Tot PSD a pus preşedinte la Camera Deputaţilor. Marcel Ciolacu, instalat cu susţinerea ALDE. Opoziţia s-a unit în zadar. „Românii nu au votat-o pe Turcan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Ciolacu, susţinut de PSD-ALDE, a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor. Raluca Turcan, deşi a fost susţinută de PNL-USR şi PMP, a pierdut. Opoziţia unită are mai puţine voturi decât coaliţia de guvernare. Turcan nu ar fi învins PSD nici măcar cu sprijinul UDMR. „Nu aţi înţeles nimic din votul pe care l-au dat românii“, a spus Turcan. „Nu cred că românii au dorit ca Turcan să fie şefa Camerei“, a răspuns liderul deputaţilor PSD.

Cine e Marcel Ciolacu, noul şef al Camerei Deputaţilor

UPDATE Jurnalist: Nu vă e teamă să vă aşezaţi pe scaunul lui Dragnea?

Marcel Ciolacu: Nu ştiu. Nu cred. Voi avea o altfel de abordare.

UPDATE Marcel Ciolacu a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor cu majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi. Ciolacu a primit 172 de voturi pentru. PSD şi ALDE strâng în total 158 de voturi. Deci Ciolacu a mai primit încă 14 voturi de la minorităţile naţionale şi partidul lui Victor Ponta. 

Raluca Turcan a obţinut 100 de voturi, în timp ce Kelemen Hunor a strâns 20. 

UPDATE S-a încheiat votul. 

UPDATE Marcel Ciolacu, PSD:  Am făcut, ca şi partid, suficiente greşeli sau decizii care ne-au costat. Poporul are întotdeauna dreptate. Asta nu înseamnă că ne jucăm cu cuvântul democraţie, cu cuvântul majoritate. Un guvern îl răstorni democratic prin moţiune de cenzură. Nu există altfel de democraţie. În Europa aşa se face. Diferit poate e în Zambia. Eu nu am avut niciodată duşmani, am avut doar adversari politici.

UPDATE Kelemen Hunor, UDMR: Trebuie să găsim o soluţie să redăm Camerei un rol neîndeplinit, adică să fie un for de dezbatere. Cred că persoana mea şi exprienaţa mea au demonstrat că pot sta de vorbă cu toate forţele politice, pot să găsesc consens. Nu avem nevoie de dezbinare, de dezbateri care nu duc nicăieri.

UPDATE Alfred Simonis, PSD: Nu a încercat nimeni să oprească vreun candidat. Nu putem accepta să fim jigniţi şi minţiţi. Nu cred că românii au dorit ca Turcan să fie şefa camerei Deputaţilor. Nu cred că o vreţi pe Turcan care, într-un alt mandat, sechestra colegi parlamentari în birou ca să nu voteze motiunea împotriva Guvernului Boc.

UPDATE Raluca Turcan, PNL: Astăzi, în această sală, aproape că nu îmi e posibil să vorbesc din cauza huiduielilor. Avem o majoritate parlamentară care nu a înţeles nimic din votul pe care l-au dat românii în votul din 26 mai. Românii şi-au cerut ţara înapoi. Oamenii nu vor altceva decât o Românie europeană, dreaptă, civilizată. Vrem un Parlament în care parlamentarii nu înjură nici de mamă, nici de Dumnezeu. Şansele noastre sunt mici, dar e un gest de responsabilitate să candidez la această funcţie, să dăm un semn de maturitate. Aici vă vorbeşte reprezentantul multor oameni care au votat pentru altceva în politica românească.

Aici s-au tranzacţionat voturi, s-au făcut şantaje asupra unor voturi. Am asistat la tranzacţionări jenante chiar şi azi. Dacă PSD venea azi un un comportament care arăta că a înţeles, nu am fi avut nimic împotrivă să vă lăsăm să conduceţi în continuare Camera. Aţi mutilat Justiţia, lucru demonstrat de deciziile CCR. Urmează să dăm iar votul pe Codul penal şi pe Codul de proceudră penală. Mai aveţi nişte infractori de apărat. Dincolo de atacul la Justiţie, aţi spus că vă pasă de oameni, dar abuzul a fost literă de ordine.

UPDATE Partidele anunţă propunerile pentru şefia Camerei Deputaţilor:

  • PSD +ALDE - Marcel Ciolacu
  • PNL + USR + PMP- Raluca Turcan
  • UDMR - Kelemen Hunor
  • ProEuropa - nimeni
  • Minorităţi naţionale - nimeni

UPDATE Propunerea UDMR de a se amâna votul pentru şefia Camerei Deputaţilor cu o săptămâna a fost respinsă. Au fost 160 de voturi împotrivă ( PSD+ALDE + doi deputaţi de la minorităţi).

UPDATE Daniel Constantin: Vă rog să luaţi act de înfiinţarea grupului parlamentar ProEuropa, format din 21 de deputaţi independenţi. 

UPDATE Viorica Dăncilă a discutat cu Călin Popescu Tăriceanu despre votul pentru şefia Camerei Deputaţilor: „Să avem răbdare să vedem cum se va vota“. 

UPDATE Marcel Ciolacu, propunerea PSD, este favorit pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, susţin surse politice pentru Adevărul. PSD se bazează pe voturile ALDE, dar şi pe câteva voturi de la minorităţile naţionale, astfel încât vor reuşi să strângă o majoritate din numărul deputaţilor prezenţi, aşa cum cere Regulamentul. De partea cealaltă, PNL, USR şi PMP, chiar dacă s-au unit, tot nu reuşesc să devanseze coaliţia PSD-ALDE. 

UPDATE Pauză de consultări pentru 30 de minute.

UPDATE Attila Korodi, liderul de grup al UDMR, a propus amnarea cu o săptămâna a alegerii şefului Camerei Deputaţilor. „Propun ca decizia de azi să fie amânată cu o săptămână“, a anunţat Atiila. Ulterior, preşedintele de şedinţă i-a chemat pe liderii de grup pentru consultări.  

UPDATE PSD-iştii discută în continuare în faţa tribunei plenului. Ciolacu vobrbeşte la această oră atât cu deputaţii care au dreptul de vot, dar şi cu senatorii venitţi la Cameră, adică politicieni ca Paul Stănescu şi Claudiu Manda. 

UPDATE Conducerea Camerei Deputaţilor a decis sistarea lucrărilor plenului şi depunerea candidaturilor până la ora 12. După ora 12 va începe prezentarea candidaţilor şi votul final.

UPDATE Ce spune Regulamentul Camerei Deputaţilor:

„Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal.Dacă niciun candidat nu a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, se organizează un nou tur de scrutin, la care participă cei doi candidaţi care au obţinut numărul cel mai mare de voturi“, spunea art. 22 din Regulament. 

***

Pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor se află proiectele de vacantare a mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea şi alegerea unui nou şef al forului, după ce liderul PSD a fost condamnat la închisoare. 

În cursa pentru şefia Camerei s-au înscris Raluca Turan, susţinută de PNL, USR şi PMP, precum şi Marcel Ciolacu, propunerea făcută de PSD. De asemenea, Pro România ar vrea să impună un candidat propriu, aceştia urmând să propună între Sorin Cîmpeanu şi Nicolae Bănicioiu.

Marcel Ciolacu, candidatul PSD: ”Avem voturi suficiente. Nu am discutat cu colegii de la ProRomânia. Soţia mea, care nu prea îmi dă mesaje, mi-a dat azi un mesaj cu trei nume: Adrian Năstase, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea”, a spus Marcel Ciolacu, amuzat, după şedinţa CEX, întrebat dacă PSD are suficiente voturi în Camera Deputaţilor pentru a-l instala în locul lui Liviu Dragnea. Toţi cei trei lideri PSD invocaţi de soţia lui Marcel Ciolacu au sfârşit rău, politic şi juridic. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite