După violenţele de stradă din Piaţa Victoriei, disputa s-a mutat între preşedinte, opoziţie, Guvern şi coaliţia PSD-ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidentele violente care au avut loc vineri seară la protestul din Piaţa Victoriei au provocat o dispută între preşedintele Klaus Iohannis, principalele partide de opoziţie, dar şi Guvern şi coaliţia PSD-ALDE, fiecare aruncând vina pentru modul în care au fost gestionate violenţele în tabăra celuilalt.

Fiecare dintre aceste părţi a venit cu mesaje care condamnă violenţele, dar ele spun că fie preşedintele şi opoziţia au transmit mesaje de incitare la violenţă, fie Jandarmeria şi Ministerul de Interne nu au fost în stare să gestioneze situaţia.

Iohannis îi cere ministrului Carmen Dan să-şi asume responsabilitatea

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, sâmbătă, două reacţii în urma incidentelor violente petrecute la protestul din Piaţa Victoriei.

Iohannis a condamnat, într-un comunicat, actele de violenţă, „indiferent de cine le comite şi împotriva cui sunt îndreptate”. Preşedintele a transmis că, deoarece protestul a fost anunţat cu mult timp în urmă, structurile specializate ale Ministerului de Interne să pregătească din punct de vedere operativ desfăşurarea şi acţiunea forţelor de ordine. Astfel, spune el, „este inexplicabil de ce Jandarmeria nu a izolat şi reţinut grupurile de indivizi cu atitudine huliganică şi violentă, permiţându-le acestora să deturneze protestul cu consecinţe dintre cele mai dramatice”. El a precizat, de asemenea, că „jandarmii trebuie să aibă o atitudine defensivă, nu ofensivă”, iar misiunea lor este de a proteja în primul rând cetăţenii.

Preşedintele i-a solicitat Ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care a gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi mai ales la ordinul cui.

Ulterior, într-un alt mesaj, preşedintele i-a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei.

Cum răspunde Carmen Dan                                                           

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a ţinut să sublinieze că nu ministrul coordonează intervenţiile Jandarmeriei şi că după fiecare intervenţie operativă se face un raport. Dan a refuzat să facă alte comentarii legată de modul în care Jandarmeria a intervenit vineri seară şi a precizat că aşteaptă raportul privind modul în care Jandarmeria a acţionat.

Guvernul cere SRI rapoarte

Premierul Viorica Dăncilă a condamnat acţiunile violente, solicitând Serviciului Român de Informaţii un raport complet, în regim de urgenţă, referitor la persoanele care au pregătit şi provocat violenţele, precum şi la modul în care au acţionat instituţiile statului român cu atribuţii în furnizarea de date şi informaţii cu privire la intenţiile de deturnare a acţiunilor publice de protest.

Premierul subliniază că rapoartele Ministerului Afacerilor de Interne arată că violenţele au fost provocate gradual „de către grupuri de persoane bine organizate, care au atacat forţele de ordine, instituţii şi au distrus bunuri publice, în scopul declanşării unui conflict între persoanele care manifestau paşnic şi forţele de ordine, prin vulnerabilizarea autorităţii statului”.

SRI susţine că a transmite datele şi informaţiil

Serviciul Român de Informaţii precizează, într-un comunicat de presă, că toate datele şi informaţiile deţinute de serviciu au fost transmise operativ structurilor Ministerul Afacerilo Interne inclusiv Direcţiei Generale Management Operaţional în cadrul căreia SRI are desemnat un reprezentant.

„În cursul zilei de astăzi, 11 august, directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul Eduard Hellvig, a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă. În cadrul acestei discuţii, directorul SRI i-a reamintit doamnei prim-ministru faptul că toate datele şi informaţiile deţinute de SRI au fost transmise operativ structurilor MAI, inclusiv Direcţiei Generale Management Operaţional în cadrul căreia SRI are desemnat un reprezentant. 

Coaliţia PSD-ALDE dă vina pe Iohannis şi pe opoziţie

Preşedintele PSD Liviu Dragnea susţine, de asemenea, că este grav că actele de agresiune „au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziţie”, dar cel mai grav este „mesajul iresponsabil al preşedintelui Iohannis (…) în care critică intervenţia jandarmilor, deşi aceştia şi-au făcut datoria potrivit legii”.

Dragnea susţine că declaraţia lui Iohannis „este practic un act de subminare a autorităţii statului şi un îndemn la reluarea violenţelor la protestul anunţat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual şi înlocuirea lui cu «Guvernul său», aşa cum a mai procedat o dată în acest mandat”.

„Prin această atitudine, preşedintele Iohannis dovedeşte încă o dată că este sponsorul politic al violenţei şi al manifestărilor extremiste. Mai mult, prin cererea adresată Parchetului de a ancheta jandarmii, el timorează forţele de ordine, aşezându-se cu premeditare de partea grupurilor agresoare, împotriva instituţiilor pe care Constituţia îi cere să le sprijine”, mai spune liderul PSD.

El arată că este „inacceptabil ca în faţa clădirii Guvernului, în inima Capitalei României şi a statului român, grupuri organizate, sprijinite de Opoziţie şi de însuşi preşedintele ţării, să atace ordinea constituţională”.

Partidul Social Democrat (PSD), principalul partid de la guvernare, a transmis că autorităţile statului trebuie să stabilească în ce măsură actele de violenţă au fost determinate de declaraţiile, îndemnurile sau chiar implicarea directă a unor partide şi lideri politici din opoziţie. De asemenea, PSD îi cere preşedintelui Klaus Iohannis „să îşi ceară scuze imediat pentru afirmaţiile sale iresponsabile împotriva Jandarmeriei, care a acţionat legitim şi legal pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în Palatul Victoria”. Social-democraţii susţin că prin aceste declaraţii Iohannis „subminează autoritatea statului şi îndeamnă la reluarea agresiunilor împotriva ordinii şi instituţiilor publice”.  

Organizaţia PSD Teleorman, condusă de Adrian Gâdea, transmite că preşedintele Klaus Iohannis „a renunţat în aceste momente la rolul de guvernator” şi condamnă ieşirile sale „deplasate”, care „suscită la violenţă”.

Şi partenerii de guvernare ai PSD, ALDE, aruncă pisica în curtea lui Iohannis şi a partidelor de opoziţie. Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea susţine că violenţele din Piaţa Victoriei sunt rodul unei campanii de instigare şi de dezinformare care a avut loc în ultimele zile din partea PNL, a USR şi a preşedintelui Klaus Iohannis. El mai spune că protestul de vineri seara a fost confiscat politic de către partidele de opoziţie, care au folosit românii din diaspora drept scut pentru a critica şi pentru a ataca Guvernul.

Opoziţia cere demisii

Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că conducerea Jandarmeriei ar trebui să demisioneze în bloc, neexistând niciun argument pentru violenţele de la proteste. „Vinovăţia nu este numai a conducerii Jandarmeriei, trebuie să răspundă ministrul de Interne şi cine a dat comandă ca Jandarmeria să fie pregătită ca o maşină de război împotrivă propriilor cetăţeni”, a afirmat Orban.

„Jandarmeria nu are ce să mai explice, nu există nicio explicaţie decât demisia în bloc a conducerii Jandarmeriei, pentru că jandarmii au acţionat ca un organ de represiune, fără niciun motiv, fără să fie în pericol vreu obiectiv, fără ca cetăţenii să fi reprezentat o ameninţare. Intervenţia lor în forţă nu are nicio motivaţie şi nu au nimic de spus în afară de demisie”, a declarat, la Digi 24, liderul PNL Ludovic Orban. 

El i-a sfătuit pe toţi cei care au fost agresaţi sau au inhalat gaze lacrimogene să formuleze plângeri penale la Parchet împotriva jandarmilor sau a conducerii Jandarmeriei, precizând că PNL le va acorda asistenţă juridică gratuită. 

Şi preşedintele USR Dan Barna a cerut sâmbătă demisiile ministrului de Interne, şefului Jandarmeriei Române şi prefectului Capitalei, dar şi sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru constituirea unei comisii de anchetă în urma violenţelor de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei. El a spus că vineri a fost o zi neagră pentru democraţia din România şi „este păcat că purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei au îndrăznit să mai poarte uniforma” după ceea ce au făcut jandarmii la proteste.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite