Emil Constantinescu: Revenirea Regelui Mihai la putere, imposibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a declarat, miercuri, într-o dezbatere organizată de Fundaţia "Horia Rusu", că revenirea la putere a Regelui Mihai I este imposibilă, aşa cum este şi cazul lui Ion Iliescu sau a lui Petre Roman.

"În politică sunt lucruri probabile, posibile, împrobabile şi imposibile. Despre cele imposibile nu discută nimeni. Revenirea la putere a lui Iliescu, Roman, a Regelui - este imposibilă. (...) O mare personalitate nu e un obiect pe care îl muţi acolo, îl iei şi îl pui la putere. Trebuie văzut dacă acea personalitate doreşte", a spus Constantinescu.

Pe de altă parte, el a contracarat reproşurile aduse Regelui Mihai privind abdicarea sa.

"I se repoşează Regelui acum şi mereu că nu a fost un erou. Cum a abdicat, trebuia să se opună. Uităm ce s-a întâmpat cu Polonia? Polonezii nu au fost aliaţi cu nemţii, au luptat în armata americană, engleză, rusă. Rezultatul că a fost următorul: comunismul a fost la fel de represiv ca la noi", a spus Constantinescu, care a criticat faptul că se cere unei persoane să fie erou fără a ţine cont deloc de contextul istoric.

Emil Constantinescu a participat, miercuri, la o dezbatere cu tema "Rolul monarhiei în istoria României", organizată de Fundaţia "Horia Rusu", Institutul Român de Istorie Recentă, Institulul pentru Liberă Iniţiativă şi Fundaţia Jokey Club,unde Regele Mihai I este preşedinte de onoare.

La 25 octombrie, Regele Mihai se va adresa Parlamentului României, pentru prima oară în 60 de ani, în cadrul unei şedinţe solemne a celor două Camere.

Urmăreşte dezbaterea: Rolul monarhiei în România modernă

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite