Elena Udrea, la B1 TV: Ştiam de la domnul Maior de existenţa fotografiilor de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea FOTO Dorin Constanda
Elena Udrea FOTO Dorin Constanda

Elena Udea, fostă preşedinte PMP, a declarat, sâmbătă seara, în cadrul emisiunii „X Press“, de la B1 TV, că ştia de existenţa fotografiilor cu ea şi fosta şefă DIICOT Alina Bica surprinse la Paris, înainte ca acestea să fie date presei, de la George Maior, fostul director SRI, care aflase, la rândul său, de la generalul Florian Coldea, actualul şef interimar al SRI.

Elena Udrea a mai spus că notiţele jurnalul ei au fost scrise deoarece i se părea evident ce se va întâmpla şi că dorea ca totul să fie aflat de opinia publică. Întrebată ce părere are despre tăcerea fostului preşedinte Traian Băsescu, ea a declarat că nu răspunde în numele fostului şef al statului.

Acuzaţiile lansate de Elena Udrea împotriva tuturor demnitarilor care s-au aflat în funcţii-cheie în statul român în ultimii ani survin după ce DNA a pus-o sub acuzare în dosarul Microsoft. Colaborarea SRI cu DNA a dus, în ultimele luni, la instrumentarea mai multor dosare de mare corupţie, între care se numără şi cel în care a fost pusă sub acuzare Elena Udrea. În dosarul Microsoft, mai sunt puşi sub acuzare fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, cât şi omul de afaceri Dumitru Nicolae. Totodată, în dosarul Microsoft, procurorii au început urmărirea penală şi împotriva fostului ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, şi al senatorului UNPR Şerban Mihăilescu, care au rămas fără imunitate parlamentară la sfârşitul anului trecut. Săptămâna aceasta, procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a Elenei Udrea în dosarele Microsoft şi Gala Bute. Parlamentul va decide luni dacă îi ridică imunitatea fostului ministru.

PRINCIPALELE DECLARAŢII:

- Cred că ar trebui să împart subiectul dezbaterilor cu domnul general Coldea. Dincolo de persoane, trăim un moment important pentru România, dezbaterea e legată de direcţia puterii. 

- Zece ani am fost în tabăra celor care au luptat pentru independenţa justiţiei. Nu mă dezic de lucrul acesta, acuzaţiile pe care le-am lansat nu au fost acuzaţii în acest sens, ci faţă de oameni cu slăbiciuni, tentaţii. Ceea ce spun eu nu este legat de un atac împotriva unei instituţii. 

- Eu cred că Justiţia trebuie să ancheteze dacă e vorba de o suspiciune, indiferent de persoane. De la normalitatea pe care eu o recunosc şi susţin până la ce vedem că se întâmplă, un atac crescendo, cu atac Elena Udrea, toate acestea sunt proba faptului că este o strategie care are ca ţintă reducerea la tăcere a Elenei Udrea. 

Udrea, despre fotografiile de la Paris: 

- Sunt mulţi colegi, oameni din presă, inclusiv domnii Coldea şi Maior, care pot confirma că am spus lucrurile acestea. Undeva în toamnă am pus nişte lucruri cap la cap şi am înţeles că este o strategie de continuare a exercitării puterii la vârf pentru că, într-o astfel de ţară, cel care decide cine să fie acuzat are puterea totală. Episodul cu fotografiile a fost o confirmare. Mi se spusese că există acele fotografii. Domnul Maior mi-a spus că există acele fotografii cu Alina Bica; a aflat de la domnul Coldea. Eu am spus că da, aşa este, dar nu văd nimic penal. Eram nişte femei la Paris. Totul se întâmpla în campanie. Nu îl bănuiesc de un scop anume, cred că pur şi simplu mi-a spus. Ele au şi apărut, conform manualului de manipulare, joia de dinaintea votului. Nota în care au fost prezentate, ca o mare dezvăluire, a contat în minus în campania mea. Poate dacă aş fi avut curajul să spun atunci ce am spus acum altfel stăteau lucrurile. Asta e tot ce regret. Mi-am dat seama care va fi finalul. Bătălia asta mi-o descrisese Sebastian Ghiţă în vară. Am început să scriu tot, nişte notiţe despre cum se întâmplau lucrurile. 

- Mi-am dorit să scriu notiţele, i-am spus şi domnului Coldea. Pentru mine era evident ce se va întâmpla, am vrut să se ştie în ideea în care nu mai puteam să spun. Multe dintre lucrurile pe care le-am scris în notiţie le-am pus în denunţ. Mulţi dintre cei care se regăsesc în notiţe nu spun nimic pentru că nu au curaj. Părerea mea este că nu serviciul în sine s-a implicat, ci a fost o operaţiune clandestină. 

Despre frunza Elenei Udrea 

- Mi-am adus aminte ce s-a întâmplat cu celebrea „frunză“ a României. Când eu trebuia să anunţ la Shanghai noul brand, apropiaţii mei mi-au spus că cei de la Antena 3 au găsit un site care foloseşte acelaşi brand. Pagina aceea care era site-ul unei firme de transport era o singură pagină, care a dispărut după 30 de zile. Tactica a fost aceeaşi şi acum. Nu ştiu cine e în spatele operaţiunii. O să mă consult cu avocaţii. Cine mi-a folosit numele şi prenumele, iar eu pot să mă plâng DIICOT-ului pentru furt de identitate. 

Despre SRI şi DNA 

- Lucrurile pe care le afirm le ştiu de la persoane sau de a căror existenţă le ştiu de la terţi. De aceea am ieşit să spun public că nu mă lupt cu adversari politici. Nu cred că m-am luptat cu serviciile. Sunt de acord că SRI nu s-a implicat în această operaţiune. 

- Traian Băsescu nu avea informaţii de la mine. Nu vreau să fac speculaţii. Am convingeri, dar nu le afirm. Afirm doar ce pot susţine, prin a arăta martori. Domnul Maior nici nu ştia ce s-a întâmplat în episodul de la Paris. Dacă despre Alina Bica se ştiau anumite lucruri, de ce nu a zis nimeni acest lucru? 

- De ce e mai bun un denunţ din partea unui om implicat într-o cauză penală decât denunţul făcut de Elena Udrea împotriva generalului Coldea? Lucrurile ar trebui luate egal. Un anume Gabi Marin, care a făcut denunţuri tot anul, revine pe 19 ianuarie şi dă un anunţ halucinant despre Dorin Cocoş. Tot timpul se întâmplă ca oamenii din jurul celor care au funcţii publice să ceară banii pe numele acestora. Nu îl cunosc pe domnul respectiv, anunţul apare în plin scandal, e extrem de complicat ce spune, iar după acest denunţ apar cereri de arestare preventivă. Toată această presiune are o singură explicaţie: încercarea de a fi redusă la tăcere. 

- Mereu am criticat clasa politică şi am lăudat SRI şi DNA şi toate instituţiile care au devenit puternice. Dar democraţia se exercită prin Parlament. Câtă vreme cineva exercită puterea în mod ocult nu mai este un exercitiu democratic al puterii. 

- Eu nu spun că aceste dosare sunt politice, eu spun că un om care deţine secrete şi poate să le folosească împotriva cuiva are capacitate să producă aceste deviaţii de la democraţie. Faptul că eu mi-am asumat să spun toate acestea cred că ar trebui să dea incredere şi celorlalţi. Internetul s-a umplut de acuzaţii cu subiect şi predicat despre faptele domnului Coldea. Nu vrea ca oamenii să vadă lucrurile ca pe o telenovelă. 

Despre Gala Bute: 

- Se porneşte de la premisa că această gală nu trebuia organizată în România, Iar pentru asta se încearcă demonstrarea vinovăţiei. Acuzaţia este că eu mi-am făcut imagine cu această gală. Totul s-a făcut sub presiune. Apoi, aşa arestăm orice ministru care taie o pamglică. 

Udrea, despre Dosarul Microsoft: 

- Am fost pusă sub control judiciar pentru că n-aş fi pus în declaraţia de avere un împrumut propriei firme. Procurorii spun că trebuia să presupun că ceva era ilegal. Deşi există bani care au luat bani din acest dosar, acum vor să mă aresteze pentru că fostul soţ îmi spunea mie.

- Recunosc, hainele mi le-a luat fostul soţ. El este un om de afaceri, aşa l-am găsit. Are afaceri de 20 de ani. Nu trebuia să mă mir că are bani să îmi cumpere o poşetă. Dacă banii vin din dosarul Microsoft dau poşeta înapoi. De aici şi până la a cere arestarea prevenitivă a unei foste soţii e cale lungă. 

Despre serviciile lui Oreste:

Oreste Teodorescu mi-a adus un dosar legat de nişte fapte din trustul Intact, despre nişte bani care ieşeau către nişte ziarişti. După ce mi-a dat acel document, a venit cu o solicitare financiară pentru mine, eu presupun că era vorba de 10.000 de euro. (Udrea a prezentat, în cadrul emisiunii de la B1 TV, un bileţel pe care i l-ar fi lăsat Oreste Teodorescu - prezintă un dosar la care este ataşat un bileţel galben, pe care scrie: „Profesorul“ - II - anexe justificative * 10.000). Domnul Oreste nu are o părere onestă despre mine, este supărat pe mine din acest motiv.  

captura

Domnul Oreste m-a căutat pe telefon. Am dat documentele preşedintelui, iar acesta le-a dat la DNA. Am martori că domnul Oreste a venit la mine la birou. 

Presiunea e din partea tuturor, inclusiv din partea presei, nu mă tem de presiunea presei, ci de presiunea domnului Coldea asupra magistraţilor. Aştept ca oamenii să reacţioneze, de la societatea civilă şi de la presă.

Despre tăcerea lui Traian Băsescu:

În nici un caz nu răspund în numele preşedintelui Traian Băsescu. Dacă va dori vreodată să răspundă, va răspunde. 

Un coleg din Parlament m-a întrebat care e părerea mea despre o întâlnire cu domnul Coldea. I s-a spus că ar fi foarte bine pentru protecţie să îl cunoască pe domnul Coldea. 

M-am întâlnit şi cu alte persoane de la SRI la diverse evenimente publice. Sunt foarte mulţi care îşi doresc o astfel de relaţie. Oamenii de afaceri au înţeles că dacă vor să fie OK trebuie să se ducă la SRI. S-a creat impresia că ai protecţie dacă te duci acolo. Dar, oamenii acţionează la frică, şi la comandă. 

Udrea, despre Udrea:

- Miza nu este Elena Udrea, ci ce se întâmplă cu România. Depinde de conştiinţa celor care sunt puşi să analizeze, dacă au curaj să recunoască situaţia mea generată de lupta mea cu generalul Coldea este una excepţională, nemaiîntâlnită.  

- Nu există oameni de bună credinţă care să spună că în perioada în care am fost persoană publică am pretins ceva în folos personal. Nu există aşa ceva.

- Acuzaţia că Elena Udrea se apără la televizor este nedreaptă din moment ce sunt acuzată la televizor.

Despre tripleta Udrea-Ghiţă-Ponta: 

Este o construcţie care pleacă de la nişte adevăruri, dar ajunge la o concluzie falsă. Pe domnul Ghiţă îl ştiam de la PDL Prahova. Ulterior a devenit apropiatul lui Ponta. În ultimii zece ani am avut întâlniri private cu domnul Ponta, nu multe, dar au fost. 

Problema nu este ce se întâmplă cu mine, ci cu ceilalţi. Eu sunt un om cu care se poate întâmpla orice, dar ce se va întâmpla cu societate. Eu o să-mi duc mai departe lupta. Eu spun că ştiu ce se întâmplă în politică, dar totul trebuie să fie schimbat pornind de la reguli, legi. Nu spun că sunt Albă-ca-Zăpada a politicii. Cât priveşte lupta mea cu domnul Coldea, eu cred că lucrurile nu pot rămâne aşa. Au ieşit adevăruri la iveală, oamenii au curaj să spună ce nu puteau. Nu trece mult, chiar şi domnul Coldea va trebui să răspundă la acuzaţiile aduse. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite