Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, misiune aproape imposibilă. Ce planuri are Coaliţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Curtea Constituţională a arătat că pensiile speciale ale parlamentarilor, care au fost în plată până în februarie 2021, nu pot fi eliminate, însă măsura ar putea fi aplicată pentru indemnizaţiile viitoare. „Adevărul” a discutat cu reprezentanţii Puterii, care au explicat cum ar putea fi rezolvată problema.

Magistraţii Curţii Constituţionale au pus cruce eliminării pensiilor speciale deja existente. Atunci când au explicat de ce eliminarea acestor beneficii nu este constituţională, judecătorii au insistat pe faptul că parlamentarii au adoptat legea ca şi cum ar fi fost în procedură de urgenţă, chiar dacă era una ordinară.

„Rezultă o încălcare directă a art.76 alin.(3) din Constituţie, în sensul că, deşi nu s-a cerut procedură de urgenţă, totuşi legea a fost adoptată în mod vădit după canoanele acestei proceduri. (...) Legea de faţă a fost adoptată cu înlăturarea tuturor termenelor posibile, ceea ce indică o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”, explică magistraţii. 

Însă o explicaţie mult mai clară este dată în paragraful 75 din motivarea deciziei, magistraţii CCR precizând că, de-a lungul timpului, Parlamentul a impus „o conduită inconsecventă şi o lipsă de predictibilitate de la o legislatură la alta”. „S-a creat, astfel, o insecuritate juridică vădită în raport cu drepturile patrimoniale acordate deputaţilor şi senatorilor ulterior încetării mandatului lor, drepturi ce nu pot fi afectate, întrucât constituie unul dintre elementele constitutive ale statutului constituţional al membrilor Parlamentului, fiind intrinsec legate de regimul constituţional al protecţiei mandatului reprezentativ [a se vedea ad similis şi art.2 lit.b) din Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român]. De aceea, Curtea reţine şi încălcarea art.1 alin.(3) în componenta referitoare la democraţie şi a art.1 alin.(5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei”, se arată în motivarea CCR.

Ce spune Coaliţia

Dacă social-democratul Robert Cazanciuc, vicepreşedintele Senatului, contactat de „Adevărul”, a ezitat să avanseze o pistă clară în ceea ce priveşte eliminarea pensiilor speciale după motivarea CCR, liberalul Ioan Cupşa, vicepreşedinte al Comisiei Juridice de la Cameră, a explicat că se va lua curând o decizie în coaliţie, însă a precizat că lucrurile nu sunt deloc simple, din moment ce s-ar putea pune problema discriminării în cazul în care pensiile vechi vor fi menţinute, însă cele viitoare vor fi interzise.

„CCR nu a spus nimic altceva decât faptul că nu am respectat procedurile privitoare la adoptarea legii. Aşadar, nu este niciun impediment să adoptăm o lege prin care să eliminăm acest beneficiu, respectând întreaga procedură care se impune. Dar dacă pensiile care sunt acum în plată vor rămâne în continuare, iar cei care se pensionează în zilele viitoare, şi care solicită să această indemnizaţie, nu vor beneficia, va fi un tratament discriminatoriu sau nu? Lucrurile nu sunt simple deloc”, a explicat social.democratul.

Totodată, contactat de „Adevărul”, deputatul UDMR Seres Denes a propus două scenarii pentru a rezolva problema pensiilor speciale. „Soluţiile pot fi diverse, începând de la impozitarea drastică sau stabilirea unor beneficii pentru acele ocupaţii unde oamenii sunt privaţi de anumite drepturi în timpul executării acelor funcţii. Trebuie să fie stabilită o anumită indemnizaţie sau impozitarea progresivă a acestor pensii, astfel încât beneficiarul să rămână cu o indemnizaţie modestă”, a declarat deputatul UDMR.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite