E Plahotniuc o creaţie a serviciilor secrete? Răspunsul lui Traian Băsescu. De ce a refuzat fostul preşedinte să-l întâlnească pe oligarhul moldovean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că a primit informaţii despre oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc încă din 2004, de la începutul primului mandat, drept urmare a refuzat să se întâlnească cu liderul Partidului Democrat de peste Prut, cu toate că, la un moment dat, politicianul de la Chişinău a fost privit „ca o speranţă” de către SUA şi UE. Băsescu nu crede însă că Plahotniuc e creaţia serviciilor secrete româneşti.

Adevărul: Când aţi auzit prima dată de Vladimir Plahotniuc?
Traian Băsescu: Demult. Dintotdeauna, dar precizez că nu l-am întâlnit niciodată. Am fost unul dintre politicienii care au refuzat orice întâlnire cu Plahotniuc.

A făcut lobby să vă întâlniţi?
A făcut şi direct, şi indirect, însă având informaţii despre el încă de când mi-am început primul mandat, nu m-am apropiat de el.

L-am văzut în poze la Departamentul de Stat al SUA.
Nu numai. Plahotniuc, deşi toţi ştiau că e corupt şi avar, a fost o speranţă, când, într-un moment de criză politică, a cumpărat suficienţi parlamentari cu care a desemnat şi preşedintele, pe Nicolae Timofti, a desemnat şi premierul. Atunci a fost primit şi la Departamentul de Stat, şi la Bruxelles. El a fost văzut ca o soluţie pentru R. Moldova până s-au dumirit cine este. Sunt mai bine de trei ani de când Plahotniuc nu mai esite primit nicăieri în Occident.

În România, se discută deschis despre faptul că Vladimir Plahotniuc, cel care a condus Republica Moldova, de facto, în ultimii ani, este o creaţie a serviciilor secrete româneşti şi nu numai. Susţineţi această teză?
Nu, nu o susţin. Plahotniuc este o creaţia a tranziţiei Republicii Moldova, că a avut unele legături cu serviciile, este posibil. Dar miezul problemei este că a ştiut să-şi îndepărteze toţi adversarii şi a ajuns să controleze toate structurile statului, de la Curtea Constituţională până la ultimul miliţian.

Pozând în acest timp în pro-european.
Da, şi fiind în realitate profund anti-european. El vrea R. Moldova doar pentru el. E singurul care a avut acest concept. Chiar şi atunci când a făcut acel parteneriat cu Dodon, l-a făcut tot pentru a deveni el stăpân peste Moldova.

Să ne imaginăm un scenariu fericit: rămâne Guvernul Maia Sandu la putere, Ce se întâmplă cu Plahotniuc?
El trebuie căutat şi în gaură de şarpe.

Credeţi că va fugi din ţară?
Greu de spus, dar oricum va fi un proces extrem de dificil ca noul Guvern să cureţe toată administraţia de oamenii lui Plahotniuc. Uitaţi-vă că Maia Sandu, în calitate de premier legitim, anunţă destituirea şefului Poliţiei, care-i spune: ”poate ai altă treabă!”.

Într-un interviu pentru Adevărul, realizat la o reuniune a PPE, fostul preşedinte Traian Băsescu propune ca UE şi Comisia de la Veneţia să vină cu o clasificarea a Curţilor Constituţionale din punct de vedere al credibilităţiii. „În Republica Moldova, suntem într-un caz tipic în care un oligarh a ajuns să numească toţi oamenii de la Curtea Constituţională”, spune Traian Băsescu. Iar Curtea controlată politic blochează noul Guvern pro-european.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite