Elena Udrea: „Sunt de acord că prostia se plăteşte. Era mai bine dacă Ungureanu şi Neamţu ar fi intrat în PDL”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea a declarat, luni, că era mai bine dacă, în loc să fie constituită ARD, Mihai Răzvan Ungureanu şi Mihail Neamţu ar fi intrat în PDL, iar partidul ar fi rămas cu brandul său.

"Sunt de acord că prostia se plăteşte", a comentat la RTV Elena Udrea afirmaţia lui Cristian Boureanu, potrivit căruia formarea ARD a fost o prostie, iar "prostia în viaţă se plăteşte".

"A fost o decizie luată de întreg partidul. La momentul în care am luat această decizie, majoritatea a fost de acord cu această variantă. Cu toţii am fost de acord să constituim ARD. Şi mie mi s-a reproşat că ARD e o soluţie prin care să ne ascundem de PDL. Nu era cazul meu, eu nu m-am ascuns. Cred că era mai bine dacă rămâneam cu brandul PDL în loc să demolăm liderii care au fost la conducerea partidului în perioada în care am guvernat", a mai declarat Elena Udrea.

Ea a explicat că formal ARD a încetat să mai existe din  simplul fapt că protocolul care stătea la baza alianţei era valabil doar până în ziua alegerilor: "Nu e o decizie pe care am luat-o noi acum, ci e o urmare a faptului că s-au încheiat alegerile. Aşa a fost declarată alianţa în actul constitutiv".

Reconfirmată în Parlament datorită redistribuirii voturilor, Udrea a făcut o critică la adresa modului în care aliaţii PDL au dorit să participe la campanie.  "S-a făcut Forţa Civică în grabă ca să aibă un partid domnul Ungureanu. Totul a fost încropit. Era mai bine dacă domnul Ungureanu ar fi intrat în PDL, dacă domnul de la Noua Republică ar fi intrat în PDL şi probabil scorul ar fi fost cel puţin acelaşi de acum. Era mai bine dacă aveam în PDL liderii cu care ne-am aliat", a precizat Elena Udrea.

Fostul vicepreşedinte democrat-liberal nu a evitat nici critica la adresa actualei conduceri a partidului.  "În loc să spunem oamenilor că singurele reuşite ale guvernării USL se datorează tot activităţii lui Boc noi nu am făcut decât să criticăm guvernul PDL şi să marginalizăm oamenii care au dus greul în acea perioadă. A fost o vendetă care nu a ajutat pe nimeni. A fost o greşeală să ascundem pe cei care au guvernat în numele PDL. Guvernul Boc nu a fost slab nici pe departe, dar strategia a fost să negăm guvernarea PDL. Nu s-a reuşit să comunicăm cu electoratul, să-l mobilizăm. Nu am fost suficient de vizibili şi de activi", a punctat Udrea, subliniind că soluţia ar fi fost o campanie mai agresivă.

"Eu nu am avut o campanie uşoară în Roman, dar stând pe stradă şi vorbind cu oamenii am reuşit să obţin încrederea lor. Dacă această ar fi fost strategia întregului partid, sunt singură că astăzi scorul ar fi fost mai bun. În multe locuri din ţară, bătălia a părut abandonată. Mulţi colegi chiar au abandonat lupta, dar asta a fost urmare a lipsei campaniei centrale a partidului".

Potrivit acesteia, o evaluare serioasă se impune la nivelul partidului, Udrea sugerând că PDL nu poate merge mai departe fără luarea unor măsuri.

"Evaluarea va trebui să o facem cu toţii. De regulă după fiecare ciclu electoral se face o evaluare a echipei. E obligatoriu să se facă şi acum pentru că rezultatul nu are cum să mulţumească pe cineva", a declarat Elena Udrea.


Alegeri parlamentare 2012: retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea,  publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite