Ecaterina a IV-a. Cum a convins-o Liviu Dragnea pe Ecaterina Andronescu să se întoarcă la Educaţie. Ofertă de nerefuzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecaterina Andronescu e la un pas de a prelua pentru a patra oară Ministerul Educaţiei, după experienţele din guvernele Năstase, Boc şi Ponta. Ca să accepte funcţia, Liviu Dragnea i-a promis un loc eligibil la alegerile europarlamentare. În plus, e posibil să o instaleze şi în fruntea organizaţiei Bucureşti, susţin surse politice pentru Adevărul. De ce a făcut Dragnea aceste concesii?

Liderul PSD Liviu Dragnea a insistat timp de o lună ca Ecaterina Andronescu să accepte funcţia de ministru al Educaţiei, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Insistenţa lui Dragnea pare inexplicabilă, în contextul în care Ecaterina Andronescu i-a cerut demisia din fruntea partidului după violenţele de la protestul diasporei. Deşi conduce cu mână de fier partidul, războiul cu Ecaterina Andronescu i-a adus lui Dragnea mai multe critici de la liderii cu vechime în PSD, în condiţiile în care „Abramburica“ , cu o istorie de peste 20 de ani în partid, este extrem de respectată în teritoriu. Astfel, Dragnea a ales să facă un compromis care îi va aduce linişte. În plus, tabăra puciştilor, care i-a cerut demisia lui Dragnea, nu va mai putea susţine că şeful PSD îşi numeşte doar apropiaţii în Guvern. Întrebat cum a ajuns să o reevalueze pe Andronescu, Dragnea a răspuns: „Eu nu fac reevaluări. Doamna prim-ministru a venit cu propunerea“. Surse politice susţin că lucrurile au stat fix invers: Dragnea i-a trimis propunerea Vioricăi Dăncilă, iar premierul a acceptat fără să aibă vreo opinie.

Dacă mă uit în istoria PSD, cred că Guvernul Dăncilă e cel mai slab. Ecaterina Andronescu, august 2018

Ca să o convingă, Liviu Dragnea i-a făcut Ecaterinei Andronescu o ofertă de nerefuzat: i-a promis postul de ministru al Educaţiei,  dar şi un loc eligibil pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare, susţin surse politice pentru „Adevărul“. În plus, e posibil ca Andronescu să fie instalată şi în fruntea organizaţiei Bucureşti, condusă în acest moment de Gabriela Firea, aflată la cuţite cu Liviu Dragnea. Întrebată cum explică faptul că Andronescu a acceptat să fie ministru după ce l-a criticat pe şeful PSD, primarul general Gabriela Firea a răspuns: „Poate aceasta este soluţia: să fim la un moment dat critici şi apoi să nu mai fim“. Firea s-a lovit de ironia politicii. În iarnă, la formarea Guvernului Dăncilă, Gabriela Firea a susţinut-o pe Ecaterina Andronescu pentru Ministerul Educaţiei, însă Dragnea l-a preferat pe Valentin Popa din Suceava, filială care a fost atunci de partea lui Dragnea în războiul cu Mihai Tudose.

„Răzgândica“
Prin decizia de a accepta funcţia de ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu s-a pus singură într-o situaţie hilară. În luna august, senatoarea social-democrată spunea, la Adevărul Live, că Executivul Dăncilă este „cel mai slab guvern din istoria PSD“. Între timp, cea poreclită „Abramburica“ s-a răzgândit: e la un pas de a fi membru în cel mai slab Guvern. Potrivit unor surse din anturajul senatoarei PSD, Ecaterina Andronescu ţinteşte chiar şi mai sus. „Speră să fie candidat la alegerile prezidenţiale din partea PSD, în cazul în care Dragnea nu va intra în cursă, iar Tăriceanu va merge separat“, susţin sursele citate.

Iohannis dă semne de respingere
Preşedintele Klaus Iohannis se mai gândeşte dacă o acceptă sau nu pe Ecaterina Andronescu în Guvern. „Eu am fost recent la un eveniment foarte frumos la Politehnică. Neîntrebată, doamna Andronescu mi-a spus că ea în niciun caz nu va merge la minister, că lucrurile nu merg bine şi aşa mai departe. Aflu acum cu surprindere că este propusă. Va dura un pic până mă lămuresc dacă este dorinţa domniei sale să meargă sau e numai dorinţa partidului sau dacă se face o remaniere cu bucata“, a spus şeful statului. Potrivit legii, Iohannis poate refuza o singură dată o propunere de ministru venită de la premier.

„Blestemul sistemului de educaţie“

Fostul preşedinte Traian Băsescu a desfiinţat întoarcerea Ecaterinei Andronescu în fruntea Educaţiei din România. „Ecaterina Andronescu, blestemul sistemului de educaţie românesc, revine în Guvern. Doi oameni au distrus sistemul de învăţământ în România, ministrul ţărănist Andrei Marga şi socialista Ecaterina Andronescu, prezervând locurile de muncă a mii de suplinitori şi dascăli incompetenţi şi alungând inginerii din sistemul de învăţămând profesional. Azi vedem efectele. Nu mai avem forţă de muncă satisfăcător calificată“, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

După ce a fost extrem de critică la adresa lui Dragnea, incoruptibila Ecaterina Andronescu a sfârşit prin a-i linge ghetele stăpânului pentru un vremelnic post de ministru. Traian Băsescu, fost preşedinte
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite