Duplicitarii. Tovărăşiile şi combinaţiile din spatele conflictelor mimate public de marii actori ai scenei politice româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scena politică românească, în viziunea lui Vali Ivan
Scena politică românească, în viziunea lui Vali Ivan

Ultimele dezvăluiri despre relaţia dintre Liviu Dragnea şi Traian Băsescu readuc în atenţie lista cu oameni politici care se atacă în public doar de ochii lumii, când, de fapt, sunt mai mult decât amici în viaţa privată. Puzzle-ul duplicităţii din politică reuneşte alte câteva piese grele: Elena Udrea, Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Ştefan

Liderii politici din România au demonstrat că noţiunea de rivalitate politică este doar o aparenţă. Diverse răfuieli politice, dar şi stenograme din anchetele DNA arată că politicieni de vârf, din tabere adverse, care în spaţiul public se atacă şi se jignesc grobian, sunt legaţi, în spatele cortinei, în viaţa de zi cu zi, de trainice prieteşuguri. Relaţia neaşteptat de apropiată dintre Traian Băsescu şi Liviu Dragnea este cel mai recent exemplu. Fostul preşedinte al PSD Teleorman, Teodor Niţulescu, a afirmat că Liviu Dragnea, prin intermediul unei firme pe care o controla din umbră,  a sponsorizat campania lui Traian Băsescu din 2009. Asta în timp ce era şeful campaniei lui Mircea Geoană. Imediat, atât Băsescu, cât şi Dragnea au negat afirmaţiile.

Cum dezvăluirea lui Niţulescu n-a fost însoţită şi de probe, credibilitatea spuselor sale este pusă la îndoială. Însă dincolo de conexiunile financiare, Liviu Dragnea cu siguranţă nu este un străin pentru Traian Băsescu. „Dragnea, când era în PD, a venit la mine şi mi-a zis, plângând: «Tata, când a murit, mi-a zis să vin lângă dumneavoastr㻓, amintea Traian Băsescu, în urmă cu câţiva ani. Până la urmă, Dragnea a plecat la PSD, dar tot i-a mai călcat pragul lui Traian Băsescu. „Într-un an, eram în opoziţie cu Dragnea, cu stilul lui unsuros - deşi am avut o oarecare simpatie pentru el când era în PD -, a venit să-mi dea un cadou, o corăbioară adusă din Brazilia. Când eram în opoziţie cu PSD, Dragnea îşi făcea drumuri pe la mine. Soţia, aflând de unde e, a luat cadoul şi l-a aruncat“, a spus fostul şef al statului în urmă cu trei zile.
Pe lângă vizitele neoficiale, Liviu Dragnea a apărut chiar şi în public alături de Traian Băsescu. Spre exemplu, la ultima recepţie oferită de Băsescu la Cotroceni, pe 1 decembrie 2014, Liviu Dragnea a fost singurul lider al PSD care a participat. „Dom’ne, ăsta mă iubeşte de când îl ştiu“, a spus Băsescu despre Dragnea chiar în faţa camerelor de filmat.

Udrea, Ponta, Băsescu, Cocoş
Victor Ponta şi Elena Udrea au pozat la rândul lor în mari adversari politici, şi-au cerut demisii, s-au bălăcărit, însă, la finalul programului public, puneau, împreună, ţara la cale. Buba duplicităţii a fost spartă chiar de Elena Udrea, după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale, iar DNA a început să o ancheteze în dosarul „Gala Bute“.

Udrea a mărturisit că a încercat, în 2013, să-l convingă pe Ponta să o numească pe Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA.„Faptul că Victor Ponta nu dorea era evident şi ştiam de la preşedinte. Dar era evident, pentru că spunea pe toate părţile că nu doreşte. Iar eu am fost cea care a mers la Victor Ponta să discut tocmai numirea Codruţei Kovesi în funcţie“, spunea Elena Udrea într-un interviu pentru Hotnews.ro, la începutul anului.

Fostul ministru al Dezvoltării a susţinut că discuţia cu Ponta a avut loc chiar în biroul personal al lui Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care locuieşte. La acea vreme, Elena Udrea nu a avea nicio funcţie oficială care să-i permită să trateze cu premierul o chestiune atât de importantă, cum ar fi numirea unui procuror. Totuşi, Elena Udrea şi Victor Ponta sunt legaţi de vechi amintiri, ba chiar, indirect, şi de contracte financiare.

Pe vremea când era avocat, la mijlocul anilor 2000, Victor Ponta a reprezentat interesele unei companii patronate de Dorin Cocoş, la acea vreme soţul Elenei Udrea. Apoi, între 2008 şi 2009, Elena Udrea şi Victor Ponta au fost colegi în Guvernul Boc. „În timpul în care am format un Guvern de coaliţie cu PSD, este adevărat că din toţi miniştri, părea că doamna Udrea are o relaţie mai apropiată cu domnul Ponta, care era de la PSD. Asta o puneam pe seama faptului că se cunoşteau de mai mult timp. Am sesizat o relaţie mult mai apropiată între doamna Udrea şi domnul Ponta decât avea cu alţi miniştri PDL, de exemplu“, spunea, la Adevărul Live, Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului.

Udrea, deşi contracandidat al lui Ponta în campania pentru prezidenţiale, s-a luptat din răsputeri ca premierul să ajungă la Cotroceni. „La un moment dat, aflând că la sediul SRI din Băneasa se duc Eduard Hellvig şi Petrache de la Ilfov, la Coldea, să se pună de acord pe diverse lucruri legate de Iohannis şi că aceştia spuseseră că i-a asigurat Coldea că Iohannis nu va fi declarat incompatibil până la alegeri, m-am dus să-i spun lui Maior că se lucrează împotriva lui Ponta cu aceste metode“, mărturisea Udrea în acelaşi interviu.

„Să trăieşti, nea Viorel!“
La o scară mai mică, dar care arată totuşi legăturile subterane din politica românească, este şi relaţia dintre Gheorghe Ştefan (Pinalti), fost primar PDL la Piatra Neamţ, şi Viorel Hrebenciuc, marele maestru al combinaţiilor în PSD. Rivalitatea politică nu l-a oprit pe Pinalti să apeleze la Hrebenciuc pentru a obţine o licenţă audiovizuală pentru Giga TV, propria televiziune. Iar Hrebenciuc l-a servit: a intervenit pe lângă Laura Georgescu, şefa CNA.

Iată o mostră a interesului transpartinic, aşa cum a rămas întipărită la DNA în dosarul licenţei Giga TV.  Gh. Ştefan: „Să trăieşti, nea Viorel! Stai liniştit! Vreau să te văd şi eu trei minute, eu-s în Bucureşti, nu-i nici o problemă!“. V. Hrebenciuc: „Hai şi vino repede la Clubul Francez! Hai vino încoace!“. Ulterior, Pinalti l-a sunat pe Hrebenciuc să-l întrebe dacă a vorbit cu Laura Georgescu şi dacă se rezolvă problema. „O chem acum! Deci, sută la sută, stai liniştit!“, răspunde Hrebenciuc.  În acest moment, toţi cei trei sunt cercetaţi de procurorii DNA.

Într-un an, eram în opoziţie cu Dragnea, cu stilul lui unsuros, a venit să-mi dea un cadou, o corăbioară adusă din Brazilia.

Traian Băsescu, despre Liviu Dragnea

Aflând că la sediul SRI din Băneasa se duc Eduard Hellvig şi Petrache de la Ilfov, la Coldea, m-am dus să-i spun lui Maior că se lucrează împotriva lui Ponta.

Elena Udrea, despre relaţia cu Victor Ponta

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite