E grav: Camera Deputaţilor a adoptat legea UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Ce urmează

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistăm la sfârşitul regimului constituţional din România, iar ţara se află în colaps politic. Camera deputaţilor a adoptat un proiect de lege propus de UDMR şi prin care se înfiinţează şi îşi obţine autonomia Ţinutul Secuiesc. Acest lucru s-a făcut contrar constituţiei României. Cu toate acestea mai sunt paşi de făcut până la intrarea în aplicare a legii.

Partidele parlamentare actuale: PSD, UDMR, PMP, PNL, USR, PRO-ROMÂNIA au adoptat o lege care prevede autonomia pe criterii etnice a judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna. Adoptarea legii s-a făcut tacit, adică a fost propusă de UDMR şi nu a fost nici respinsă şi nici aprobată de către partidele politice, însă trecând termenul legal pentru finalizarea procesului ea a fost adoptată tacit.

Care sunt următorii paşi?

Legea va ajunge mai departe la Senat, unde ar trebui să fie respinsă deoarece este una neconstituţională. De altfel, atât guvernul cât şi consiliul legislativ au dat aviz negativ pe prezenta lege, însă punctul lor de vedere nu este obligatoriu.

Dacă din "greşeală" va trece legea şi de Senat, ea va ajunge pe masa preşedintelui. O să spunem că nu poate trece din greşeală, dar realitatea arată că şi alte legi la fel de importante şi criticate public au trecut. Spre exemplu cum USR a votat din greşeală pensiile speciale şi alte proiecte legislative, dar ulterior întoarse de preşedinte în Parlament. Practic aşteptări mari nu avem de la Senat, cât mai ales de la conducătorul statului.

Preşedintele României, dacă cumva din greşeală Senatul adoptă prezenta lege, are dreptul să o trimită din nou parlamentului şi aşa ar trebui să o facă deoarece legea nu este una constituţională.

Putem presupune prin absurd că totuşi trece legea şi de preşedintele României, dar ea poate ajunge la Curtea Constituţională, dar asta numai dacă vreun factor decident o contestă. Curtea trebuie să pună în acord justificat legea cu normele constituţionale şi ar fi cam imposibil să treacă.

Dar în România, ţara în care se plătesc pensii speciale şi indemnizaţii nesimţite la parlamentari, totul este posibil.

Aşa că românii să nu se culce pe o ureche şi să vegheze la apărarea Constituţiei şi legilor ţării aşa cum au făcut şi cu Roşia Montană, la Colectiv şi când au dorit parlamentarii să dezincrimineze corupţia.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite