Eduard Hellvig, întâlnire cu preşedintele Serbiei la Belgrad. SRI, punte de legătură între sârbi şi americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, l-a primit luni pe directorul SRI Eduard Hellvig, una dintre temele întrevederii fiind stabilitatea regională. Întâlnirea dintre Hellvig şi Vucic vine la scurt timp după vizita în SUA a oficialului român. SRI devine actor în securitatea regională, unul dintre dosarele fierbinţi fiind Kosovo.

„Preşedintele a salutat cooperarea dintre serviciile de securitate  din Serbia si România, care se reflectă în schimburile de informaţii si lupta comună împotriva terorismului, crimei organizate si altor riscuri de securitate actuale. Acesta a constatat ca există necesitatea consolidării cooperării si prin schimbul de experienţă în lupta împotriva criminalităţii cibernetice si altor abuzuri în domeniul tehnologiei informaţiei. Preşedintele Vucic a subliniat aportul serviciilor de securitate din Serbia si România in păstrarea păcii si stabilităţii în regiune“, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei Serbiei.

La mijlocul lunii aprilie, Eduard Hellvig a fost într-o vizită în SUA, unde s-a întâlnit cu conducerile CIA şi FBI, dar şi cu oficiali din Departamentul de Stat şi legislativ. Astfel, conducerea SRI îşi asumă un rol de leadership regional  într-un moment în care SUA susţin promovarea modelului occidental în Balcani. Serviciile secrete româneşti sunt, alături de Armată, printre cele mai apreciate si eficiente instituţii in Parteneriatul Strategic cu SUA. 

Concomitent cu vizita lui Eduard Hellvig la Belgrad, Wess Mitchell, asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, este la Bucureşti, unde încurajează România în lupta anticorupţie, pentru că astfel pot fi eliminate "vulnerabilităţile pe care puteri ostile le-ar folosi pentru a submina statul din interior".

Serbia este pregătită pentru un „compromise“ privind Kosovo, dar nu va accepta nicio umilire sau erodare a statului sârb, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic în luna martie, după o întâlnire cu Wess Mitchell, asistent pentru afaceri europene şi euroasiatice al secretarului de stat american.

Conflictul din Kosovo între forţele proguvernamentale sârbe şi etnicii albanezi separatişti (1998-1999) s-a soldat cu peste 13.000 morţi. Războiul s-a încheiat atunci când Serbia, supusă unei campanii de bombardamente din partea NATO, şi-a retras trupele. Aceste bombardamente încă sunt percepute de către sârbi ca o profundă umilinţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite