Parlamentul s-a sucit: educaţia sexuală devine educaţie sanitară şi e făcută doar cu acordul părinţilor: Nu e educaţie, e distrugerea caracterului unui copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna  Inquam Photos/Lavinia Cioaca

Proiectul de lege prin care educaţia sexuală devine educaţie sanitară în şcoli a fost adoptat în Parlament . Lecţiile de educaţie sanitară vor putea fi urmate doar cu acordul prealabil al părinţilor.

UPDATE Doar cu acordul prealabil al părinţilor, elevii ar urma să participe la lecţii de educaţie sanitară, nu la lecţii de educaţie sexuală, a stabilit majoritatea din Parlament. 269 de voturi au fost pentru această modificare, în timp ce 69 de aleşi s-au abţinut.

UPDATE Nicuşor Halici, preşedintele Comisiei juridice: Păcat că nu Dan Barna aici să-i spun direct: cum ar fi să vină un copilul acasă şi să spună părinţilor că au învăţat cum fac sex două persoane, la clasa a doua. Nu e educaţie, e o distrugere şi cu un impact iremediabil asupra caracterului unui copil. Poate uită Barna dar Constituţie prevede dreptul că părinţii sau tutorii au dreptul de a-şi creşte copiii în acord cu propriile convingeri.

UPDATE Dan Barna a solicitat să fie aleasă varianta prin care educaţia sexuală să fie predată în şcoli, iar părinţii care nu vor acest lucru să fac cerere pentru retragerea acestora. 

UPDATE Matei Dobrovie, deputat PNL: E un proiect important. Familia e mediul cel mai prielnic pentru dezvoltarea copilului. 

***

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi-a dat marţi avizul pentru ca materia să nu se mai numească educaţie sexuală, ci sanitară, iar predarea să se facă doar cu acordul părinţilor.

Amendamentul problematic e cel prin care autorităţile locale sunt puse să asigure „derularea sistematică în unităţile şcolare, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.” Amendamentul adoptat de Comisia juridică a modificat forma iniţială în care se preciza că este făcută „educaţie sexuală pentru copii”. 

Preşedintele USR, Dan Barna, a adresat un apel deputaţilor din cele mai mari partide, PSD şi PNL, în care le-a cerut să nu se opune acestui proiect de lege. „În ţara cu cel mai mare număr de mame minore din Europa, PSD crede că poate proteja copiii lipsindu-i de educaţie sexuală. În ţara cu cel mai mare număr de avorturi din Europa, sunt parlamentari care cred că dacă nu vorbeşti despre un subiect, subiectul nu există.Fac apel la deputaţii PSD şi PNL să ţină seama, în şedinţa de astăzi, de aceste tragedii şi să nu blocheze predarea educaţiei sexuale în şcoli. Educaţia sexuală este despre igienă, sănătate şi recunoaşterea pericolelor. Despre respectul faţă de sexul opus. Despre bolile cu transmitere sexuală. Despre consimţământ. Despre mame minore. Nu este niciun pericol în a învăţa. Câtă vreme programa şcolară este alcătuită de oameni responsabili şi calificaţi se poate găsi un echilibru care să ţină seama de sensibilităţile părinţilor şi de binele societăţii”, a scris pe Facebook liderul USR.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite