Duşa (PSD): „Declaraţiile liderului Jobbik trebuie respinse, nu au nicio legătură cu lumea în care trăim“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PSD, Mircea Duşa, declară că, în opinia sa, mesajele extremiste ale liderului Jobbik, Gabor Vona, nu au nicio legătură cu valorile şi principiile europene, adăugând că astfel de afirmaţii „trebuie respinse cu fermitate“.

Potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres, Mircea Duşa îşi exprimă convingerea că „etnicii maghiari din România dezavuează discursul dominat de ură şi intoleranţă al politicienilor de la Budapesta“.

Declaraţiile extremiste ale liderului Jobbik trebuie respinse cu fermitate. Ele nu au nicio legătură cu valorile şi principiile europene şi sunt lipsite de orice relevanţă în Europa secolului XXI. Astfel de mesaje nu pot fi acceptate, dar nici nu pot fi tratate cu seriozitate deoarece nu au nicio legătură cu lumea în care trăim.

România este un exemplu pentru ţările din Europa centrală şi de est în privinţa drepturilor acordate minorităţilor. Sunt convins că etnicii maghiari din România dezavuează un astfel de discurs dominat de ură, de intoleranţă şi generator de conflicte. Nimeni nu va avea de câştigat de pe urma unei deteriorări a relaţiei romano-ungare“, afirmă Mircea Duşa.

Liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a acuzat sâmbătă Guvernul condus de Viktor Orban că nu a ridicat chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon în cadrul forumurilor internaţionale, potrivit unei declaraţii susţinute la Tabăra tineretului maghiar din Ardeal, care a avut loc în localitatea Borzonţ din judeţul Harghita.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe a precizat, într-un comunicat, că aşteaptă, din partea Guvernului de la Budapesta, „să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute la Joseni în cursul zilei de ieri“.

Vona Gabor, liderul formaţiunii, le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, că Ungaria are obligaţia de a susţine, în faţa Uniunii Europene, obţinerea autonomiei revendicate de maghiarii din Transilvania.

„Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede“, a afirmat Vona Gabor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite