Elena Udrea la DNA. Liderul PMP s-a autosuspendat din funcţia de partid. Interimatul, asigurat de Tomac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea la DNA, joi, 29 ianuarie FOTO Dorin Constanda
Elena Udrea la DNA, joi, 29 ianuarie FOTO Dorin Constanda

Elena Udrea la DNA. Elena Udrea s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al PMP, au declarat, joi, surse din partid, precizând că interimatul la conducerea formaţiunii va fi asigurat de Eugen Tomac.

„Elena Udrea s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al PMP, preşedinte interimar al partidului va fi Eugen Tomac", au precizat sursele citate de Mediafax.

Elena Udrea a fost pusă sub acuzare decătre procurorii anticorupţie în dosarul Microsoft. Partenera sa de shopping de la Paris, Alina Bica, a fost chemată şi ea la DNA pentru a da declaraţii în dosarul în care este cercetată pentru corupţie.

Până să ajungă însă în biroul anchetatorilor de la DNA, Elena Udrea a reuşit să posteze pe pagina sa de Facebook că urmează să fie audiată de procurori. În total, cinci ore a stat de vorbă cu aceştia. „Nu am dat nicio declaraţie“, a subliniat Elena Udrea la DNA.

Elena Udrea la DNA: declaraţii de avere cosmetizate

Concret, fostul ministru nu ar fi menţionat împrumuturile acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, unei firme pe care acesta o deţine, împrumuturi despre care Udrea ar fi ştiut, întrucât încasa dividende. Potrivit DNA, este vorba de mai multe împrumuturi făcute de Dorin Cocoş, în 2009, către firma Euro Hotels International Co SRL, controlată de el şi de omul de afaceri Dinu Pescariu. „În declaraţiile de avere ale Elenei Udrea din perioada 2009 – 2014 nu au fost menţionate sumele din împrumuturile soţului său de la acea vreme“, susţin anchetatorii care mai arată că au probe că banii primiţi şpagă în contractul Microsoft au fost folosiţi de Dorin Cocoş în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor.

Astfel, Elena Udrea nu ar fi fost străină de afacerile necurate ale soţului. „Din declaraţiile de avere rezultă că Elena Udrea cunoştea provenienţă fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut de la Dinu Pescariu“, au precizat procurorii. 

Elena Udrea la DNA: Cum au fost mascate şpăgile

Dorin Cocoş, arată DNA, a primit, în 2009, 9 milioane de euro pentru el, 4 milioane de euro pentru Gheorghe Ştefan şi 2,7 milioane de euro pentru Gabriel Sandu pentru a înlesni firmei D-CON.NET  încheierea contractului Microsoft. Banii ar fi fost transferaţi din contul  acestei societăţi, în mod succesiv, în conturile altor firme, ajungând în cele din urmă la Dorin Cocoş. „La baza plăţilor au stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani“, precizează DNA.

Udrea: Nu am ştiut de împrumuturi

La ieşirea din sediul DNA, Elena Udrea a susţinut că nu a făcut fals în declaraţiile de avere, întrucât nu a ştiut de împrumuturile făcute de Dorin Cocoş.

Ea a declarat că nu putea să menţioneze în declaraţiile de avere ceva ce aparţinea fostului soţ, dacă acesta nu îi spunea. „Să fie întrebat domnul Cocoş“, a adăugat ea, după ce a fost întrebată în legătură cu acuzaţiile de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, care ar fi motivele chemării Elenei Udrea la DNA. Ea nu a dorit să dea alte informaţii privind dosarul, pe motiv că acesta este în lucru.

Dosarul Microsoft, corupţie la cel mai înalt nivel

Scandalul Microsoft a izbucnit în octombrie 2014, când DNA a cerut declanşarea procedurilor pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri din Guvernul Năstase şi Guvernele Boc 1, 2 şi 3.
Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Şerban Mihăilescu, Mihai Tănăsescu, Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Gabriel Sandu, Valerian Vreme şi Daniel Funeriu au fost acuzaţi de încheierea ilegală a contractului de închiriere a licenţelor Microsoft.

Alături de cei nouă demnitari, în dosar mai sunt suspecte şi alte personaje importante, printre care Claudiu Florică, fostul şef al Fujitsu Siemens Computers, oamenii de afaceri Dorin Cocoş, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, primarul oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi fostul tenismen Dinu Pescariu.

Potrivit DNA, miniştrii ar fi deturnat un discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, pentru încheierea contractului-cadru de licenţiere din 15.04.2004.

În ce condiţii îşi pierde imunitate

Elena Udrea poate fi reţinută sau arestată numai cu acordul Camerei Deputaţilor, întrucât este deputat.

În regulamentul Camerei inferioare se specifică faptul că cererea de reţinere, arestare sau percheziţie se adresează preşedintelui Camerei Deputaţilor de către ministrul Justiţiei.
Ulterior, preşedintele Camerei aduce cererea la cunoştinţa Biroului Permanent, după care o trimite Comisiei Juridice care trebuie să întocmească un raport în termen de trei zile.  Hotărârea Comisiei juridice se adoptă prin votul secret al majorităţii membrilor săi.

Acelaşi articol stabileşte faptul că cererea ministrului Justiţiei, însoţită de raportul Comisiei juridice, se supune spre dezbatere şi adoptare plenului Camerei din care face parte deputatul sau senatorul, în termen de cinci zile de la depunerea raportului.

Elena Udrea la DNA, pusă sub control judiciar

Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, precum şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. Pe perioada controlului judiciar, Elena Udrea este obligată să urmeze un program de supraveghere şi poate părăsi Capitala decât cu aprobarea anchetatorilor. De asemenea, nu are voie să ia legătura cu ceilalţi inculpaţi din dosar. (Sorin Ghica, Andrei Aştefănesei)

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite