai depărtate de statele membre şi de cetăţeni, dar suma, la capăt, când tragem linia, ne obligă pe noi, românii, să constatăm că în ultimii 10-12 ani . Am fost egalii Franţei şi suntem egalii Franţei, ai Germaniei. Probabil la summitul din iunie se va anunţa şi o primă intrare în Schengen, cu aeroporturile. Se mai opune domnul Rutte?! Nicăieri nu e pace, nu domneşte armonia şi nu e bătaie de flori la şosea. Nicăieri!”, a subliniat ambasadorul român în Germania, potrivit digi24.

„Am intrat pentru că am vrut în UE, putem ieşi dacă dorim.Nu cred că un politician responsabil azi, nicăieri în UE, vrea să urmeze exemplul Marii Britanii. Şi Salvini, şi Orban au în comun poate nemulţumiri privind funcţionarea instituţiilor la Bruxelles, nu înseamnă că există o internaţională populistă în interiorul Uniunii. Salvini vrea sa împartă sarcina imigraţiei, pe când Orban închide graniţe.

E un fel de mimetism care funcţionează azi în Europa. Problema e că şi în ţările cu populism proaspăt, Ungaria, Italia, cu mişcări puternice, şi Germania are o forţă autoritaristă, radical-naţionalistă, în momentul celei mai mari prosperităţi germane, cu cel mai mic şomaj din istoria postbelică şi apoi în ultimii 30 de ani a Germaniei reunificate. În Ungaria, în Polonia, sunt cele mai înalte ritmuri de dezvoltare, cu cel mai mare coeficient de oameni mulţumiţi. Trebuie să ne comparăm.

Şi nicăieri, nici la Varşovia, nici la Budapesta nu se vorbeşte de abuzurile pe care le comite UE în felul în care se pare că anumiţi lideri politici de la noi vorbesc agravând lucrurile. Nu putem solicita în numele preşidenţiei noastre mai multă coeziune în Europa dacă nu ştim să o practicăm noi înşine", a afirmat Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite