Eduard Hellvig a devenit al cincilea director al SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Hellvig FOTO Mediafax
Eduard Hellvig FOTO Mediafax

Parlamentarii Puterii şi Opoziţiei s-au mobilizat exemplar şi l-au validat cu o majoritate ameţitoare pe fostul europarlamentar PNL Eduard Hellvig în funcţia de şef al SRI

Eduard Hellvig a devenit începând, de ieri, al cincilea şef al SRI, după un mandat de opt ani al lui George Maior. Eduard Hellvig a arătat că, în ciuda unor mici critici, se bucură de o majoritate parlamentară fabuloasă: a primit 498 de voturi favorabile şi numai 15 voturi împotrivă( ale parlamentarilor PMP şi PLR), infinit mai puţine decât, spre exemplu, cele 123 de voturi „împotrivă” primite de George Maior, în 2006.

Importanţa momentului a fost simţită chiar şi de către parlamentari, care s-au mobilizat exemplar, aşa cum nu s-a mai întâmplat de la depunerea jurământului lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte. Numirea lui Hellvig în fruntea SRI i-a adus aminte inclusiv fostului preşedinte al PNL, Crin Antonescu, că trebuie să mai treacă prin Parlament. „Nu sunt atât de bătrân încât să îi pot da sfaturi unui om care se duce să conducă SRI-ul. Să fie sănătos şi să dea tot ce poate la conducerea SRI-ului“, i-a urat Antonescu lui Hellvig. Apariţia fostului lider liberal pe holurile Parlamentului a creat forfotă mare, atât colegii din PNL, cât şi cei din PSD îngrămădindu-se să-i strângă mâna. Şi într-adevăr, dacă nu ştiai că aleşii s-au reunit pentru Eduard Hellvig, ai fi crezut că aleşii s-au adunat în şedinţă pentru fostul lider liberal. Cel mai bine a exprimat prezenţa de ieri din Parlament a lui Antonescu un coleg de-al său liberal: „Când Crin dispare, nu surprinde pe nimeni, iar când apare bulversează pe toată lumea“.

Flori pentru doamne

La ora 16.00, sala de plen era plină-ochi de senatori şi deputaţi, inclusiv şi de cei care fac parte din Cabinetul Ponta. Cu excepţia ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, care s-a aşezat iniţial, lângă Hellvig, la prezidiu, restul Executivului a ocupat locurile din sală. După câteva minute însă, Nicolicea şi-a dat seama de gafă şi a coborât în sală.

 Şi pentru că întâlnirea de ieri a fost prima de la debutul primăverii, doamnele au primit din partea colegilor câte o floare şi nenumărate zâmbete. Schimbul de flori şi zâmbete a durat însă doar câteva minute, fiind întrerupt de Valeriu Zgonea, care a anunţat deschiderea şedinţei. Deşi liderii de grupuri au fost invitaţi să exprime un punct de vedere, singurul nerăbdător să ia cuvântul a fost preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, fost preşedinte al partidului, din care a făcut parte, până ieri, şi Eduard Hellvig.

Tăriceanu a părut din nou rupt dintr-un alt film. „Este o problemă majoră faptul că nu are experienţă şi nu este o persoană cu autoritate pe zona de securitate. Nu pun la îndoială buna intenţie şi disponibilitatea pe care o are de a învăţa la locul de muncă. În România, sunt oameni cu experienţă pe zona de securitate naţională şi în privinţa cărora nu există semne de întrebare. Dl Hellvig nu face parte din această categorie”, a spus, rece, Tăriceanu, în condiţiile în care partenerii săi de guvernare (PSDşi UNPR) au anunţat încă de săptămâna trecută că-l susţin pe Hellvig. Observaţiile răutocioase ale lui Tăriceanu nu l-au deranjat însă pe Hellvig, care i-a întins mâna politicos, la finalul discursului.

Obiective: anticorupţia şi relaţia cu SUA

Deşi, în mod normal, parlamentarii votează în ordine alfabetică, ieri, miniştrii au avut întâietate, primul care a introdus buletinul de vot în urnă fiind chiar premierul Victor Ponta, care a şi părăsit sala de plen, dar nu înainte de a-l felicita pe Hellvig. Victor Ponta a fost şi cel care a dat tonul unui ritual, pe care l-au repetat, pe rând, toţi senatorii şi deputaţii. „Eu am fost primul care am votat pentru. Colegii mei din PSD aşa au spus că vor vota şi au votat. Acum, nu pot decât să-i urez un mandat cât mai eficient la conducerea Serviciului domnului Hellvig“, a spus Ponta.

Mulţumit că a primit votul de încredere din partea Parlamentului, Hellvig a ţinut un discurs de doar două minute, în care vorbit, mai întâi, despre combaterea corupţiei, fenomen sprijinit asiduu de SRI în mandatul lui Maior.

„Consider esenţiale două coordonate de acţiune: combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţii de apărare a siguranţei naţionale. Cu toate că s-au înregistrat progrese majore în ultimii ani, corupţia reprezintă în continuare un factor de risc pentru siguranţa naţională, afectând economia şi subminând funcţionarea instituţiilor”, a afirmat Hellvig. Apoi, Hellvig a vorbit despre parteneriarul strategic cu SUA. „Îmi doresc aprofundarea cooperării operaţionale şi a schimbului de informaţii cu partenerii euro-atlantici, în special cu SUA, în contextul escaladării tensiunilor în regiunea noastră şi a deciziilor de repivotare militar-strategică a NATO în estul Europei. Evoluţiile recente ne-au demonstrat cât de important sunt controlul parlamentar asupra activităţii SRI şi colaborarea SRI cu Parlamentul şi CCR pentru definirea unui cadru legislativ care să răspundă deopotrivă imperativelor democratice şi celor de siguranţă naţională", a conchis Hellvig.

Îmi doresc aprofundarea cooperării operaţionale şi a schimbului de informaţii cu partenerii euro-atlantici, în special cu SUA Eduard Hellvig Director SRI
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite