Edupedu: Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele, a fost revocat din funcţie. Care sunt motivele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Zamfir, directorul celui mai mare proiect de cercetare din România, laserul de la Măgurele, a fost revocat din funcţie de către Ministrul Educaţiei Monica Anisie. Aceasta a emis un ordin prin care revocă un alt ordin dat în timpul mandatului său, prin care era de acord cu prelungirea mandatului deţinut de Zamfir în fruntea Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară, cel care implementează proiectul laserului de la Măgurele.

Monica Anisie anulează astfel ordinul emis de secretarul de stat responsabil cu Cercetarea, Dragoş Ciuparu, care îi prelungise lui Zamfir mandatul de director al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), anunţă Edupedu.

Nicolae Zamfir este director al Institutului de Fizică Nucleară „Horia Hulubei” din 2004, anu în care s-a întors în ţară de la Yale University, SUA, unde a fost profesor şi cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Zamfir a fost directorul de proiect al laserului de la Măgurele încă de la lansarea acestuia, laser care a atins cea mai mare putere laser din lume, 10 PetaWatt (PW), în martie 2019, o premieră în cercetarea la nivel mondial. 

„Sunt oameni de ştiinţă foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă. Din punctul meu de vedere, platforma din România oferă o combinaţie unică de lasere de înaltă intensitate şi fizică nucleară. Aceasta va ridica probleme pe care doar România le poate rezolva”, declara în urmă cu doi ani Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică şi părintele ştiinţific al laserului de la Măgurele, pentru Edupedu. Acesta mai spunea că laserul de la Măgurele are o contribuţie la Nobelul pe care îl primise. 

Rezilierea unui contract, mărul discordiei

Totuşi, mandatul lui Zamfir a fost contestat de o parte dintre angajaţii Institutului de Fizică Nucleară.Primele critici la adresa acestuia au fost aduse la momentul în care Zamfir a reziliat un contract în valoare de 66 demilioane de euro pentru un al doilea echipament esenţial de cercetare, Sistemul Fascicul Gamma. 

De rezilierea acestuia, Zamfir vorbea încă din octombrie 2018, pentru aceeaşi publicaţie, declarând:„Consorţiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. A plătit 1,8 milioane de euro penalităţi de întârziere, ne-au mai trimis luni, pe trimestrul 3, penalităţi de 1,3 milioane. Dar nu întreprind nimic şi ne îndreptăm cu paşi mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face. Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcţiune Sistemul gamma şi, dacă nu îl pun în funcţiune, contractul se reziliază de la sine”.

Consorţiul în cauză, condus de institutul de fizică din Italia, a dat în judecată institutul român în decembrie 2018, imediat după rezilierea contractului. 38 de procese au intentat italienii părţii române, iar până acum, aceasta din urmă a câştigat 24,celelalte fiind în derulare.  

România, exclusă din Consorţiul European de Infrastructură de Cercetare

În octombrie 2019, compania americană Lyncean Technologies a câştigat licitaţia pentru construirea celui de-al doilea mare echipament de cercetare din cadrul proiectului de la Măgurele, Sistemul Gama de Energie Variabilă. Centrul de la Măgurele anunţa, tot atunci, semnarea contractului în valoare de 49 de milioane de euro.Ulterior, francezii, membrii influenţi ai asociaţiei fondate cu scopul de a susţine implementare coordonată a celor trei instalaţii de cercetare din România, Cehia şi Ungaria (ELI Delivery Consortium), le-au cerut celor trei ţări ca fondurile europene atrase pentru lasere să fie gestionate la nivelul consorţiului. Românii au răspuns negativ. Surse ale Edupedu spun că răspunsul tranşant al lui Zamfir ar fi iritat partea franceză. 

În luna mai a acestui an, Ungaria şi Cehia, alături de care România a primit în 2012 finanţare din partea Comisiei Europene pentru demararea proiectului Extreme Light Infrastructure, au depus la Bruxelles, proiectul formării unui Cosorţiu European de Infrastructură de Cercetare. Scopul acestuia? Organizarea „în comun a programului ştiinţific şi să înceapă să coordoneze operaţiunile tehnice”. 

Răspunsul părţii româneşti: acuzaţii de minciună şi de acţiuni nejustificate legal şi etic

Secretarul de stat pentru Cercetare, Dragoş Ciuparu, s-a arătat surprins că ELI Delivery Consortium nu a contactat şi partea românp pentru constituirea noului consorţiu. Totuşi, managementul institutului de la Bucureşti a dat o replică acidă. „Într-o reacţie de o duritate fără precedent la decizia partenerilor europeni de-a continua proiectul doar Cehia şi Ungaria, fără componenta din România, managementul proiectului de la Măgurele condus de fizicianul Nicolae Zamfir a acuzat de minciună, de acţiuni nejustificate legal şi etic Asociaţia ELI Delivery Consortium (ELI DC)”, mai scrie publicaţia online.

După aceste replici, la începutul verii, 95 de cercetători ai institutului au cerut înlocuirea directorului, după de partenerii din Cehia şi Ungaria au depus la Comisia Europeană cererea de formare a consorţiului. Ulterior, într-un articol de presă publicat de Hotnews, Zamfir era atacat. Consecinţa a fost că peste 100 de cercetători, ingineri şi studenţi doctoranzi din cadrul proiectului laserului de la Măgurele au lansat o scrisoare în care-l susţineau pe Zamfir, pe care-l consideră ţinta unor „tentative de discreditare”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite