Elena Udrea la DNA. Reacţii. Vlaston, PMP: Udrea s-a retras din fruntea PMP pentru a proteja imaginea partidului. Blaga: „Nu partidul greşeşte, un om poate să greşească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea la DNA. Vizita Elenei Udrea la DNA a stârnit reacţii în rândul colegilor săi politicieni. Vicepreşedintele PMP Ştefan Vlaston susţine că Elena Udrea s-a retras din fruntea PMP pentru ca bănuielile care planau asupra ei, privind implicarea în dosarul Microsoft, să nu afecteze imaginea partidului. Vasile Blaga a spus tranşant că „nu partidul greşeşte, un om poate să greşească“.

„Este un gest de onoare (n.r. retragerea Elenei Udrea din fruntea PMP). Nu trebuie să judecăm noi dosare penale. Doamna Udrea a ales să se retragă din fruntea PMP tocmai pentru ca bănuielile care planează asupra dumneaei să nu dăuneze şi partidului“, a comentat, pentru „Adevărul“,  Ştefan Vlaston.

Acesta a criticat presa pentru că a hărţuit-o pe Elena Udrea din momentul în care fostul său soţ, Alin Cocoş, a fost reţinut în acest dosar.

„Neavând dovezi, nu poţi acuza un om. Iar imaginea unui politician contează foarte mult. Sintagma, «se ştie că», a fost folosită de Stalin. În presă era atacată cu temei şi fără temei, pentru că DNA nu a spus oficial ce calitate are în dosar. Presa putea avea bunul-simţ să se abţină de la orice comentarii“, a mai precizat Ştefan Vlaston.

Elena Udrea la DNA. Mircea Toader: „Dacă e vinovată, să plătească!“

Deputatul PNL Mircea Toader, fost coleg de partid cu Elena Udrea, susţine că situaţia în care se află liderul al PMP creează o problemă pentru toţi politicienii. „Este o pată pentru toţi politicienii. Crează o problemă oamenilor politici, dar este şi bine, pentru că astfel se va şterge imaginea că toţi politicienii sunt într-o oală. Dar dacă este vinovată trebuie să plătească“, a declarat Mircea Toader pentru Digi24. 

Papahagi: PMP este discreditat

Adrian Papahagi, unul dintre fondatorii PMP, a declarat, pentru „Adevărul“, că situaţia în care se află Elena Udrea nu-şi mai poate pune amprenta asupra PMP, deoarece partidul este deja discreditat.

„Luna aceasta se face un an de când PMP a fost înscris oficial, iar Udrea debarca din PDL împreună cu vreo zece parlamentarii, în prezenţi, toţi plecaţi la UNPR. Partidul s-a discreditat din momentul în care Elena Udrea a venit la conducere“, ne-a declarat Adrian Papahagi. 

Nicuţ: Să ia exemplu colegilor cu probleme din PMP

Avocata Elenina Nicuţ, unul dintre fondatorii Fundaţiei Mişcarea Populară, este de părere că problemele Elenei Udrea se vor răsfrânge şi asupra PMP.  „În prima fază, imaginea partidului va fi afectată, având în vedere ca ea este preşedintele PMP, până la congres. În rest, ar fi normal să procedeze ca şi ceilalţi membri PMP, acuzaţi anterior: fie şi-au dat demisia din partid, fie s-au autosuspenda“, ne-a declarat Elenian Nicuţ. 

Vasile Blaga: Nu partidul greşeşte, ci un om 

Co-preşdintele PNL Vasile Blaga  susţine că PDL nu a fost implicat niciodată în dosarul Microsoft: „Niciodară PDL nu a fost implicat în acest scandal. Niciodată nu am primit bani de la domnul Sandu. Orice om, dacă a avut un aport la o campanie, se poate verifica în Monitorul Oficial. Fiecare răspunde cu libertatea lui, dacă a făcut sponsărizări ilegale. Nu partidul greşeşte, un om poate să greşească, partidul nu greşeşte", a comentat Blaga faptul că Udrea a avut calitatea de membru PDL la momentul săvârşirii presupuselor infracţiuni.

Ponta: Nu comentez cauze penale

Premierul Victor Ponta a refuzat să comenteze cazul Elenei Udrea: „Nu comentez cauze penale“. 

Dragomir, explicaţii pe Facebook: Tevatura mediatică nu determină vinovăţia cuiva

Ruxandra Dragomir, membru PMP, şi prietenă apropiată a Elenei Udrea, a postat  pe pagina sa de Facebook un text lung în care dă explicaţii cu privire la acuzaţiile care i se aduc liderului PMP. 

Redăm textul integral:

„1. Despre creditul de la BRD.

Elena Udrea a cumpărat un teren de la Gheorghe Stelian, a plătit rate la el trei ani şi, pentru că s-a dovedit neconstruibil, i l-a înapoiat. Ce s-a întâmplat mai departe cu acest teren şi care sunt relaţiile dintre Dinu Pescariu şi Gheorghe Stelian nu mai are legătură cu Elena Udrea.

Creditul a fost contractat în 2007 pe o perioadă de 2 ani. Elena Udrea intenţiona cu aceşti bani să cumpere un teren pentru construcţia unui bloc de locuinţe.

Terenul a fost cumpărat de la Gheorghe Stelian, care se ocupa cu afaceri imobiliare. În această calitate Elena Udrea îl cunoştea pe acesta.

Ulterior s-a constatat că pe acest teren nu se putea construi. 

In contextul prăbuşirii pieţei imobiliare şi a apropierii scadenţei creditului, Elena Udrea a încercat să vândă aceL teren, dar nu a reuşit.

In aceste condiţii, Elena Udrea i s-a adresat celui care îi vându-se acel teren neconstruibil.

In 2010, Alexandru Faur, un apropiat al lui Gheorghe Stelian şi partener de afaceri cu acesta, a preluat terenul cu credit cu tot, urmând ca, după valorificarea lui sub orice formă, să restituie suma de bani pe care Elena Udrea o plătise băncii.

2. Despre acuzaţia de fals în declaraţii

Elena Udrea a completat în declaraţia de avere tot ce a făcut în numele său şi tot ce a făcut soţul său, în concordanţă cu informaţiile primite de la contabilii acestuia. Asta nu înseamnă că nu pot exista unele neconcordanţe.

Acel împrumut a fost făcut la vedere, în acte, de către Dorin Cocoş. Nu s-a încercat în niciun moment ascunderea acelor bani. Au fost realizate operaţiuni la vedere, înregistrate în actele societăţii.

Legea ANI are o problemă la acest capitol, pentru că te obligă să declari operaţiunile făcute de rude.

Este foarte dificil să declari pe propria răspundere ceea ce face o altă persoană. Este posibil ca, atunci când faci acea declaraţie despre ce a făcut o persoană din propria familie, să nu deţii toate informaţiile.

Vizavi de această problemă Elena Udrea şi-a manifestat încă de pe data de 9 ianuarie disponibilitatea de a merge în faţa procurorilor DNA pentru a da explicaţii. 

3. Elena Udrea, cu mandat la DNA. Este acuzată de spălare de bani în dosarul Microsoft

Info :Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea, este audiată la DNA în dosarul Microsoft. Ea a anunţat în această dimineaţă, printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook, că a „fost invitată la DNA”.

PMP o susţine total pe Elena Udrea şi crede în nevinovăţia sa.

Microsoft e un dosar în care sunt zeci de persoane şi nu se poate concentra asupra doar anumitor persoane implicate.

Ne aşteptăm să fie invitaţi şi Ponta, Blaga, Videanu, Berceanu sau Anastase în perioada următoare la DNA.

Dacă problema este declaraţia de avere din 2009 - 2010, atunci avem de-a face cu un efect al unei legi proaste.

Elena Udrea a trecut în declaraţia de avere toate bunurile fostului soţ, Dorin Cocoş. Vorbim aici de milioane de euro

E absurd să speculezi că nu ar fi trecut un împrumut de 100.000 de euro pe care Cocoş l-ar fi făcut propriei sale firme.

Elena Udrea a trecut în declaraţia de avere ce i-au spus contabilii lui Dorin Cocoş. Nu avea cum să verifice acurateţea acestor informaţii.

Legea ANI este foarte proastă pentru că generează astfel de situaţii în care apar neconcordonanţe - imaginaţi-vă situaţia în care soţul îi cumpără un apartament amantei. Automat nu îşi informează soţia pentru a trece acest lucru în declaraţia de avere.

Încă de la bun început, Elena Udrea s-a arătat dispusă să colaboreze cu instituţiile abilitate. Prezenţa sa astăzi la DNA trebuie citită şi în această cheie. 

În mai multe rânduri, Elena Udrea a avut poziţii publice critice faţă de multe lucruri necurate care s-au petrecut şi se petrec pe scena politică.

Doamnei Elena Udrea nu i se reproşează nimic legat de activitatea domniei sale de ministru. Acum vorbim de dosare în care numele său a fost implicat în mod indirect.

Simplele declaraţii ale unor martori şi tevatura mediatică din jurul acestora nu determină vinovăţia cuiva“.

Preşedintele PMP, deputatul Elena Udrea, a scris pe Facebook că a fost citată, cu mandat de aducere, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a oferi lămuriri.

„În această dimineaţă, am fost invitată în persoană (a se citi «cu mandat») de procurori la DNA pentru a oferi lămuriri. Mă surprinde oarecum decizia lor de a proceda astfel având în vedere că m-am arătat în permanenţă dispusă să colaborez cu anchetatorii şi să lămuresc lucrurile pe care le cunosc în diversele speţe care se află în analiză. Evident că aşa voi şi proceda", a scris Elena Udrea pe pagina sa de Facebook.

Pe aceeaşi temă:

Dosarul Microsoft. Fostul ministru Gabriel Sandu şi afaceristul Dumitru Nicolae au ieşit duminică din arest

    

Dosarul Microsoft. Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan rămân după gratii. Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae, în arest la domiciliu

STENOGRAME Dosarul „Microsoft“. Dorin Cocoş: „Am vorbit şi cu Elena. A zis: «Foarte bine»“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite